Ekonomik daralma denizcilik sektörünü de vurdu
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkan Vekili Ümit Yılmaz idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda yaptığı konuşmada ekonomide yaşanan daralmaların denizcilik sektörünü de etkilediğini belirten Öztürk, “Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre ilk sekiz ayda dökme yük yüzde 4,3 azaldı. Konteyner trafiğinin ise son aylardaki toparlanma ile geçen yılın çok az üstüne çıkması bekleniyor” dedi. Konuşmasının devamında navlun fiyatlarındaki istikrarsız gidişata da dikkat çeken Öztürk, “Baltık Kuruyük Endeksi, bin puan seviyelerinden bin 600 puanın üzerine çıktı. Konteyner navlunları ise yeni bir dip yaptı. Konteyner operatörleri sefer iptalleri ile navlunlardaki düşüşü durdurmaya çalışıyor” diye konuştu.
DÖKME YÜK 8 AYDA YÜZDE 4,3 AZALDI
Ekonomideki daralma eğiliminin limanlara da yansıdığını belirten Öztürk, “Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre ilk sekiz ayda dökme yük yüzde 4,3 azaldı. Konteyner trafiğinin ise son aylardaki toparlanma ile geçen yılın çok az üstüne çıkması bekleniyor. İzmir ve Aliağa Limanları’nda elleçlenen konteynerin ise yıl sonunda yaklaşık 1,9 milyon TEU ile 2022 yılının bir miktar üstünde gerçekleşmesi öngörülüyor” diye belirtti.
KONTEYNER NAVLUNLARI YİNE DİP YAPTI
Küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen dökme yük navlunlarında sezon kaynaklı yükselişlerin yaşandığına dikkat çeken Öztürk, “Baltık Kuruyük Endeksi, bin puan seviyelerinden bin 600 puanın üzerine çıktı. Konteyner navlunları ise yeni bir dip yaptı. 21 Eylül haftasında Drewry Dünya Konteyner Endeksi yüzde 5,2 azaldı. Şangay/Rotterdam hattında 40’lık bir konteynerin spot navlunu 1,172 Dolara geriledi. Bu rakam geçen yılın yüzde 81 altında. Konteyner operatörleri sefer iptalleri ile navlunlardaki düşüşü durdurmaya çalışıyor. Geçen hafta planlanmış seferlerde iptal oranı yüzde 16’ya kadar yükseldi” dedi.
TARİFE DEĞİŞİKLİĞİ NEFES ALDIRACAK
Gemi Acenteleri Yeni Hizmet Ücret Tarifesi Yönetmeliğindeki değişikliği 15 yıldır beklediklerini belirten Öztürk, “Türkiye’de ki gemi tarifleri diğer ülkelere bakıldığında geride kalmıştı. Bu tarifede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Normalde tariflerin artması gerekirken biz 15 yıldır kaybettik. Önceki tarifemiz dolar bazındaydı, sonra euroya geçtik. Biz euroya geçince dolat yükseldi kurlardan kaynaklı bir kaybımız vardı. Bunun yanında her geçen gün maaliyetlerimiz arttı. Bu tarife bize biraz nefes aldıracak” şeklinde konuştu.
NAVLUN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ BEKLENİYOR
Panama kanalında gemilere uygulanan geçiş sınırlamasının yakın gelecekte navlunlarda bir düzeltmeye yol açmasının beklediğini söyleyen Öztürk, “El Nino’nun etkisiyle suları azalan Panama Kanalı’nda bir geminin geçiş ücreti için 2,4 milyon dolar ödediği haberini okuduk. Denizcilik sektörünün 2050 Net Sıfır Karbon hedefi doğrultusunda yeşil metonol ile çalışan ilk gemi, bu ay seferine başladı. Çevreci yatırımların maliyetinin de navlun fiyatlarında bir yükselmeye neden olması bekleniyor” dedi.
OVP’NİN EKONOMİDE ÇIPA OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ
Enflasyonla mücadelenin devletin başlıca hedeflerinden biri olduğunu söyleyerek Orta Vadeli Progra (OVP) hakkında değerlendirmede bulunan Başka Öztürk, “Yılın son çeyreğine girmek üzere olduğumuz bir dönemde, gerek küresel ekonomide gerekse ülkemiz ekonomisinde durgunluk işaretleri artıyor. Avrupa Merkez Bankası faiz artırmaya devam ederken, ABD Merkez Bankası faizi sabit bıraksa da bir faiz artışı mesajı daha verdi. Ülkeler, yüksek enflasyonun kalıcılaşmasını önlemek için radikal adımlar atıyorlar. Ancak bu durumda ekonomiler ciddi oranda yavaşlıyor. Varili 90 doların üstüne çıkan petrol fiyatları da durgunluğu besliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen hafta gösterge faizini 5 puan artırarak yüzde 30’e çıkarttı. Artan faizler ile iç talebin yavaşlatılarak fiyat istikrarının sağlanması hedefleniyor. Diğer yandan ihracatı daralan sektörlerimiz sürekli artıyor. Ekonomiyi rahatlatacak dış kaynak arayışı devam ediyor. Açıklanan Orta Vadeli Program hedeflerinin yeni yatırımlar için önemli bir çıpa olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İZMİR LİMANLARI KORİDORLARDA YER ALMALI
Küresel ulaşım koridorları kapsamında geçen ay kapanan tahıl koridoru hakkında açıklamalarda bulunan Öztürk, “Gıda tedariki için çok önemli olan ve geçen ay kapanan Tahıl Koridoru’nda yeni bir gelişme olmadığı gibi, bölgedeki limanlar ve depolar sürekli askeri hedef haline geldi. Diğer koridor projelerine baktığımızda, Kuşak ve Yol Projesi’nin Türkiye üzerinden geçen demiryolu ayağı olan Orta Koridor; ülkemizi İran Körfezi’ne bağlayacak Orta Doğu Koridoru bizi doğrudan ilgilendiriyor. Diğer yandan Batı’nın, Çin’i ekonomik ve ticari yönden sınırlandırmak için öne attığı Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ve Çin’in devam eden Kuşak-Yol Projesi, ticaret savaşlarını denizyolu ve limanlar üzerinde yoğunlaştırıyor. Ayrıca Avrupa ile Uzakdoğu, Şangay ile Kuzey Amerika arasında karbon emisyonunu azaltacak yeşil ulaşım koridorları kuruluyor. Bize göre Türkiye Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olarak bu koridorların hiçbirinin dışında kalamaz. Özellikle İzmir, 16 limanı ve iskelesi, 220 limana doğrudan bağlantısı, 5 milyon TEU’ya yakın kapasiteye sahip konteyner limanları ve yıllık 80 milyon tondan fazla yük elleçleyen limanları ile bu koridorların liman ayağında mutlaka yer almalıdır” dedi.
İZMİR LİMANLARININ CAZİBESİ ARTACAK
Hükümetin 2024-2026 Yatırım Programı’nda yer aldığı üzere Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın hayata geçmesinin önemli olduğunu söyleyerek açıklanan programların İzmir limanlarının cazibesini arttıracağını ifade eden Öztürk, “İzmir Limanı’nın verimli hale getirilmesi, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin hizmete alınması, limanların demiryolu-karayolu bağlantısının güçlendirilmesi gibi yatırımlar da İzmir’in cazibesini artıracaktır. Sonbahar mevsimine girmemize rağmen turizm sektöründen güzel haberler almaya devam ediyoruz. Ülkemize gelen turist sayısı sekiz ayda 36 milyonu geçti. Turizm sezonunun uzaması da sevindirici bir gelişme. Ancak yüksek maliyetler Türkiye’nin rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ocak-Ağustos döneminde limanlarımıza 719 yolcu gemisi ve 906 bin yolcu geldi. 25 Eylül Pazartesi günü Egeport Kuşadası Limanı 7 gemiyi birden ağırladı. Celestyal Cruises firması da Kuşadası çıkışlı yeni Doğu Akdeniz seferlerini başladı. Gelecek yılın bu yıldan daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Çin’in pandemi sonrası uluslararası kruvaziyer pazarına dönmesinin etkilerini ise yeni sezonda yaşayacağız” diye belirtti.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: EİB’ten deprem bölgesindeki kadınlara mentörlük desteği