Buğday alım fiyatı açıklandı: İzmir’de ekmek 7 TL oluyor
NURETTİN BAKİ- ÖZEL HABER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta ekmeklik buğdayın ton başına alım fiyatını 8 bin 250 TL olarak açıklamıştı. Erdoğan açıklamasında “Hasat döneminin başladığını görüyoruz. Çiftçilerimize gereken desteği veriyoruz. Geçen ay başında yaş çay alım fiyatı açıkladık. Bugün de TMO 2023 buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledik. TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira arpada 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bakanlığımız tarafından sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına bin lira arpa için ton başına 500 lira destek olarak verilecektir” ifadelerine yer vermişti. Açıklanan alım fiyatlarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, “Bize göre çok doğru bir fiyatlandırma yaptılar. Popülist bir politika yerine rasyonel bir politika tercih ettiler. Bu da geleceğimiz açısından çok kıymet arz ediyor” ifadelerine yer verdi. Öte yandan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi ve Ekmek ve Unlu Mamuller Komitesi üyesi Hüseyin Sağır, buğday ve un fiyatlarına gelen zamlardan sonra İzmir’de de ekmek fiyatının artacağı mesajını verdi. Sağır, “İzmir’de ekmek fiyatı 7 TL olabilir” dedi.
POPÜLİST DEĞİL, GERÇEK POLİTİKA
Hükümetin açıkladığı buğday alım fiyatının doğru bir fiyatlandırma olduğunu söyleyen Tezcan, çiftçilerin yüzünü güldürecek adımların artarak devam edeceğine inandıklarını dile getirdi. Tezcan, “Bize göre çok doğru bir fiyatlandırma yaptılar. Popülist bir politika yerine rasyonel bir politika tercih ettiler. Bu da geleceğimiz açısından çok kıymet arz ediyor. Stratejik bir ürün olmasından dolayı doğru fiyatlandırma ve sürdürülebilirliği bizler açısından çok kıymetli. Sanayiciler olarak verilen bu fiyatın çok doğru olduğunu ve bundan sonraki dönemde de çiftçilerimizin yüzünü güldürmeye dönük adımların devam edeceğine inanıyoruz. Bu bağlamda verilen desteklerin de sürdürülmesini ve artırarak devam etmesini talep ediyoruz. Burada önemli olan ülkeyi üretim üssüne çevirmek. Üreten bir Türkiye olması için her alanda olduğu gibi tarımda da özellikle stratejik bir ürün olan buğdayda bunun çok önemli olduğunu bildirmek istiyoruz. Bu anlamda verilen taban fiyatın da ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
UNDA YÜZDE 65’LİK ARTIŞ SÖZ KONUSU
Bir çuval unun 325 TL’den 550 TL’ye yükseldiğini belirten Tezcan, “İki yıldan bu yana regülasyonlarla devam ediyordu. Dünyadaki enflasyon artışı en çok gıda fiyatlarını etkiledi. Gıda fiyatlarını da hükümetimiz regülasyonla dengeliyordu. Yeni oluşan hükümetimiz dedi ki ‘regülasyonu kaldırıyoruz, normalleşmeye dönüyoruz.’ 1 Haziran itibariyle normalleşmeye geçtik. 31 Mayıs’a kadar 325 TL olan bir çuval un, 550 TL oldu. Yüzde 65’lik bir fiyat artışı söz konusu. Amacımız bunun 31 Mayıs 2024’e kadar devam etmesi. Hükümetimizin de bu anlamda önlemler alarak tüketiciyi koruyan ve bunun sürdürebilirliği açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Regülasyonun gerekli olduğu dönemlerde devreye alınmasını ve tüketicileri mağdur etmeden bunu sürdürmesi de nasıl üretimde bu başlı başına bir sorunsa enflasyon da Türkiye’nin sorunu, hepimizin sorunu. Çünkü kaynaklarımızı çok doğru kullanmamız gerekiyor. Onun da sürdürülebilirliği açısından regülasyonun devam etmesinin tüketiciler açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
EKMEĞE ZAM KAÇINILMAZ
Öte yandan buğday alım fiyatlarının açıklanması sonrası un fiyatlarında yaşanan artış, ekmek ve makarna fiyatlarına da yeni zamlar getirecek. Sözcü’nün haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Fırıncılar Odası yetkilileri, bu gelişme sonrası unun çuvalına bir günde 100 TL birden zam geldiğini ve 490 TL’den satılan 50 kiloluk unun 595 TL’ye çıktığını söylerken; bunun ilerleyen günlerde marketteki unun fiyatına da yansıyacağı belirtiliyor. İTO ve Esnaf Odası’na bağlı fırıncılar ise İstanbul’da satılan ekmeğe yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için çalışmalara başladı. Şu an ekmeğe resmi bir zam talebi yok ancak en geç temmuz ayının ortalarında ilgili meclislere ve esnaf odasına yeni zam talebini sunacak olan fırıncılar, 200 gram ekmeğin 5 TL’den 7 TL’ye, 240 gram ekmeğin ise 6 TL’den 8 TL’ye çıkmasını isteyecek. Buğday ve un fiyatlarının artmasından sonra İzmir’de de ekmek fiyatlarına zammın kaçınılmaz olduğunu belirten İZTO Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, “Un desteğini kestiler dolayısıyla İzmir’de de ekmeğe zam kaçınılmaz. Planladığımız fiyat ise 7 TL” dedi.