Uzman Diyetisyen Korkut’tan hastalıklara kalkan olacak tarifler!
Kovid-19’un yaşamlarımıza girmesiyle birlikte sağlığımızı korumak daha da güç hale geldi. Hemen beraberinde oluşan varyantlar ise durumu daha da kritikleştirdi… Peki, bağışıklığın zayıf düşmesine neden olan temel etken nedir? Görüşlerine yer verdiğimiz Uzman Diyetisyen İrem Tuğçe Korkut, en yaygın nedenin yetersiz ve dengesiz beslenme olduğuna dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
“Tüm virüs ve bakterilerden vücudumuzu kalkan gibi kullanabilme gücü elimizde!” diyen Korkut, altın değerindeki menülerini bizlerle paylaştı. İşte tüm sorularımızın yanıt bulduğu o röportaj…
UYKU YETERSİZLİĞİ, AŞIRI STRES, ALKOL VE SİGARA…
Bağışıklık sisteminin zayıflamasının en yaygın nedenini öğrenebilir miyiz?
Yetersiz ve dengesiz beslenmedir! Karbonhidrat ve rafine şekerden zengin beslenme, besin değeri olmayan paketli ürünlerin tüketimi, antikorların yapıtaşı olan proteinden düşük beslenme, aşırı kilo ve aşırı zayıflık, bağışıklığı baskılayıcı faktörlerin başında gelmektedir. A, B, C, E, D vitaminleri, selenyum, demir, çinko ve magnezyum bağışıklık sisteminin savunucularıdır. Bunlardan herhangi birinin eksikliği vücudumuzu hastalıklara karşı korunmasız hale getirir. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı, probiyotik eksikliği, uykuya dalamamak, uyku yetersizliği, aşırı stres, son 1 yıl içerisinde 2’den fazla antibiyotik kullanımı da bağışıklık sistemimizin zayıflamasında rol oynayan diğer faktörlerdir.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile bağışıklığımızı güçlendirebilir miyiz?
Sağlıklı ve dengeli beslenme ile bağışıklığımızı güçlendirmek mümkün. Hatta kronik rahatsızlıklar ve doğuştan gelen ya da otoimmün bağışıklık sistemi rahatsızlıkların da dahi sağlıklı beslenmenin pozitif etkilerini görebilmekteyiz. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile kişilerin yaşam tarzı iyileştirilerek, eksik olan vitamin ve mineraller yerine koyularak, bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir ve vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyabiliriz.
MEVSİMİN DEĞİŞMESİYLE RAHATSIZLIKLAR ARTIYOR
Özellikle bu dönem artan grip, nezle gibi hastalıkların toplum sağlığındaki etkisini biliyoruz. Kış mevsimine de yaklaşmışken sizin okuyucularımıza aktarabileceğiniz özel bir menü var mı?
Evet, özellikle son dönemde, mevsimin değişmesiyle birlikte rahatsızlıklar artmaktadır. Buradan okuyuculara bağışıklık güçlendirici sağlıklı bir program verebiliriz.
Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, yarım olgunlaşmış avokado, 1 dilim keçi peyniri, 1 tatlı kaşığı tahin, bol koyu yeşil yapraklı yeşillikler, 5-6 adet zeytin ve 1 dilim siyez ekmeği önerebiliriz. Kahvaltıya ayrıca zencefilli ve karanfilli çay ekleyebilirsiniz.
Öğlen: 1 tabak bol soğanlı sarımsaklı ıspanak/pazı yemeği, 4 yemek kaşığı ev yapımı probiyotik yoğurt, 1 dilim siyez ekmeği önerebiliriz.
Ara öğün: 1 kupa adaçayı + 2 adet mandalina
Akşam: 1 büyük porsiyon ızgara deniz balığı, bol yeşillikli, turplu salata (üzerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, doğal nar ekşisi, sumak ve bolca limon ekleyebilirsiniz.)
OBEZİTE SIKLIĞI GİDEREK ARTIYOR
Dezavantajlı gruplardan biri olan yaşlı, hamile ve çocuklara özellikle dikkat çekmek istediğiniz bir beslenme modeli önerebilir misiniz?
Bu grup özel beslenmeye ihtiyaç duyan bir gruptur. Yaşlılarda, hamilelerde ve çocuklarda artmış protein ihtiyacı vardır. Özellikle bağışıklığı artırmak için beslenmeye yumurta, kırmızı et, balık, kurubaklagiller, ev yapımı yoğurt, kefir kesinlikle eklenmelidir. Ayrıca bu grupta Omega-3 yağ asitleri, virüs ve bakterilerle savaşmada etkilidir. Semizotu, keten tohumu, deniz balığı önemli Omega-3 kaynaklarıdır ve beslenme düzenine eklenmelidir. Bu grupta vitamin ve minerallere kan tahlili yoluyla bakılmalı ve eksikliğinde vitamin ve mineral destekleri başlanmalıdır.
Kışa dair endişeleriniz söz konusu mu?
Toplumumuzda obezite sıklığı giderek artmaktadır ve özellikle toplumun 30’lu yaş bireylerinde kilo problemi daha da artmaktadır. Artan kilo ve yağ oranı bireylerde bağışıklığı düşürmektedir ve fazla olan yağ kütlesi bireylerde inflamasyona yol açmaktadır. Bu durum da bireylerin iyileşme hızını düşürmekte ve hastalığın seyrini kötüleştirmektedir. Bu nedenle kış aylarında artan grip ve nezle gibi hastalıklar bireylerin daha kolay hasta olmasına ve hastalığın daha hızlı bulaşmasına neden olmaktadır. Özetle, bireylerde sağlıklı ve ideal kilo; fiziken iyi bir görüntünün dışında sağlıklı bir bağışıklık sistemi, dinç, enerjik ve sağlıklı bir beden demektir.
DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU ŞEKİLDE BESİN TÜKETİMİ!
Bağışıklık güçlendirici bir tarif / kür varsa bizimle de paylaşabilir misiniz?
Bu yıl bağışıklığı güçlendirmek, virüs ve mikroplardan vücudu korumak için verebileceğim güzel bir sabah smoothiesi var. Okuyucularla bu tarifi paylaşmak isterim, sabah kahvaltıdan sonra bu smoothieyi yapabilirler.
Bağışıklık güçlendirici smoothie tarifi:
1 su bardağı kefir
1 çay kaşığı taze zencefil
Yarım limon
1 dilim kırmızı pancar
1 adet mor havuç
1 adet portakal
1 su bardağı kadar roka
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tüm malzemeleri blenderdan geçirip içebilirsiniz.
Okuyucularımıza son bir mesajınız var mı?
Evet, hepimizin bildiği gibi mevsim geçişlerinde artan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar mevcut ancak unutmayın ki doğa bağışıklığımızı güçlendirecek besin değeri zengin bir sürü besinle dolu. Bu besinleri doğru zamanda, doğru şekilde tüketirsek ve bunu sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanarak yaparsak, tüm virüs ve bakterilerden vücudumuzu kalkan gibi kullanabilme gücü elimizde!
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Yaz sıcaklarında içinizi ferahlatan smoothie tarifleri