Dünya Otizm Farkındalık Günü nasıl ortaya çıktı? Otizm nedir?
Her yılın 2 Nisan günü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından dünya genelinde otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak belirlenmiştir. Bu özel gün, otizm spektrum bozukluğuna dair bilinç ve anlayışı artırmak, toplumsal kabulü teşvik etmek ve otistik bireylerin yaşamlarını iyileştirmek için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir platform sağlar. Peki Dünya Otizm Farkındalık Günü nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar...
OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
2 Nisan, tüm dünyada otizm farkındalığını artırmak ve otizme ilişkin sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildi. Her yıl Nisan ayı, "Otizm Farkındalık Ayı" olarak kutlanır ve bu süreçte otizmin sorunları ve çözüm yolları küresel çapta tartışılır. Ayrıca, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhis ile tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanır.
OTİZM NEDİR?
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan, bireyin diğerleriyle iletişim kurma ve etkileşimde bulunma yeteneğini etkileyen karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur.
OTİZMİN BELİRTİLERİ
Otizm genellikle en erken 8 aylıkken belirtiler göstermeye başlar. Ancak, 18 aylıkken yapılan testlerle tarama sonuçları alınabilir. Güvenilir bir klinik tanı için genellikle çocuğun 3 yaşını tamamlaması beklenir. Otizm tanısı için önemli belirtiler arasında göz teması kurma, seslendiğinde tepki verme ve işaretlere yanıt verme gibi davranışlar yer alır. Otizm belirtileri, başka hastalıkların belirtileriyle karışabilir. Özellikle dil sorunlarının bazı biçimleri otizmle örtüşebilir.
Otizmin bazı belirtileri:
Göz teması kuramama
Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama
Diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik
Empati eksikliği: Otistik bireyler, başkalarının acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk yaşayabilirler
Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme: Otistik bireylerin %40'ı hiç konuşmayabilir
Sohbet etmeye başlamada veya başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma
Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşmalar
Aynı şeyleri yapmada ısrar ve rutine sıkı bağlılık
Duyusal uyarılmada az veya çok hassasiyet
Dinleyicilerin bakış açısını anlamada zorlanma: Örneğin, karşılarındaki kişinin yaptığı esprileri anlamada zorlanabilirler. Kelimeleri algılar ve anlarlar, ancak ima edilen mesajı anlamakta zorlanabilirler.
OTİZM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Şu anda otizm spektrum bozukluğu (OSB) için belirli bir standart tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak semptomları hafifletmenin ve yetenekleri geliştirmenin birçok yolu mevcuttur. OSB'li bireyler, uygun tedaviler ve müdahalelerle, potansiyellerini maksimum düzeyde kullanma imkanına sahiptirler.
Her birey için en etkili tedaviler ve müdahaleler genellikle farklılık gösterir. Tedavi, bazı durumlarda otizmi olan bireylerin günlük yaşamlarını daha verimli bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, davranışsal eğitim ve özel terapiler gibi farklı yöntemler kullanılır. Tedavinin aileyle uyumlu olması da önemlidir. Konuşma terapisi, motor becerilerini geliştirmeye yönelik terapiler ve sosyal etkileşim becerilerini artırmaya yönelik terapiler gibi çeşitli tedavi yaklaşımları bulunmaktadır.