[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#dgs

dgs haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, dgs haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ÖSYM, 2024 Dikey Geçiş Sınav (DGS) takvimini yayınladı! Haber

ÖSYM, 2024 Dikey Geçiş Sınav (DGS) takvimini yayınladı!

Eğitimini lisansa tamamlamak isteyen adaylar, DGS 2024 sınavı ne zaman yapılacak? DGS başvuru tarihi ne zaman? 2024 DGS başvuru ücreti ne kadar? Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?” soruları yanıt ararken, ÖSYM, 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) takvimini ve sınav takviminde yer alan başvuru süresi ile birlikte sınav günlerini yayınladı... DGS başvuru tarihi ne zaman? Eğitimini lisansa tamamlamak isteyen adaylar 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili başvuru tarihi ve sınav tarihi yer alırken, ÖSYM’den 2024 DGS sınav takvimi yayınlandı. ÖSYM tarafından yayınlanan 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuru takvimi şu şekilde; ÖSYM, 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuru işlemleri 10 Mayıs ila 20 Mayıs 2024 tarihleri arasında alınacağını açıkladı. 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) katılım sağlayacak adaylar tarafından büyük merak konusu olan, bir diğer konu ise DGS başvuru ücretinin ne kadar olduğu. Bu konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadığı için 2024 DGS başvuru ücretleri netlik kazanmıştır. Fakat geçen yıl DGS başvuru ücreti 270 TL olarak açıklanmıştı. Bu yılki yeni ücret açıklanması ile birlikte haber kanalımızda yer verilecektir. Başvuru ücretini DGS, kılavuz yayımlanması ile birlikte netlik kazanmış belli olacaktır. DGS geç başvuru işlemleri, 28 Mayıs 2024 tarihinde alınacağı bilgisi verilirken, geç başvuru durumunda mevcut başvuru ücreti üzerinden yüzde 50 fazla ödeme talep edilecektir. DGS 2024 sınavı ne zaman yapılacak? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayınlanan, 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) takviminde yer alan bilgilere göre 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 30 Haziran 2024 tarihinde uygulanacağı bilgisi verilirken, 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarının 14 Ağustos 2024 tarihinde açıklanacağı bildirildi.

Her yıl binlerce öğrencinin girdiği DGS nedir? DGS sınavı ne işe yarar? Haber

Her yıl binlerce öğrencinin girdiği DGS nedir? DGS sınavı ne işe yarar?

Her yıl binlerce öğrencinin başvurduğu DGS nedir? Başvurulabilmek için belirli şartların arandığı DGS sınavına kimler girebilir? Her sene çok sayıda öğrenci tarafından hakkında araştırma yapılan DGS'nin nasıl bir sınav olduğu merak konusu oluyor. Bu kapsamda hazırladığımız haberimizde, DGS sınavı ne işe yarar ve DGS ile kaç yıl okunur gibi önemli soruların cevaplarını sizin için derledik. DGS nedir? Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltması olan DGS; 2 yıllık meslek yüksek okullarından ya da açıköğretim üniversitelerinin ön lisans programlarından mezun olarak, eğitimlerini 4 yıllık bir lisans programına tamamlamak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. 2000 yılında uygulanmaya başlayan bu geçiş sınavı, günümüzde de pek çok öğrenci tarafından tercih ediliyor. Her yıl yapılan DGS, temmuz ya da ağustos ayında gerçekleştiriliyot. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından organize edilen Dikey Geçiş Sınavı, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden meydana geliyor. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü bu sınavda, yapılan yanlış hangi bölümde ise o bölümün doğrusundan eksiltiyor. DGS sınavı ne işe yarar? Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltması olan DGS'ye girecek olan bir öğrencinin, bu sınava girme amacı şu şekilde açıklanabilir: Meslek yüksek okul ve açıköğretim ön lisans programlarının herhangi birinden mezun olan bir öğrenci, örgün öpretimde yer alan lisans programlarından birine geçiş yapmak için DGS'ye giriyor.  DGS sınavına kimler girebilir? DGS sınavına girmek isteyen bir kişinin taşıması gereken bazı nitelikler bulunuyor. Bir öğrencinin Dikey Geçiş Sınavı'na girebilmesi için meslek yüksek okulu ya da açıköğretim önlisans programlarından herhangi birinden mezun olması gerekiyor. Bu şartlar dışında DGS'ye gireceği yıl son sınıfta okumakta olan ve staj harici mezuniyet şartlarının tümünü yerine getiren öğrencilerin de DGS'ye başvurma hakları bulunuyor. DGS ile kaç yıl okunuyor? DGS'ye girerek eğitimini 4 yıllık lisans programlarından birine tamamlamayı düşünen öğrencilerin, bu sınava dair en fazla araştırdığı sorulardan biri de DGS ile kaç yıl okunuyor sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre DGS'ye giren ve bu sınavı başarıyla geçen bir öğrenci, önlisans yıllarında aldığı derslerin birçoğunu saydırabiliyor. Böylelikle lisans programına 3. sınıftan başlayabiliyor. DGS kaç dakika sürüyor? Dikey Geçiş Sınavı (DGS) içerisinde 50'si sözel 50'si sayısal olmak üzere toplam 100 adet soru yer alıyor. Bu 100 soruyu çözmeleri için adaylara verilen süre 135 olarak belirleniyor.

ÖSYM duyurdu: 2023 DGS ek tercih sonuçları açıklandı! Haber

ÖSYM duyurdu: 2023 DGS ek tercih sonuçları açıklandı!

DGS ek tercih sonuçları için milyonların dört gözle beklediği tarih geldi. 29 Eylül'de başlayan ek yerleştirme işlemleri 4 Ekim'de biterken DGS ek tercih sonuçları ise 10 Ekim'de açıklandı. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanlar 4 yıllık lisans eğitimine geçmek için ek tercih işlemlerini bitirdi. DGS ek tercih sonuçları ÖSYM AİS ekranı üzerinden adayların erişimine açıldı. İşte 2023 DGS ek tercih sonuçları sorgulama ekranı... DGS ek tercih sonuçları sorgulama ekranı, Dikey Geçiş Sınavı'na katılım sağlayan adayların gündeminde bulunuyor. İki yıllık ön lisans eğitimini dört yıllık lisans eğitimine tamamlamak isteyenler 29 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında DGS ek tercih işlemlerini tamamlamıştı. DGS ek tercih sonuçları için bütün dikkatler ÖSYM'den gelen son dakika açıklamasına yöneldi. İşte 2023 ÖSYM AİS ile 2023 DGS ek tercih sonuçları tarihine ilişkin merak edilenler ve tüm detayları... DGS EK TERCİHLERİ BİTTİ! DGS ek yerleştirme süreci 29 Eylül'de başladı. Adaylar ek tercihlerini ÖSYM AİS ekranı üzerinden 4 Ekim Çarşamba günü 23.59'a bitirdi. DGS EK TERCİH SONUÇLARI AÇIKLANDI! Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi DGS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Geçtiğimiz yıl tercih işlemleri 10 Ekim tarihinde sona ermiş ve yerleştirme sonuçları 17 Ekim’de erişime açılmıştı. 2023 DGS ek tercih sonuçları ise 10 Ekim'de açıklandı. DGS TERCİH SONUÇLARI NASIL VE NEREDEN ÖĞRENİLİR? DGS ek tercih işlemleri 29 Eylül ile 4 Ekim tarihleri arasında tamamlandı. Dikey Geçiş Sınavı için DGS ek yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet sitesi üzerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yapılarak sorgulanabilecek. YERLEŞTİRME SONUÇLARINDAN SONRA SIRA KAYITLARDA DGS ek tercih sonuçları açıklandıktan sonra bir yükseköğretim programını kazanan adayların kayıt işlemleri, ilgili üniversite tarafından belirlenen tarihlerde yapılacak. Dileyen adaylar e-Kayıt yapabilecek. Sonuçlar ilan edildikten sonra takvim ayrıca duyurulacak. Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu Üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekmektedir. DGS EK TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ. https://sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=9744 BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ege Üniversitesine Milli Yenilik Ödülü

DGS nedir? Yatay ve dikey geçiş sınavı farkları nedir? İşte 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş! Haber

DGS nedir? Yatay ve dikey geçiş sınavı farkları nedir? İşte 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş!

Ön lisans programından lisans programına geçmek için girilen dikey geçiş sınavı (DGS) arama motorlarında kendine yer edinmeye başladı bile. Biz de merak edenler ve ilgilenenler için DGS nedir, yatay geçiş sınavı ve dikey geçiş sınavı farkları nelerdir? 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş nasıl oluyor, kimler DGS’ye girebilir? Gibi merak ettiğiniz soruları ve birçok şeyi araştırdık. Detayları haberimizden okuyabilirsiniz. DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) NEDİR? DGS, meslek yüksekokulları ve açık öğretin ön lisans mezun ve mezun olacak durumdaki öğrencilerin 4 yıllık lisans bölümüne geçebilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. DGS her yıl temmuz ya da ağustos aylarında yapılan bir sınavdır. Lisans öğrencilerinin sayısal ve sözel yeteneklerine uygun bir seçme işlemi yapılması için DGS’nin de içeriği ona göre ayarlanmıştır. Sınavda, 50 Türkçe, 50 Matematik olmak üzere toplam 100 soru vardır. Bu sınavı çözmek için 135 dakika süreniz vardır. Başvuru yapılacak kurumlar yaklaşık %10’luk bir kontenjan açmaktadır. Adaylara DGS puanları ile en fazla 30 tane tercih yapabilirler. DGS’YE KİMLER GİREBİLİR? DGS Üniversitelerin ya da açık öğretim fakültelerinin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da mezuniyeti kesin olan (staj dışında) ve mezun olacak öğrencilerin girebileceği bir sınavdır. Yükseköğretim lisans programlarına kayıt yaptıracak kişiler bu kapsamda girebilir ancak açık öğretim de dahil olmak üzere öğrenim süresi 4 yıl ve daha fazla sürmüş ön lisans diploması alan ya da alacak öğrenciler bu sınava giremez. DİKEY GEÇİŞ VE YATAY GEÇİŞ SINAVLARI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? Lisans ya da ön lisans programlarında farklı üniversitede aynı programa geçiş yapmak isteniyorsa bu yatay geçiştir. Ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar ise dikey geçiştir. Yatay geçiş, Üniversitelerin lisans ya da ön lisans programlarında okuyan öğrenciler, farklı bir üniversitede bulunan aynı programa geçebilmesine denir. Dikey geçiş ise ön lisans okuyan öğrencilerin eğitimlerini 4 yıllık programa tamamlayabilmelerine olanak sağlayan bir sınavdır. 2 YILLIKTAN 4 YILLIĞA GEÇİŞ NASIL OLUYOR? 2 yıllık bir ön lisans programından 4 yıllık bir lisans programına geçmek isteyen öğrenci DGS yani dikey geçiş sınavına girmelidir. Dikey Geçiş Sınavı başvuruları elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Melissa Vargas ile aynı kaderi yaşıyor: Wilfredo Leo kimdir? Vargas ile benzerlikleri neler?

ÖSYM, 2023 DGS yerleştirme sonuçları açıklayarak, sorgulama ekranı açtı! Haber

ÖSYM, 2023 DGS yerleştirme sonuçları açıklayarak, sorgulama ekranı açtı!

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimin Dikey Geçiş Sınavı’nın açıklanması ile birlikte, DGS kayıt yenileme işlemlerinin nasıl yapılacağı merak konusu olurken, 2023 DGS ile ilgili tüm detaylar haberimizin devamında sizlerle birlikte.... 2023-DGS yerleştirme sonuçları açıklandı! DGS sınavına katılım sağlayan kişilerin heyecanla beklediği 2023-DGS yerleştirme sonuçları ÖSYM’in resmi internet sitesi üzerinden yapılan 2023 DGS tercih işlemleri ile birlikte tüm dikkatler DGS yerleştirme sonuçları çevrildi. ÖSYM tarafından yapılan duyuru ile birlikte 29 Ağustos ila 05 Eylül 2023 tarihleri arasında tercihleri alınarak 2023 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yerleştirme işlemleri tamamlanmıştı. 2023 DGS yerleştirme işlemlerini tamamlayan kişilerin merakla beklediği sonuçlar ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile birlikte duyuruldu. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 DGS sonuçları 11 Eylül 2023 tarihinde ilan edildiği bilgisi yer alıyor. Bu durumda da DGS yerleştirme sonuçlarına 11 Eylül 2023’ten itibaren ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık kimlik numarası ve aday şifresiyle erişim sağlayabilecek. Bu durumda da yükseköğretim programını kazanan adaylar kayıt işlemleri ile ilgili üniversiteler aracılığıyla 14 ila 20 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacağı bilgisi verildi. DGS kayıt yenileme işlemlerinin ne zaman yapılacak? Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimin Dikey Geçiş Sınavı’nın açıklanması ile birlikte, DGS kayıt yenileme işlemlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler merak konusu olurken, Kayıt sürecinin ayrıntıları yetkililer tarafından duyuruldu. Yapılan duyuruda yer verilen açıklamadan edilen bilgilere göre Elektronik kayıt yaptırmak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde yer alıyor; Elektronik kayıt yaptırmak isteyen kişilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının e-devlet platformu aracılığıyla sunduğu “Üniversite E-Kayıt” uygulamasını tıklayarak, aracılığıyla 14 ila 18 Eylül 2023 tarihleri aralığında (18 Eylül 2023 tarihinde saat 23.59’a kadar) online olarak kayıt işlemlerini tamamlayabilecekleri açıklandı. Elektronik kayıt yapan kişiler, ders kayıt işlemlerinde sorun yaşanmaması adına e-kayıt işlemleri esnasında yapılan seçimleri başarıyla gerçekleştirildiğini gösteren yazıyı ekranda görmesi gerekmektedir. E-kayıt işlemlerini tamamlayan kişiler, tercih ettikleri üniversitelerinin internet sitesi aracılığıyla belirtilen belgeleri yine belirtilen tarih aralığında elden teslim etmesi gerektiği konusunda açıklama yapıldı. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2023-YKS Ek Yerleştirme tercihleri ne zaman açıklanacak?

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? Haber

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

İki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerinden 4 yıllık lisans programlarına geçmek isteyen 464 bin 281 aday, 81 il ve Lefkoşa'da, 97 sınav merkezinde uygulanan DGS'ye katıldı. Sınava giren adayların gözü, sonuçların açıklanacağı tarihte. İşte, 2023 DGS sonuçlarının açıklanacağı tarih... DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIYOR? ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 DGS sonuçlarının, 11 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. DGS NEDİR? Dikey Geçiş Sınavı, 2000 yılından itibaren gerçekleştirilen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında organize edilen sınavın adıdır. Sınavda adaylar, çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir testten sorumlu olup, sınav süresi 135 dakika olacak. DGS puanları, aday öğrencilerin sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belirli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir.  DGS PUAN HESAPLAMA Adayların testlerden alacağı puanlardan hesaplanacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede kullanılacak DGS puanları hesaplanacak. Her aday için puanlar, tabloda belirtilen katsayılar ile çarpılarak toplanacak olup elde edilen toplam, adayın DGS puanını oluşturacak. Her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacak. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı geçersiz olup hesaplanmayacak. 2022-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan adayların 2023-DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak olup, 2023-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2024-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.