[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#doktor

doktor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, doktor haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aile hekimliği yönetmeliğinde değişiklik: İlaç yazdırmak hayal oluyor Haber

Aile hekimliği yönetmeliğinde değişiklik: İlaç yazdırmak hayal oluyor

Resmi Gazete'de yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile aile hekimliği sisteminde kapsamlı yenilikler getirildi. 1 Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe girecek yeni sistemde en önemli değişikliklerden biri, doktorların sözleşme süreleriyle ilgili olacak. Mevcut sistemde aile hekimleri görev sürelerinin sonunda isteğe bağlı olarak sözleşmelerini yenileyebiliyorken, yapılan değişiklikle artık sözleşme yenileme hakkı belirli kriterlere bağlı olacak. Yönetmeliğin 7. maddesinde yapılan değişiklik kapsamında, doktorların Bakanlık tarafından belirlenen hedef puana ulaşamaması durumunda, sözleşmelerinin otomatik olarak yenilenmesi mümkün olmayacak. Bu değişiklikle aile hekimlerinin performanslarını artırmaları ve belirli kriterleri sağlamaları amaçlanıyor. KRONİK HASTALIK TARAMALARINA YÜKSEK TEŞVİK Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre, kronik hastalık taramaları için belirlenen hedeflere ulaşan doktorlara teşvik ödemesi yapılacak. 5. maddeye göre, hedef nüfusun %40'ının taraması gerçekleştiğinde, aile hekimlerine ödenen tavan ücretin ,9’u oranında ek ödeme yapılacak. Taramaların %70 veya üzerinde olması durumunda ise bu teşvik ödemesi, tavan ücretin %37,8’i oranında olacak. İLAÇ KULLANIMININ AZALTILMASI HEDEFLENİYOR Son yıllarda artan ilaç suistimalini önlemek amacıyla aile hekimliği sistemine ek tedbirler getirildi. Yeni düzenlemeye göre, hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçları daha az reçete eden aile hekimleri, bu oranda daha yüksek teşvik ödemesi alacak. Bu uygulama ile daha hafif vakalarda gereksiz ilaç kullanımının azaltılması hedefleniyor. GÜNLÜK MUAYENE ÖDEMELERİNDE DÜZENLEME Yeni yönetmelik düzenlemeleri, aile hekimlerine yönelik muayene ödemelerinde de önemli değişiklikler getirdi. Önceden, bir aile hekiminin günlük muayene sayısına göre belirlenen oranlarda teşvik ödemesi yapılmaktaydı. Günlük muayene sayısı 41-50 arasında olduğunda tavan ücretin ’u, 51-60 arasında %21’i, 61-75 arasında %31’i ve 76’nın üzerindeki durumlarda %42’si kadar teşvik ödemesi alınıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte, bu ödeme sistemi hedef muayene sayılarına göre güncellenecek. Buna göre, günlük muayene sayısının belirlenen hedef muayene sayısına oranı %50 ila 0 (0,5-1) arasında olduğunda, teşvik ödemesi tavan ücretin %22,05 ile %44,1’i arasında yapılacak. Hedef muayene sayısına tam olarak ulaşılması veya aşılması durumunda ise bu oran %44,1 olarak sabitlenecek.

10 yıl ara ile aynı doktor derdine derman oldu Haber

10 yıl ara ile aynı doktor derdine derman oldu

Hastanın yaşı sebebiyle riskli bir operasyona imza attıklarını ifade eden Prof. Dr. Burak Turna, bu alandaki deneyimleri ve teknolojik altyapı ile beraber hastayı sağlığına kavuşturduklarını ifade etti. Operasyon hakkında konuşan Prof. Dr. Burak Turna, “Tevfik bey, 10 yıl önce robotik yöntemle prostat kanserini tedavi ettiğim bir hastamdı. Bundan yaklaşık 1 ay önce sağ böbreğindeki kitle nedeniyle bize başvurdu. Yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda sağ böbreğin alınmasına karar verdik. Tevfik beyin çeşitli sağlık sorunları vardı ve yaşı itibariyle de bu ameliyat riskliydi. Bu ameliyatı laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirdik. Operasyonu bir hafta önce tamamladık. Şu anda kendisi kontroller için hastanemize geldi. Genel sağlık durumu çok iyi. Ürolojinin iki teknolojik yöntemini de kullanarak hem prostat kanserini hem de böbrek kanserini tedavi etmiş olduk. Kendisine sağlıklı bir ömür diliyoruz” ifadelerine yer verdi. Hastanın iyileşme ve normal yaşamına dönme süresi kısalır Robotik cerrahinin hastalara ve hekimlere avantaj sunduğunu aktaran Prof. Dr.Turna: “Robotik cerrahi ya da robot yardımlı cerrahi, küçük kesilerden girilerek bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi işlemidir. Hem hasta hem de cerrah için avantajları olan robotik cerrahide, el bileğini model almış kollar yardımıyla yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntülerin eşliğinde cerrahi müdahale yapılmaktadır. Geleneksel açık ve kapalı ameliyat teknolojilerinin kısıtlamaları aşılarak karmaşık ameliyatların yapılmasını sağlamaktadır. Bu yöntem genellikle küçük kesilerle robot kolların vücuda müdahalesiyle gerçekleştirilir. Geleneksel yöntemlere göre daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrol sağlayan bu teknoloji hekim hatasını en aza indirir. Küçük kesi ile gerçekleştirilen operasyon hastanın vücudundaki travma ve kanamayı da en aza indirger. Böylelikle hastanın iyileşme ve normal yaşamına dönme süresi de kısalır. Ameliyat sonrasında hasta ve hasta yakınları açısından avantaj sağlar” dedi..

Laboratuvar teknikeri anne doktor oğluyla aynı hastanede çalışıyor Haber

Laboratuvar teknikeri anne doktor oğluyla aynı hastanede çalışıyor

Manisa'da 1991 yılından beri laboratuvar teknikeri olarak görev yapan ve son olarak Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde çalışan Nimet Aydın, eğitim hayatında desteğini esirgemediği Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu oğlu Erdem Aydın'ın aynı hastaneye atanmasıyla gurur ve sevinci bir arada tattı. Aynı birimlerde görev yapmasalar da Acil Servis Hekimi oğlu Erdem Aydın'ın hastalardan tahlil istemesiyle adını laboratuvar bilgisayarlarında gören anne Nimet Aydın, bu mutluluğu çevresiyle paylaşmayı da unutmuyor. Herkese nasip olmasını dilerim Oğluyla aynı hastanede görev yapmanın çok güzel bir duygu olduğunu aktaran anne Nimet Aydın, “1991 yılında Manisa Doğumevi'nde laboratuvar teknisyeni olarak göreve başladım. Oğlum da bu sene buraya atandı. Acil bölümünü pratisyen hekim olarak atandı. Çok güzel bir duygu, beraber çalışmak. Herkese nasip olmasını dilerim. Burada acilde çalıştığı için pek yanına gitmiyorum. Görev başındayken pek rahatsız etmek istemiyorum. Ama bilgisayarda tahlil falan istediğinde ismini görüyorum. Güzel bir hastane oğluma da nasip olduğu için çok mutluyum” diye konuştu. Annem de olduğu için burayı yazdım Annesinin hastane işleyişi hakkında kendisini bilgilendirdiğini ve her konuda yardımcı olduğunu aktaran Pratisyen Hekimi Erdem Aydın, “2024 yılının Haziran ayında Hacettepe Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. İlk görev yerim burası. 10 Eylül'de başladım. 1 Ekim'den bu yana burada nöbet tutuyorum. Annem de olduğu için burayı yazdım. Hem ailem burada. Alışma sürecinde annem bana yardımcı oldu. Hastanenin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmamı sağladı. Bazen tahlil istiyorum. Annem de benim ismimi görüyor. Mutluyum, beraber çalışmak güzel” diye konuştu. Merkezefendi Devlet Hastanesi olarak bir aile ortamında çalıştıklarını ifade eden Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Susur, “Biz bir aileyiz. Zaten hastane olarak da hastanemizde bir aile ortamı var. Aynı zamanda böyle bir aileye sahip olmakta çok güzel. Onlarla çalışmak büyük bir keyif. Her konuda çok iyiler, inşallah bundan sonra da yolları açık olur. Birlikte çalışmaya devam ederiz. Nice ailelere ev sahipliği yaparız” dedi.

Babasının çalıştığı hastaneye doktor olarak atandı Haber

Babasının çalıştığı hastaneye doktor olarak atandı

Manisa'nın Alaşehir Devlet Hastanesinde sağlık personeli olarak görev yapan Şevket Karaman, kızı Şerife Karaman'ı eğitimine destek olarak 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirmesi için de büyük çaba gösterdi. 6 yılın ardından tıp eğitimini bitiren Şerife Karaman’ın ataması babası Şevket Karaman'ın görevli olduğu Alaşehir Devlet Hastanesine gerçekleşti. Baba-kız Alaşehir Devlet Hastanesi Acil Servisinde hastalara hizmet verirken birlikte çalışmaktan da çok mutlu oluyor. Hastanenin Acil Servisinde hizmet veren baba Şevket Karaman, kızının Alaşehir Devlet Hastanesi'ne atanmasının gerçekleşmesi ile bütün aile olarak çok mutlu oldu. Göreve başladığı gün kızıyla beraber acil serviste çalışan baba Şevket Karaman, "2011 yılından beri Alaşehir Devlet Hastanesi'nde görev yapıyorum. Kızım 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirip doktor olduktan sonra, aynı hastanede, aynı serviste görev yapıyoruz. Bu benim için çok gurur verici, herkese nasip olsun inşallah. Duygular tarif edilmez, yaşanarak daha güzel. Çok mutluyuz" şeklinde konuştu. Baba – kız olarak birlikte çalışmayı hep hayal ediyorduk Babasının nöbetlerinde yanına gelerek bir şeyler öğrenmeye çalıştığını bildiren doktor Şerife Karaman, "Bu sene 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Eylülde yapılan kurada Alaşehir Devlet Hastanesi oldu. Babam 13 yıldır Alaşehir Devlet Hastanesi acil servisinde çalışıyor. Ben tıp fakültesini kazandığımdan bu yana babamın yanına gelerek, nöbetlerde bir şeyler öğrenmek için ziyaretler gelirdim. O zamandan beri birlikte çalışmak hayalimizdi. Baba – kız olarak birlikte çalışmayı hep hayal ediyorduk. 6 yılın sonunda bu hayalimiz gerçek oldu. Çok güzel bir duygu. Tarif edilebilecek bir duygu değil. Birlikte çalışmak gerçekten çok güzel, umarım herkese böyle bir şey yaşamak, nasip olur" dedi.

Dünyaca ünlü cerrahlar Ankara'da bir araya geldi Haber

Dünyaca ünlü cerrahlar Ankara'da bir araya geldi

Ankara'da bir otelde gerçekleşen ‘Cardiac Memorial 24' isimli etkinlik çerçevesinde 250 doktor buluştu. Etkinlik, Prof. Dr. Serkan Durdu, Prof. Dr. Cengiz Bolcal ve Doç. Dr. Fatih Gümüş'ün liderliğinde düzenlendi. Minimal İnvaziv cerrahinin dünyadaki öncüleri arasında bulunan Oleksandr Babliak, Patrick Perier, Marco Solinas, Theo Kofidis ve Antonios Pitsis tecrübelerini anlattı. Moskova'dan 5 kişilik bir cerrah topluluğu aramızda Prof. Dr. Serkan Durdu, “Toplantı kapsamında ve eğitim amaçlı yurtdışından birçok meslektaşımızı merkezimizde konuk ediyoruz ve robotik cerrahiyle ilgili eğitimler veriyoruz. Moskova'dan 5 kişilik bir cerrah topluluğu aramızda. Suudi Arabistan'dan önemli bir cerrah arkadaşımız yine bizimle eğitim amaçlı burada. Bugünkü toplantıda paradigmanın değiştiği ve modern kalp cerrahisinin artık robotik, hastaya daha az zarar veren, sonuçları itibariyle başarılı işlemlerin uygulandığı bir sempozyumun konu başlıklarını tartışmak amacıyla buradayız” dedi. Ortalama 8-9 gün olan bir yatış sürecini 3-5 güne indiren bir teknoloji söz konusu Bora Uludüz, “Cerrahi olarak Türkiye çok iyi bir noktaya sahip. Bugün de bir sunumda paylaşıldı. Türkiye kalp damar cerrahisinde belli dönemlerde gerçekten liderliğe oynayan ülkelerden bir tanesi. Bugün baktığımızda teknoloji yatırımları ve destekleriyle bunu daha da ileriye taşımaya çalışıyoruz. Kendi kurumumuzda 3 robotumuz var. Bu robotlar sayesinde hastalar için çok daha konforlu ve kaliteli girişimler yapılabiliyor. Bunun en büyük faydası ameliyat sonrasında hastaların iyileşme sürecinin çok daha rahat ve hızlı geçmesini sağlayan teknolojiler olması. Ortalama 8-9 gün olan bir yatış sürecini 3-5 güne indiren bir teknoloji söz konusu” şeklinde konuştu.

İzmir'de iş yeri hekimlerine işitme eğitimi verildi Haber

İzmir'de iş yeri hekimlerine işitme eğitimi verildi

Toplantının açılışında konuşan Medicana International İzmir Hastanesi Başhekimi Dr. Dilek Aslanca, var olanı korumanın bozulanı düzeltmekten daha kolay olduğunu söyleyerek önleyici hekimliğin önemine vurgu yaptı. İşyeri hekimliğinin çok önemli bir görevi yerine getirdiğini, iş yeri kazaları başta olmak üzere çalışma ortamının sağlıklı sürebilmesi için büyük bir sorumluluk üstlendiğini belirterek, Medicana International İzmir Hastanesi olarak her zaman iş yeri hekimlerinin yanında olduklarını söyledi. Moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör ise işyeri hekimliğinin halk sağlığı ve önleyici hekimlikte üstlendiği sorumluluğa dikkat çekti. Uzun süreli gürültülü iş ortamında çalışmak işitme kaybına sebep Medicana International İzmir Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Serap Köybaşı Şanal, sesin yapısı, kulağın çalışma prensiplerini ve duyma eyleminin kademelerini işyeri hekimleri ile paylaştı. İşitmenin önemine vurgu yapan Şanal, iş ortamında yıllar süren, sabit bir sese kronik olarak maruz kalma sonucu işitme kayıplarının oluştuğunu söyledi. Mesleki risklerin işitme kaybına etkisi yüzde 16 İş yeri hekimi Dr. İstemi Oral “2023 SGK istatistiklerine göre, mesleki risklerin işitme kaybına etkisi yüzde 16. Ortam, çalışanların maruz kaldığı gürültünün düzeyi, niteliği, ses basınç düzeyi, frekans dağılımı, maruziyet süresi ve maruziyet sınır ve eylem değerlerinin aşılıp aşılmadığına bakılması gerekiyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.