Ölümden değil, yaşamdan yana… “Üretim çiftliklerini kapatın”
Türkiye’de, sokak hayvanlarına yönelik şiddet olayları ve toplatılması son dönemde gündemden düşmezken, geçtiğimiz pazar günü İzmir’deki hayvanseverler ve hayvan hakları dernekleri alana indi. İzmirli Yaşam Hakkı Savunucuları’nın düzenlediği Büyük İzmir Mitingi ‘Sen sustukça onlar ölüyor, ses çıkarma zamanı’ mottosuyla ilerledi. Mitinge İzmir Barosu’ndan çok sayıda avukat da destek verdi. O avukatlardan biri de İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Şefika Yıldırım Sert’ti.
İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk olan Av. Sert, mitingin ne amaçla düzenlendiğini açıklayarak önemli mesajlar verdi.
HUKUK ÜRETİYORUZ
5199 sayılı yasanın uygulanmasını titizlikle takip ettiklerini vurgulayan Av. Sert, şunları ekledi: “Bu kapsamda tüm hak ihlallerine özellikle İzmir özelinde müdahil oluyoruz, suç duyurusunda ve davalara katılma talebinde bulunuyoruz. Yurtdışındaki hayvan haklarını örnek göstererek yetkilileri ve vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Her şeyden önce çalıştaylar ve sempozyumlarla hayvan haklarına ilişkin hukuk üretiyoruz. Hayvan haklarına ilişkin mevzuatların uygulamasını geliştirmeye çalışıyoruz. Belediyelere ait bakım evlerini ziyaret ediyoruz. Uygun olmayan bakım evlerine yönelik yasal prosedürleri devreye sokuyoruz.”
BÜROKRAT VE KAMU GÖREVLİSİ SORUNU VAR
“Hayvanlara yönelik şiddet inanılmaz boyutta. İnsanlığımızdan utanacağımız düzeye geldik” diyen Av. Sert, “Hal böyleyken kanunun uygulanmasını sağlamak yerine, hayvanları korumak yerine bu kanun yürürlükteyken, Cumhurbaşkanı çıkıp diyor ki ‘Sokakta hayvan olmayacak, Avrupa’da nasıl çözüm bulunduysa burada da bulunacaktır.’ Siyasi aktörlerin bu söylemleri bir yasa değişikliğine gidileceğinin sinyalini veriyor. Avrupa güzellemesi yaparak yumuşatamazsınız bunu.
Biz buna dur demek için geçtiğimiz pazar günü, hayvan hakları savunucuları ile birlikte Büyük İzmir Mitingi'ni gerçekleştirdik. Kamu görevlilerine, bürokratlara, siyasal iktidara görevlerini hatırlatmak istedik. Başıboş köpek sorunu ya da algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Başıboş köpek sorunu diye bir şey yok. Görevini yerine getirmeyen bürokrat ve kamu görevlisi sorunu var. Ama bu sorunlar maalesef farklı konular gündeme getirilerek manipüle ediliyor” eleştirisinde bulundu.
YETERLİ PERSONEL İSTİHDAMI YOK
İzmir’deki belediyelerin çalışmalarını da değerlendiren Av. Sert, “Muhakkak ki eksiklikleri vardır ama Türkiye genelini düşündükçe İzmir’deki birçok belediyenin nispeten daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ama tabi ki kanun tam olarak uygulanıyor mu, eksiklikler var mı, var. Her şeyden önce bakım evlerinin standartları yönetmelikte belirlenmiş. Bu standartlara uymayan bakım evleri var. Personel konusunda belediyeler gerçekten hayvan sevgisi olan kişileri değil, sürgün olarak gelenleri çalıştırıyor. Nitelikli bakım evleri olmayabiliyor. Yeterli personel istihdamı yok, yeterli bütçe ayrılmıyor. Veteriner hekimlerin en büyük şikayeti bu, yalnız olduklarını sürekli dile getiriyorlar. Onlarca hayvanı tek başlarına kısırlaştırmaya çalışıyorlar. Yetkin personelin olmadığını ve yeterli ekipmanların olmadığını bizlere aktarıyorlar” bilgisini paylaştı.
YAŞAM HAKKI KUTSALDIR
Av. Sert, şöyle devam etti: “ ‘Kısırlaştır, aşıla, yaşat’ sloganıyla hareket ediyoruz. Dünya sadece bize ait değil. Hayvanlar da hissedebiliyor, onların da duyguları var. Korkuyorlar, seviyorlar her şeyden önce birer canlılar, bizim gibi. Onların bu duygularına, yaşam haklarına saygı duymak bizim görevimiz. Lütfen bu bilinçle hareket edelim. Bu katliam yasasına destek vermeyelim. Meşru bir zemine oturtulmasına izin vermeyelim. 5199 sayılı yasanın tam anlamıyla uygulanması için kamu görevlilerine ve bürokratlara baskı kuralım. Bakım evlerini asla boş bırakmayalım. Ve sokakta yaşayan can dostlarımız için bir kap su, bir kap mama bırakmayı ihmal etmeyelim… En sık karşılaştığımız sorunlardan biri de şu, trafikte ya da sokakta gördüğümüz yaralı hayvanlar. Onları öylece terk etmeyelim. Maddi yönden bir sıkıntınız varsa eğer trafik sigortanız bu tedavi masraflarını karşılıyor. Belediyenin veterinerlik hizmetleri var. Onları ölüme terk etmeyin.”
Sokakta yaşayan hayvanları yok ederek popülasyon sorununun çözülmeyeceğini kaydeden Av. Sert, son olarak “Daha önce denendi ve başarısız olduğu görüldü. Üretim çiftliklerini kapatın, hayvan üretiminin satışını durdurun. Hayvan sahiplenmek isteyenler için doğru adres oralar değil, bakım evleri. Hayvanlarla birlikte yaşamı ancak eğitimle düzgün bir hale getirebiliriz. Yaşam hakkı kutsaldır. Ölümden değil yaşamdan yana olduğumuzu söylemek istiyorum” dedi.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hayvanseverler alana indi: Gündoğdu’da ‘can dostlar’ mitingi!