Her Yer Çocuk ekibi anlattı: Çocuklar oyun yerine yoksulluğu düşünüyor
Çocukların yaşadığı her sorunun politik olduğuna inanan ‘Her Yer Çocuk’ adlı topluluk, yaklaşık 8 yıldır Türkiye’nin pek çok ilinde ve yüzlerce mahallesinde çocuk hakları temelinde etkinlikler düzenliyor. Resim, satranç, müzik, felsefe, sanat, spor, edebiyat, toplumsal cinsiyet, ekoloji, hayvan hakları, evrim gibi çok çeşitli atölyeleri çocuklarla buluşturan topluluk gönüllüleri, İzmir’in Gültepe, Kuruçeşme, Güzeltepe gibi yoksul mahallerinde de çalışmalar yürütüyor. Çocukların olduğu her yerde olmayı şiar edinen Her Yer Çocuk ekibinden Sedanur Uğur ve Sinem Atasoy ile tamamen gönüllülük esasına dayalı atölye çalışmalarını, çocukların ve ailelerin yaklaşımlarını, saha çalışmalarından hareketle günümüz Türkiye’sinde çocukların içinde bulundukları durumu, en acil ihtiyaçlarını ve nelerin yoksunluğunu çektiklerini konuştuk.
ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI HER SORUN POLİTİK
Her Yer Çocuk ekibi olarak 8 yıldır, Türkiye’nin pek çok ilinde ve yüzlerce mahallesinde çocuk hakları temelinde etkinlikler düzenlediklerini belirten Sedanur Uğur, “Çocukların yaşadığı her türlü sorunun, hak ihlali, ihmal ve istismarın aslında politik olduğunu biliyoruz. Çocuk haklarından ve çocuklardan yana tavır alıyoruz. Çocukların toplumun bir parçası olduğunu biliyor, onların özneleşmesine katkı sunmak için çalışıyoruz. Çocukların temel haklarının korunup uygulanması, her koşul ve yerde çocukların üstün yararının gözetilmesi, hiçbir çocuk arasında ayrım yapılmaması ve çocukların istedikleri her türlü işe katılımlarının sağlanması gibi temel ilkelerle hareket ediyoruz. Çocukların da içinde olduğu yeniden bir yaşamı şimdiden kurma motivasyonuyla hareket ediyoruz” dedi.
BU YILIN TEMASI DAYANIŞMA
Ekip olarak şimdiye kadar hayata geçirdikleri çalışmalardan bahseden Uğur, “Sanattan ekolojiye, müzikten satranca, eğlenceli bilimden evrime kadar çok zengin içeriklerle atölyeler yapıyoruz. Her yıl bir temamız oluyor; mesela geçen yıl temamız barış idi, bu yıl ise dayanışma! Yaz etkinliklerimizin bitiminde mahalle şenlikleri ve çocuk festivali düzenliyoruz. Hedefimiz çocukların olduğu her yerde olmak!
ÇOCUKLAR ELBETTE Kİ ENDİŞELİ
Saha çalışmalarından hareketle, çocukların günümüz Türkiye’sinde içinde bulunduğu durum, en acil gereksinimleri ve nelerin yoksunluğunu çektiklerine dair tespitler paylaşan Uğur, “Çocuklar elbette ki endişeli. Umutla bakabildikleri bir geleceklerinin olmadığını düşünüyorlar, yaşları gereği oyun gibi eğlenceli şeyler düşünmek yerine yoksulluğu düşünmek zorunda kalıyorlar. Bu durum da haliyle çok ciddi bir çocuk hakları ihlalleri dizisini ortaya koyuyor. Çocuklar sadece çocuk oldukları için almaları gereken tüm hakları için mücadele etmek ya da fedakarlık etmek zorundalar. Eğitim hakkını alabilmek için sağlıklı beslenme hakkından vazgeçmek zorunda kalmaları ya da evin geçimine katkı sağlamak için eğitim haklarından vazgeçmeleri gibi. Çocuklar için en acil gereksinim elbette yoksulluğun ortadan kalkması ve eşit çocukluk çağı” ifadelerini kullandı.
AİLELER BİZE GÜVENİYOR
Haftada bir kez ailelerle bir araya gelip değerlendirme toplantıları yaptıklarını anlatan Uğur, “Mahallelerde ve parklarda çocuklarla bir araya geldiğimizde doğalında ebeveynlere yönelik de çalışmaları yapmış oluyoruz, buna oyunlar da dahil. Ayrıca haftada bir kez mutlaka ebeveynlerle bir araya gelip değerlendirme toplantıları yapıyoruz. 8 yıldır hemen hemen aynı mahallelerde çalışma yapmamız sayesinde de ebeveynlerin bizi tanımasını ve Her Yer Çocuk’un amacını anlamasını sağlayabiliyoruz. Çocukların istismardan korunması ve güçlendirilmesinden tutalım evde çocuklarla iletişime kadar hemen her konuda ebeveynlerle yan yana geliyoruz. Böyle olunca, başlarda bizi tanımadıkları için çekimser kalabilen ebeveynler zamanla bizi tanıyor, çocuk bakışımızı görüyor ve bize güveniyor. Süreçte çocukların eve mutlu geldiğini, hevesle atölyeleri takip ettiğini, iletişim kurma konusunda güveninin geliştiğini belirten çok fazla ebeveyn oluyor” diye konuştu.
“BİR DAHA NE ZAMAN GELECEKSİNİZ?”
Çocukların her atölye çalışmasına aynı istek ve hevesle katıldığını dile getiren Her Yer Çocuk ekibinden Sinem Atasoy ise şunları söyledi: “Etkinlik yaptığımız her mahallede çocukların etkinlik sonunda ‘Bir daha ne zaman geleceksiniz?’ sorularıyla karşılaşıyoruz. Çocukların her atölye çalışmasına aynı hevesle gelmesi, kendilerini rahatça ifade etmeleri, en zor konuları bile barış ortamında tartışabilmeleri aslında kendilerini güvende hissettiklerini gösteriyor. 1 ay süren atölye çalışmalarının devam etmesi gerektiğini her sene sonunda çocuklarla yaptığımız değerlendirmelerde duyuyoruz. Her Yer Çocuk’un bize en önemli katkısı çocukların bireysel özgürlüklerini korumaya çalıştıklarını görmek oldu. Başlarına gelen, çözemedikleri olaylarda fikrimizi almaları yaptığımız çalışmaların önemini gösteriyor. Her Yer Çocuk gönüllü bir proje. Bu yüzden en büyük talebimiz gönüllü atölye yürütücüsü sayımızın artması ve Her Yer Çocuk çalışmasının daha fazla yerde yapılması. Yerel yönetimlerin de desteklerini almaya başladık. Umarız bu destekler artarak devam eder. Çocuklarla ilgili her şey politik ve sınıfsal. Çocuklar sadece çocuk oldukları için ihmal ve istismara maruz bırakılıyorlar ama aynı zamanda içine doğdukları sınıf da onların çocukluğunu belirliyor büyük oranda. Bu nedenle işçi, emekçi, ötekileştirilen insanların yaşadığı yerlerde etkinliklerimizi yürütüyoruz.”
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Psikolog Bağdaş’tan velilere öneriler