[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#DTO

DTO haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, DTO haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İzmir kruvaziyer turizminde kan kaybediyor  Haber

İzmir kruvaziyer turizminde kan kaybediyor 

KEMAL ÖZKURT / İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Denizcilik ve ihracata ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Öztürk, İzmir’in kruvaziyer turizminde her geçen gün geriye gittiğini belirterek firmaların İzmir Limanı'nı destinasyon noktası olmaktan çıkarmaya başladığını açıkladı.  KRUVAZİYER FIRSATINI KAÇIRIYORUZ Kruvaziyer turizminde İzmir’in kan kaybettiğini belirten Öztürk, “Kruvaziyer turizminde İzmir’e 57 gemi ile 150 bine yakın yolcu geldi. Bazılarına göre fazla olabilir ama bana göre az. Ama sıfırdan bu noktaya geldiğimizi de düşünmek gerekiyor. İzmir zamanında 506 bin yolcu yaparak Avrupa’nın en iyi destinasyonu seçilmişti. Ama bunlar şu anda sıfıra düştü. Önümüzdeki yıllarda artış göstermesini umut ediyorduk ama maalesef MSC’nin İzmir’i duraklarından çıkardığını öğrendik. Nisan ayına kadar devam edecek ama Nisan’dan sonra MSC İzmir duraklarını kapatacak. Kapatmasının sebepleri arasında farklı konular vardır ama bana göre en önemlisi İzmir’e gelen turistin gezecek bir yeri olmamasından kaynaklanıyor. Bizim öncelikle kruvaziyer gemilerini isteyip istemediğimize karar vermemiz gerekiyor. STK’lar, odalarımız, esnafımız kruvaziyer turizminin gelişmesi için çaba gösteriyor ama olmuyor. Bu sektör için her insanımızın çaba göstermesi gerekiyor. Bir fırsatı kaçırır gibiyiz ama biz çabalamaya devam edeceğiz” diye konuştu.  ELLEÇLEME MİKTARI GERİ GİDİYOR İzmir Limanı’nda elleçleme miktarının düştüğüne dikkat çeken Öztürk, “Bu yılın Eylül ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 arttı. Ocak-Eylül 2024 tarihlerindeki artışın yüzde 8,2 olduğu dikkate alındığında, konteyner elleçleme rakamlarında yavaşlamayı görebiliyoruz. Yılın ilk dokuz ayında Aliağa Limanları’nda 1 milyon 600 bin TEU, İzmir Limanı’nda 200 bin TEU konteyner elleçlendi. İzmir limanlarının bu yılı 2 milyon TEU’nun üzerinde elleçleme rakamı ile kapacağını söyleyebiliriz. İzmir Limanı, zamanında 900 bin TEU elleçleyebilen ve her türlü yükü ve yolcuyu elleçleme lisansına sahip olan limanıyken bu rakamlara düştü. Bu rakamları yeniden yakalayabilmemiz için, navigasyon kanalının derinleştirilmesi ve yeni nesil gemilere hizmet edebilecek marinalar ile operasyonel personel yetiştirmemiz gerekiyor. İzmir Alsancak Limanı üzerindeki belirsizliğin kalkması ve verimli bir işletme modeli ile limanın performansının artırılması en büyük dileğimizdir” dedi.

DTO heyeti, gurbetçi iş insanları ile bir arada Haber

DTO heyeti, gurbetçi iş insanları ile bir arada

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile beraberindeki 37 kişilik iş insanları heyeti, gıda sektöründe dünyanın en büyük uluslararası fuarı olan Anuga 2023’te stant açan firmaları ziyaretlerinin ardından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteğiyle gerçekleştirdiği programda Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ile Avrupa Türk Gıdacılar Perakendeciler Platformu üyeleri ve Düsseldorf Ticaret Ataşesi İrem Ekmekçi Konuk ile bir araya geldi. TD-IHK’nin toplantı salonundaki buluşmada, heyetler bilgi alışverişinde bulundu. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Sevgi Kalaycı, Avrupa Türk Gıdacılar Perakendeciler Platformu Koordinatörü Volkan Aydın ile Düsseldorf Ticaret Ataşesi İrem Ekmekçi Konuk, toplantının başında kısa birer konuşma yaptılar. “Sizleri, Denizli ile iş yapmaya davet ediyoruz” DTO Başkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi adına bu türdeki organizasyonlarla iş birliklerinin önemine değindiği konuşmasında, kendilerini ağırlayan TD-IHK yönetimine gösterdikleri ilgi ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Ayrıca Avrupa’daki tüketicilerin ve iş dünyasının taleplerini karşılamaya talip olduklarının altını çizdi. Başkan Erdoğan, “Denizli’miz, ülkemizin önde gelen modern tesisleri ve entegre yatırımlarıyla, talep olması halinde Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa’nın hem gıda hem de makine ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelde büyük bir üreticidir ve ihracatçı bir sanayi şehridir. Gerek Denizli Ticaret Odamızın gerekse üyelerimizin çeşitli sektörlerde iş birliğine ve yeni yatırımlar ile girişimler için ortaklıklara açık bir anlayışla tüm dünya ile çalıştığına da dikkat çekmek isterim. Bu anlattıklarımı yerinde görmek ve bilgi almak üzere, sizleri ülkemize ve şehrimize davet bekliyoruz. Bu vesileyle, son dönemde baş gösteren vize sorunu konusunda da sizlere bir çağrıda bulunarak birlikte hareket edilmesi halinde her türlü lobi faaliyetinde yer alabileceğimizi ve destekte bulunacağımızı da vurgulamak isterim” dedi. Avrupa’da iş yapma imkanlarıyla ilgili merak ettiklerini sordular Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinden TD-IHK Üyesi O.Law’in Kurucusu Alman-Türk ekonomi hukuku alanında yüksek lisansı bulunan Avukat Hülya Oruç Aslan, Kanat Steuerberater'den Yeminli Mali Müşavir Vedat Kanat ile TD-IHK Gıda Çalışma Grubu’nun Partneri Volkan Aydın Consulting Ethno-Food Coaching'ten Avrupa Türk Gıdacılar Perakendeciler Platformu Koordinatörü Danışman Volkan Aydın, Türkiye’den gelen konuklarının sorularını cevapladılar. Bu arada DTO Başkanı Uğur Erdoğan, üyelik formunu doldurarak TD-IHK’nin üyesi oldu. Denizli horozu Avrupa’da İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği hakkındaki istişareyle devam eden etkinlik, günün anısına takdim edilen hediyeler ve toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Denizli'de elektrik kesintisi – 13 Ekim 2023 Cuma

DTO'dan eğitim hamlesi Haber

DTO'dan eğitim hamlesi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile TED İzmir Koleji, İzmir'de denizci öğrenci yetiştirme projesi kapsamında işbirliği protokolü imzaladı. DTO Yönetim Kurulu Üyesi Argun Gündüz ile TED İzmir Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Eda Manav tarafından imzaların atıldığı protokol töreninde konuşan TED İzmir Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Eda Manav, "Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre öğrenciler haftada 2 saat kulüp çalışması yapabiliyor. Biz de 'Ben Denizciyim' kulübü altında bu çalışmaları yapacağız. Uygulamalı geçecek derslerde yelken ve kürek kullanımından, denizcilik terimlerine, pusula kullanmasından, balık çeşitlerine, sal yapımına kadar birçok konunun ele alındığı eğitimler verilecek" dedi. Eğitimler kapsamında anaokulundan lise son sınıfına kadar tüm öğrencilerin bundan faydalanabileceğini kaydeden Manav, öğrencilerin eğitimi alıp almamaya kendilerinin karar vereceğini vurguladı. Yaklaşık 100 yıl önce İngiltere'de bu eğitimlerin başladığını söyleyen Eda Manav, 1910'lu yıllarda Deniz İzcileri eğitimleri verilmeye başlanırken ülkemizde ise bu anaokulundan lise sona kadar olması bakımından bir ilk olacak. Bu eğitimlerin başlamasında ise Atatürk'ün 1930 yılında Mecliste söylediği " Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, denizci yetiştirmeyi bilmeli ve denizciliği milli ülkü olarak benimsemeli sözünü hayata geçirmek için adım attık" diye konuştu. KASIM AYINDA BAŞLAYACAK En geç kasım ayında öğrencilerin bu dersi almaya başlayacaklarını vurgulayan DTO Yönetim Kurulu Üyesi Yönetim Kurulu Üyesi Argun Gündüzise, "Oluşturacağımız 40 kişilik ekiple eğitim müfredatını okullarımıza uygun hale getireceğiz. Biyoloji, coğrafya gibi derslerdeki müfredatları bu kulüp içinde daha basit ve günlük hayatın içinde görmelerini sağlayacağız. Ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilere ise yelken ve kürek kullanımından, denizcilik terimlerine, pusula kullanmasından, balık çeşitlerine, sal yapımına kadar bir çok konuyu öğreteceği. TED Koleji bünyesinde anaokulu seviyesinden lise sonuna kadar 12 yıl boyunca bu eğitimi sürdürülebilir kılmak istiyoruz" diye konuştu. DENİZCİLİK EĞİTİMİNDE NELER VAR? En geç kasım ayında başlayacak denizcilik eğitimleri anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için 40 kişilik uzman bir ekip tarafından konularına göre ayrılacak. Anaokulu öğrencilerine basit konuların yanı sıra coğrafya ve biyoloji gibi derslerin çok daha hayatın içinde olan konuları öğreteceklerini; ortaokul ve lise öğrencilerine ise sal yapımından pusula kullanımına, balık çeşitlerinden yön bulmaya, tek başına hayatta kalma, kamp yapma ve deniz araçlarına kadar birçok konuda eğitimler verilecek. Eğitimler öncelikle TED İzmir Koleji'nin Urla'daki kampüsünde başlayacak ardından önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki 38 okulda hayata geçilecek. Projeye IC Çeşme Marina da destek verecek.

Öztürk: İzmir Limanı kan kaybediyor Haber

Öztürk: İzmir Limanı kan kaybediyor

KEMAL ÖZKURT İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Haziran ayı 10. olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkan Vekili Ümit Yılmaz idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla gerçekleşti. Meclis toplantısında konuşan Öztürk, İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesini değerlendirdi. İzmir limanının gün geçtikçe kan kaybettiğini söyleyen Öztürk, “İzmir Limanı, uzunluk ve genişlik olarak baktığımızda günümüzde Ege'nin birinci limanı Türkiye’nin ise 2'nci limanı boyutunda. Her türlü yük ve yolcuya hizmet edebilen bir liman. Birçok liman İzmir Limanı tarifesine göre ayarlar kendilerini fakat İzmir Limanı her geçen gün kan kaybediyor. İzmir limanı maalesef 2008’deki günlerini arar hale geldi” dedi.  AKARYAKIT ZAMLARI BİZİ ÇOK ETKİLEDİ Ülke ekonomisinin aşırı sıcak dönemlerden geçtiğini dile getiren Öztürk, “Memur ve emekli maaş zamları, yeni vergi düzenlemeleri döviz kurundaki artış, faiz artışı ve parasal sıkılaştırma önlemleri enflasyonun yeniden yükselmeye başlaması gibi faktörler ekonomiyi ülkenin ana konusu halinde tutmakta. Özellikle akaryakıt zamları lojistik sektöründe maaliyetleri zorluyor. Hükümet bir yandan dar boğazları aşmaya çalışırken diğer yandan da dış kaynak arayışına devam ediyor.  Özellikle akaryakıttaki artışların gerekçesini tartışmaya gerek yok. Ancak tek gerçek nakliye sektörünü çok derinden yaralamış vaziyette. Bir takım çalışmalar yapıldı ama geri alınabilecek bir şey değil. Yansımaları sektördeki herkesi etkileyecek. Biz nihai kullanıcılar olarak bu zamlardan sonra ortaya çıkacak maliyeti omuzlamak zorundayız” diye konuşu. TAHIL KORİDORUNDA YENİDEN ANLAŞMA SAĞLANMALI Türkiye'nin arabulucu olarak dahil olduğu 'Tahıl Koridoru’ projesini Rusya’nın çekilmesiyle iptal edilmesini değerlendiren Öztürk, “1 yıl içinde yaklaşık 100 gemiyle 30 milyon tonun üzerinde bir tahıl dünya limanlarına aktarıldı. Tahıl koridorunun uzamasını arzu ediyoruz. Çünkü hemen tahılda yüzde 8-10'ları bulan artış söz konusu oldu. Gıda fiyatlarının artması olumsuz bir durum bu konunun biran önce çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tahıl koridorunun sonlanmasıyla birlikte bir başka konu daha doğdu. Rusya ve Ukrayna karşı ülkenin her gemisini askeri gemi sayacağına karşın görüşler sunuldu bu da Karadeniz'in güvenliği anlamında tartışmalara yol açan bir konu haline geldi. Karadeniz’de ticaretin durmasının olumsuz sonuçlarını hep beraber yaşayacağız. Umarız yeni bir anlaşma için zemin yeniden hazırlanır. Nihai dileğimiz bu savaşın sona ermesi ve Karadeniz'in tekrar barış denizine dönüşmesi" diye konuştu. İZMİR LİMAN ŞEHRİDİR Türkiye İktisat Kongresi için hazırladığı bir sunumla İzmir'in gündeminde olan en önemli konulardan bir tanesi Alsancak Limanı'nın Türkiye Varlık Fonu kapsamında özelleştirilme konusu üzerine konuşan Başkan Öztürk, "İzmir aslında bir şehir değil, bir Liman şehridir. Bunu unutmamak lazım. Efes önemli bir limandı Efes'in denizle olan bağlantısı kesilince Efes de bitti. İzmir de limanın olamaması demek, İzmir'in bitmesi demek. İzmir limanı bu günlerde değil çok eskiden beridir önemlidir. Dışa açılan kapısı Osmanlı’nın İzmir limanıydı. İzmir limanlarına baktığımızda 16 limanımız var. Bu limanlarla  bugün Türkiye’deki yüzde 15 konteyner hareketini yapıyoruz. İzmir’de 220 tane destinasyona direk bağlantımız var. Özellikle İzmir Alsancak Limanı'nın liman içine giren bir demiryolu bağlantısı büyük avantaj. Türkiye’deki elleçlenen ton başına yüklerin yüzde 16’sı da İzmir limanlarında gerçekleşti. Bu rakamlar çok önemli. İzmir Limanı, uzunluk ve genişlik olarak baktığımızda günümüzde Ege'nin birinci limanı Türkiye’nin ise 2'nci limanı boyutunda. Her türlü yük ve yolcuya hizmet edebilen bir liman. Sadece bir konuda uzmanlaşmış bir liman değil. Devlet limanı olduğundan tarifelerde örnek teşkil edilen bir liman. Birçok liman İzmir limanı tarifesine göre ayarlar kendilerini fakat İzmir Limanı her geçen gün kan kaybediyor. İzmir limanı maalesef 2008’deki günlerini arar hale geldi. İZMİR LİMANINDA HER YIL DÜŞÜŞ YAŞANIYOR 1999 yılında Alsancak Limanı'nın Türkiye’deki konteynerleri tek başına yüzde 30'nu elleçlediğini ifade ederek sözlerine devam eden Öztürk, “Bugün için baktığımızda 10 yıl içinde 8'nci sıraya düşmüş vaziyette. Limanı 3 kategoride incelemekte fayda var. İzmir Limanı, yük- yolcu ya da marina ve alışveriş merkezlerinin olduğu şekilde ele alalım. İzmir Limanını biz, öncelikle konteyner ve dökme olarak değerlendirdiğimizde Avrupa limanlarına göre İzmir ve Aliağa'nın toplamı bir Ambarlı limanı yapmıyor. Büyüme açısından Aliağa'da yüzde 115 bir büyüme var. 2011 -2023 yılları arasında, İzmir Alsancak Limanı'nda ise aynı tarihler arasında yüzde 21 düşüş var. 2010 – 2022 yılları arasına Aliağa limanında konteyner büyüme oranlarında yüzde 525 artış yaşanırken İzmir limanında yüzde 46 düşüş yaşandı.  Gerçekler ne yazık ki bunlar” dedi. RO-RO GEMİSİNİN ÖNEMİ  Her türlü yolcuyu ev yükü elleçleyebilen tek liman İzmir Alsancak Limanı olduğunu söyleyen ve Ro-ro taşımacılığının önemine vurgu yapan Öztürk, “Ro-ro taşımacılığının önemini biz pandemi zamanında gördük. Limanlarımızın çalışmadığı, limanların çalışmadığı için gümrüklerin çalışmadığı dönemlerde Ro -ro’lar bizi kurtardı. Bunun önemini biz aslında 2030 ve 2050’de daha çok göreceğiz. Karbonsuzlaştırma yeşil denizcilik dediğimiz meselede mümkün olduğu kadar az karbon salınımı yapmak zorundayız. Aksi takdirde ihracatta rekabetçi pozisyonda olamayız. Daha fazla bedeller ödemek zorundayız ve bu ülke ekonomisini derinden yaralar” diye belirtti. TAŞIMALARIN YENİDEN DENİZ YOLUNA DÖNMESİ GEREKİYOR Limanların tekrardan iyileştirilerek yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Öztürk, şu ifadeleri kullandı; “Limanı verimli hale getirmek lazım. Makine parkı çalışan operatör yöneticiler ile birlikte. Körfez rehabilitasyon projesinin biran evvel devreye girmesi gerekiyor.  Tarama ile daha büyük gemilerin gelmesini sağlayabiliriz. Bunun bir faydası da Körfezdeki su devir daimini de sağladığı için duble fayda. Ekipman eksikliğinin tamamlanması ve rıhtımların depreme ve afete karşı limanın güçlendirilmesi kesinlikle çok önemlidir. 1954 yılından beridir rıhtımlarda bir düzenleme olamadı. Bu konuşmadan sonra bazıları mutlu olabilirler ancak ben doğruları söylemeye çalışıyorum. Kemalpaşa lojistik merkezinin biran evvel sisteme alınması lazım. Yurt dışı ve içi taşımaların tekrardan deniz yoluna dönmesi gerekiyor. Bugün Avrupa’nın, yaptığı doğru şeyler bunlar. Her türlü alternatifi değerlendiriyorlar. Biz de önümüzdeki yıllarda denizi daha çok kullanır hale gelebiliriz diye düşünüyorum.”

İzmir-Selanik hattı tamamen kapandı Haber

İzmir-Selanik hattı tamamen kapandı

NURETTİN BAKİ İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında gerçekleştirildi. Ülke ve bölgenin deniz sektöründe yaşanan son gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Navlunlarda iyileşme olmadığı takdirde 2025 öncesi gemi ortalama hızının yüzde 10’a kadar düşebileceği öngörülüyor. Yavaşlayan deniz ticareti ve bir buçuk yıla yakındır devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, limanlarımızda etkisini gösteriyor” dedi. Öztürk, kapanmaması için uzun yıllar mücadele etmelerine rağmen İzmir-Selanik Ro-Ro hattının tamamen kapandığını söyledi İZMİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA KALDI İzmir’de elleçlenen konteynerde düşüş olsa da bu gerileme Türkiye ortalamasının altında kaldığına dikkat çeken Öztürk, “Navlunlarda iyileşme olmadığı takdirde 2025 öncesi gemi ortalama hızının yüzde 10’a kadar düşebileceği öngörülüyor. Yavaşlayan deniz ticareti ve bir buçuk yıla yakındır devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, limanlarımızda etkisini gösteriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 Ocak-Nisan döneminde Türkiye limanlarında 3 milyon 871 bin TEU yük elleçlendi. Geçen yılın aynı döneminde limanlarda 4 milyon 252 bin TEU konteyner elleçlenmişti. Düşüş oranı yüzde dokuza yaklaştı. Aynı dönemde İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner 601 bin TEU, elleçlenen her çeşit yük 30 milyon ton oldu. İzmir’de elleçlenen konteynerde düşüş olsa da bu gerileme Türkiye ortalamasının altında kaldı. Türkiye’nin lojistik performansının ülkemize yeni yatırımlar çekilmesi ve uluslararası rekabet liginde üst sıralarda yer almamız açısından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye, 2018’de Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 47. sıraya gerilemişti.  Kısa süre açıklanan 2023 Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 38. sıraya yükselme başarısını gösterdik. Yeni nesil teknolojileri benimseyerek, ticareti kolaylaştırarak, lojistik sektöründeki paydaşların işbirliğini artırarak daha üst sıralara çıkacağımıza inanıyoruz” dedi.  KRUVAZİYERDE MÜJDELİ HABERLER ALIYORUZ Kruvaziyer turizminde her geçen gün müjdeli haberler aldıklarını söyleyen Öztürk, “Kruvaziyer turizminde her geçen gün müjdeli haberler alıyoruz. Limanlarımıza yeni gemiler yeni yolcular getiriyor. Geçtiğimiz hafta Celebrity Beyond, ilk defa Kuşadası’na sefer yaptı. Biz de 23-26 Mayıs tarihlerinde Yunanistan’ın Korfu Adası’nda yapılan 62. MedCruise-Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği Genel Kurulu’na katıldık. Genel Kurul’da Ulusoy Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği müjdesini aldık. Genel Kurul’da, 2024 ve 2026 yıllarında düzenlenecek olan ve çok sayıda kruvaziyer hattın yer alacağı dünyanın en önemli kruvaziyer fuarlarından Seatrade Cruise Med Fuarı’nın İzmir’de düzenlenmesi için girişimlerde bulunduk. Bu çalışmalarımız devam edecek. Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği, bu büyük organizasyona ev sahipliği yapma şansımızı artıracaktır” diye konuştu.  SELANİK-İZMİR HATTI BİTTİ Selanik-İzmir Ro-Ro hattı için uzun yıllar mücadele etmelerine rağmen istedikleri sonucu elde edemediklerini söyleyen Öztürk, hattın tamamen bittiğini söyledi. İzmir-Selanik hattı ile ilgili gelişme; çeşitli platformlarda anlatmaya gayret gösteriyorum kesinlikle bitti. Bir örnek teşkil etsin. Bir daha böyle bir şeyle karşılaştığımızda enine boyuna düşünmek lazım. Çok emek verdik hem de yıllarca emek verdik. Sadece şahsım değil birçok arkadaşım bu konuda emek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve birçok otorite bu işe gönül verdi. 20 sefer yaptı her seferde ortalama 10-12 kamyon taşıdı. 2 buçuk milyon Euro kaybetti. Dayanması zordu. Aşmak için her şeyi yaptık. Kara nakliyesi yapan firmalarla ricada bulunduk. Ticaretin de gidiş noktasında sıkıntılar vardı. Ama dediğim gibi hat tamamen bitti” dedi.

İMEAK DTO Nisan Ayı  Meclis Toplantısı Gerçekleşti Haber

İMEAK DTO Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

YAREN ELMAS GÜZELKAN İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi 25 Nisan 2023 tarihinde Meclis toplantısını düzenledi. Toplantı Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç’ün açılış konuşmasıyla başladı.  Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda denizcilik alanında yapılacak düzenlemeler, üyelerin sunduğu projelerin oylanması ve karşılıklı fikirlerin sunulmasıyla devam etti. İzmir şube olanaklarının oylaması için konuşan Meclis Başkanı Gündüç, “Maddeler için itirazı olan veya görüş bildirmek isteyen yoksa oylama yapacağım” dedi. YERLİ PROJE HAYATA GEÇTİ Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuşmasını gerçekleştirdi. Öztürk, “Saygıdeğer Meclis Başkanım, çok değerli meclis üyelerim ve konuklarımız hoş geldiniz. Sevgili basın mensuplarımız her zaman olduğu gibi bu mecliste de sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Nisan 2023 meclisini gerçekleştiriyoruz. Günler çabuk geçiyor. Dördüncü ayımızı bitirdik. Sizleri yönetim kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sayın başkanımın da biraz önce ifade ettiği gibi geçmiş Ramazan Bayramı'nı yönetim kurulu olarak kutluyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı da kutluyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum.  Bu ay Türk tersanelerinde inşa edilen TCG Anadolu gemisinin Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı’na tesliminin, Karadeniz’de doğal gazın karaya çıkarılması, ilk top resmi törenlerinin yaşanmasını yaşadık. Ülkemizin geleceğini şekillendirecek bu projelerde emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. TCG Anadolu ile ilgili birkaç konuya değinmek istiyorum. Medyada da bu konuyla ilgili sıkça değerlendirmeler yapıldı. Tahmin ediyorum ki seyir halinde. Cumartesi günü İzmir’e gelecek ve demir atacak. Gurur verici bir olay. Dolayısıyla bu yerli projeyi hayata geçiren herkese teşekkür ediyoruz. Bir özel durumu daha var TCG Anadolu gemisi Sedef Tersanesi'nde inşa edildi. Gurur duyulması gereken bir konu da budur" şeklinde konuştu. EL VERİN EV YAPALIM Kahramanmaraş depreminde evleri zarar görmüş depremzedeler için başlatılan kampanya ile ilgili açıklama yapan Öztürk, "Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası çatı kuruluşlu Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından “el verin, ev yapalım” sloganıyla başlatılan iş dünyası konut seferberliği kampanyası devam etmektedir. Dünya Akdeniz Ticaret Odası olarak da kampanyaya 75 milyon Türk Lirası destek verildi. Denizcilik camiası olarak kampanyaya destek vermeye devam ediyoruz. Gelebilecek her felakete karşı da elimizden geleni de yapacağımızı bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. TÜRKİYE’NİN İHRACATA İHTİYACI VAR Deniz ticaretinde yaşanan aksaklıklara değinen Öztürk, “Meclis Başkanım, Meclis Üyelerim ve saygıdeğer konuklarımız ve basın mensuplarımız pandemi sonrası yüksek enerji sonrası düşük büyümenin Çin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gerilimi Rusya ve Ukrayna savaşları negatif sonuçları, küresel ekonomi de yavaşlama beklentileri artıyor. Uluslararası çalkantılar ekonomik büyümeyi daha da düşürüyor. Petrol fiyatlarındaki artışlar resesyon ihtimalini kuvvetlendiriyor. Küresel deniz taşımacılığında 2022 sonundan itibaren başlayan  nalburlardaki düşüş eylemi hız kesti. Şangay konteyner endeksi 21 Nisan haritasında yüzde 3.4 artarak yirmilik konteyner için bin 37 dolara yükseldi. Ancak gemi sahiplerinin verdiği yeni konteyner gemisi bağışlarında 54 milyon 200 TL ile rekor seviyesine yükseldi. Özellikle konteyner taşımacılığında belirli hatların global çapta olan hatların büyük oranlarda piyasaya gemilerin sürmesi demek nalburları bir miktar daha geriye getirebileceğini gösteriyor. Bu arada hurdaya çıkacak gemiler de var. Gemi sahipleri bunları mümkün oldukça yavaşlatmaya çalışıyor. Bir dengesizlik bir bozulma söz konusu olacak.  Ülkemizde ihracatı şubat ayındaki düşüşü ardından mart ayında yeniden yükselmeye başladı. Hatta ocak şubat ayında ihracat çok iyi değildi. Döviz son günlerde bir miktar yükseldi ve yükselmeye devam edecek beklentisi var. Sanayi ve ticaret faaliyetlerimiz dövizin bu kadar yükselmesi beklentisini düşürüyor çünkü  insanlar 14 Mayıs’taki seçimlere odaklanmış piyasayla karşı karşıya durumda. Bu siyasi yönden yapılan yaptırımların etkisiyle limanlarda eleştirilen büyük rakamlar mart ayında da bir miktar gerileme gösterdi. Pandemi döneminde küresel tedarik zincirindeki bozulmanın etkisiyle Avrupa’nın tedarik merkezi haline gelen ülkemiz, konumunu korumakta zorlanıyor. Bir ara çok sevinmiştik. Özellikle pandemiden sonra Çin’deki üretimin Akdeniz’e doğru özellikle Doğu Akdeniz, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeye doğru kayması tekstil sektöründe de var olan firmalarımız için önemli bir ilişki oldu. Lojistik anlamda iyi olmamıza rağmen bu avantajımızı kullanamadık. Ümit ediyorum değişir bir şeyler ama ihracatçılarımızın beklentilerinin bir miktar karşılanması gerekir. Çünkü Türkiye’nin ihracata ihtiyacı var. Bu konuda böyle ihracat yapması zor. Ülkemizdeki denizcilikle ilgili en önemli mevzuat limanlar yönetmeliği, deniz emniyetinin arttırılması ve deniz ticaretinin desteklenmesi amacıyla bu ay güncellendi. Deniz ticaretinin ve emniyetin arttırılmasına ihtiyaç vardı. Lakin bu mevzuatta gözden kaçan şeyler de oldu. Bir takım çalışmalar yapıyoruz özellikle de deniz turizmi açısından” açıklamalarında bulundu.

İzmir Alsancak Limanı’ndan ‘gül gibi ihracat’ Haber

İzmir Alsancak Limanı’ndan ‘gül gibi ihracat’

NURETTİN BAKİ İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ocak ayı olağan meclis toplantısı, DTO Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında gerçekleştirildi. Denizcilik sektöründe Türkiye ve Ege Bölgesi’ndeki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’ndan 2021 yılına göre 2022’de ihraç edilen rüzgar gülü/kanadının iki kat artarak 62 bin tonu geçtiğini ifade etti. BU GEMİLER MİLLİ SERVET! 24 Ocak akşamı Ukrayna’nın Herson Limanı’nda saldırıya uğrayan Türk sahipli Tuzla Gemisi ile ilgili endişelerini dile getiren Yusuf Öztürk, “Saldırıya uğrayan gemimizin personeline geçmiş olsun diyorum. Dileriz ki Ukrayna Limanları’nda mahsur kalan 10’un üzerindeki Türk bayraklı ve Türk sahipli gemi kurtarılır ve çok zor şartlarda çalışan gemi personeli bir an önce tahliye edilir. Biz bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Toplu bir şekilde hareket edilmesi taraftarıyız. Birlikte adım atıldığında sonuç alınacağını düşünüyoruz. Bu gemiler milli servet” ifadelerine yer verdi. İZMİR ALSANCAK LİMANI’NDA ‘KANAT’ RÜZGARI! İzmir Alsancak Limanı’ndan ihraç edilen rüzgar gülü/kanadının iki kat artarak 62 bin tonu geçtiğini ifade eden Başkan Öztürk, “İmalat ve ihracat sektörlerinin yaşadığı her sıkıntı, denizcilik sektörümüzü doğrudan etkiliyor. Mal ticaretinde zayıf talebin etkisini, ülkemiz deniz taşımacılığında ve limanlarda elleçlenen yük hacminde de yaşıyoruz. Denizcilik Genel Müdürlüğü, Aralık ayıyla ilgili verilerini henüz açıklamadı ancak 2022 yılında limanlarda elleçlenen konteynerin bir önceki yıldan daha düşük, yani 12,6 milyon TEU’nun altında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin ihracatını artırması için yeni ticaret anlaşmalarına ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ihtiyaç ise devam ediyor. Ticaret savaşları ve pandemi ile şekillenen ticaretin bölgeselleşme eğilimi, doğru düzenlemeler ile ülkemiz imalat sektörüne ve deniz taşımacılığına olumlu yansıyabilir. Türk bayraklı, Türk sahipli gemi filosunun geçen yıl yüzde 30 büyüyerek 41 milyon Dwt büyüklüğüne ulaşmasını ve Türk gemi filosunun dünyada 14. sıraya çıkmasını önemli bir fırsat olarak görmeliyiz. İzmir Alsancak Limanı’nda elleçlenen yük miktarında bir önceki yıla göre düşüş yaşanmakla beraber, 2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü/kanadı ihracatı, 2022’de iki kata yakın artarak 62 bin tonu geçti. Bölgemiz, rüzgar santrali yatırımlarında öne çıktığı gibi, bu sektörün ihracatında ve lojistiğinde önemli bir merkez oldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın bu ay yayınladığı ‘İzmir Rüzgar Sanayii Lojistik İhtiyaç Analizi’ endüstriyi daha ileriye götürecek lojistik altyapı imkanlarına işaret ediyor” dedi. İZMİR’E KRUVAZİYER TURİZM DAMGASI Kruvaziyer turizminin İzmir’e 2023 yılında daha fazla döviz getireceğini belirten Başkan Öztürk, “Kruvaziyer turizminde limanlarımıza ilk rezervasyonlar gelmeye başladı. Bu yılın, geçen yıldan çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. 27-30 Mart tarihlerinde Miami’de düzenlenen dünyanın en önemli kruvaziyer buluşması Seatrade Cruise Global Fuarı’na katılacağız. Fuarda ülkemiz, bölgemiz ve İzmir Limanları’nı tanıtıp, önde gelen kruvaziyer firmalarının yetkilileri ile buluşacağız. Geçen yıl turizm gelirimiz 46 milyar dolara ulaştı. Bu çabalarımızın sonucu olarak, 2023’te ülkemize daha fazla döviz geliri kazandıracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Çandarlı Limanı birinci gündem maddesi olmalı Haber

Çandarlı Limanı birinci gündem maddesi olmalı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mihri Çelik, İzmir Körfezi sirkülasyonu kanalı, Çandarlı Limanı, Alsancak Limanı ve Güzelbahçe Balıkçı Barınağı hakkında DTO İzmir Şubesi meclisinde dikkat çeken açıklamalar yaptı. Çelik, İzmir’de hayata geçmeyen projelere ilişkin eleştirilerini sıralarken, “Çandarlı’yı yapamadık. Parayı gömdük, mendireği yaptık 8 yıldır duruyor. Niye yapamadık? Çandarlı’nın artık gündemin birinci maddesi haline gelmesi lazım. Alsancak Limanı’nda da artık şu alt yapıyı bitirelim. Yeni yeni rıhtımları, yaklaşım kanallarını topladık. Ben bu konuyu bir toplantıda gündeme getirdiğimde ‘ÇED var, belediyenin onayı lazım’ denilmişti. Bunlar tartışılırken bu ülkede iki tane nükleer santralin temeli atıldı. Dört tane otoban, bilmem kaç tane baraj yapıldı. Allah aşkına biz Alsancak Limanı’nı niye yapmadık? İşçi derseniz işçi yok. İşsizlikten millet kırılıyor, Alsancak Limanı’ndan posta bulamıyoruz. Akıl alır gibi değil” dedi. 3-4 YILDIR HERKES SUSTU Körfezdeki taramaların 5 sene önce gündemin ana maddesi olduğuna dikkat çeken Çelik, “Yaklaşım kanalı ve Alsancak Limanı’nın rıhtımları ve ard alanı taranacak, birde kuzeyde sirkülasyon kanalı taranacaktı. Bu taramanın liman yaklaşım kısmını TCDD, kuzeydeki sirkülasyon kanalını da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktı. Ama 3-4 yıldır herkes sustu. 4 yıldır TCDD yaklaşım kanalını ve rıhtımları tarıyor. Ama sirkülasyon kanalı ile ilgili adım atılmıyor. Kimsede konuşmuyor? 5 sene önce yapsaydık belki bugün Körfez’i daha temiz görecektik. Eğer bilim adamlarına göre bir şey değişmediyse artık buyurun bunu yapalım” diye konuştu. Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’nda da üst yapının olmadığına vurgu yapan Çelik, “Oranın modern bir balıkçılık limanı olması hayaliyle yola çıktık. Proje şimdi bağlama yeri olarak var ama balıkçılık sektörü için kadük. Neyi bekliyoruz? Yapılacak yatırım 80 milyon TL. Eli yüzü düzgün 30 tane makam arabası. Niye dört yıldır bekliyor onu da bilmiyorum” ifadelerini kullandı. PROBLEM HER ŞEYİN YAVAŞ İLERLEMESİ DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de Çelik’in açıklamaları üzerine şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’de bir şeyler yapmak o kadar kolay değil. Türkiye’deki en büyük problem her şeyin yavaş ilerlemesi. Türkiye’deki asıl problem çok fazla demokratik olmak. Güzelbahçe Balıkçı Barınağı 15 sene evvel yoktu, bugün var. Eksikler var bunların üzerine gidilmesi lazım. Bizim görevimiz bunları idareye bildirmek. Ama ben merak ediyorum idarinin hiç mi haberi yok? Çandarlı Limanı’nın yapıldı ama böyle kalması doğru değil. Yaklaşım kanalıyla ilgili bir şey söylemeyeceğim son derece haklı. Ama bir gerçek var İzmir’de de çevre baskısı, mahalle baskısı, siyasi baskı her türlü baskı var. Çıkardığın çamuru nereye atacaksın baskısı var. ÇED problemi var. Var da var. İzmir Büyükşehir Belediyesi sirkülasyon kanalını gerçekleştiremedi demek çok doğru değil.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.