Ejder meyvesi nasıl yenir?
Son dönemlerin dikkat çeken ürünlerinden ejder meyvesi, hem sosyal medyada hem de haberlerde kendine yer bulmayı başarıyor. Bu meyveye dair az bilinenleri, faydaları ve tüketim şeklini sizin için inceledik.
Ejder meyvesi nedir?
Meksika, Güney ve Orta Amerika’ya özgü bir meyve olan ejder meyvesi, tropik bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Pitaya ve çilek armudu olarak da bilinen bu meyve, Hylocereus ve Selenecereus isimli kaktüslerden elde ediliyor. Son yıllarda talebin önemli ölçüde artması nedeniyle, ticari açıdan değeri yükseliyor. Bu durum da yetişmesi için uygun olan benzer iklim koşullarına sahip yerlerde de üretiminin başlamasına neden oluyor. Vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan ejder meyvesi; vitamin, demir ve lif açısından olukça zengin. Oval bir şekle sahip olan bu meyvenin içerisinde yer alan küçük siyah tohumları, ayıklanmadan yenebiliyor. Düşük kalorili meyve sınıfında bulunan ejder meyvesinin 100 gramında, yaklaşık 60 kalori bulunuyor.
Ejder meyvesinin faydaları
C vitamini, antioksidan, lif, demir ve minerale sahip içeriği dolayısıyla oldukça sağlıklı bir meyve olan ejder meyvesi, kolesterol ve yağ içermediği için diyet dönemlerinin vazgeçilmez bir parçası oluyor. Söz konusu meyvenin faydalarından birkaçı şu şekildedir:
Yüksek antioksidana sahip ejder meyveleri, hücreleri kansere karşı korur. Erken yaşlanmanın önüne geçer.
C vitamini takviyesi yapması, vücudun demir seviyesi ve emilimini yükseltir. Vücuda enerji verilmesini sağlar.
Kalp sağlığını korur. Omega-3 ve Omega-9 yağ asitleri içerir.
Kötü kolesterolün azaltılmasını sağlar.
Zengin probiyotik içeriği sayesinde, bağırsak sağlığına olumlu etki eder.
Saç boyası nedeniyle oluşan saç hasarlarını azaltır. Saç dokusunu iyileştirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ejder meyvesi nasıl yenir?
Vücut sağlığı için oldukça yararlı olan ejder meyvesini yemenin birkaç püf noktası bulunur. Buna göre ejder meyvesi, iyice olgunlaştıktan sonra kabukları soyulur. Ardından keskin bir bıçak kullanılarak, uzunlamasına ikiye kesilir. İsteğe göre şekil verilerek dilimlenir ve yenilir. Ejder meyvesini dilimlemeden bir kaşık yardımı ile yemek de mümkündür. En faydalı hali çiğ tüketimi olduğu içi, pişirilmesi tavsiye edilmez.