Bir yıllık doğal kaynağımızı 214 günde tükettik
İklim krizi, küresel ısınma, içinde bulunduğumuz tüketim toplumunun insanlara dayatmış olduğu hızlı tüketim alışkanlıkları, kentleşme ve sanayileşme için ormanların tahribi gibi faktörler dünyanın sahip olduğu doğal kaynakların gün geçtikçe tükenmesine neden oluyor.
GELECEĞİMİZE BORÇLANIYORUZ
Bu yıl Dünya Limit Aşım Günü, 2 Ağustos gününe denk gelirken, Türkiye'nin Limit Aşım Günü, 22 Haziran olarak belirlenmişti. Her ülkenin ürettiği ve tükettiği kaynaklar aynı olmadığından her ülke için belirlenen Limit Aşım Günü birbirinden farklı oluyor. Bu kapsamda bakıldığında tüm dünya, Türkiye ile aynı oranda tüketim gerçekleştiriyor olsaydı tüm kaynaklarını 22 Haziran'da tüketmiş olacaktı. Dünya, 3 Ağustos tarihinden itibaren kullanacağı doğal kaynakları geleceğinden borç alıyor olacak.
Küresel Limit Aşım Günü, hesaplanmaya başlandığı 1970 tarihinden itibaren yalnızca 2020 senesinde, pandemi kısıtlamalarından dolayı üç hafta ileriye sarkmıştı. Ancak bu değişiklik kısa sürdü. Pandemiden sonra, iklim krizinin sebep olduğu aşırı hava olayları ve Ukrayna-Rusya savaşının beraberinde gelen kriz koşulları da doğal kaynakların gelecek için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Son dönemlerde yaşanan bu krizlerden sonra toplumsal ve ekonomik iyileşme yalnızca ekolojik kaynakları verimli kullanmakla mümkün olacak. Ancak insanoğlu ekosistemin yenileyebileceğinden yüzde 75 daha fazla doğal kaynak kullanarak, 1.75 adet Dünya varmışcasına tüketiyor. HABER MERKEZİ