Temiz Enerji Sektörü yeni girişimcilerini arıyor
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından Temiz Enerji sektöründe yer almak isteyen girişimcilere özel olarak hazırlanan “Temiz Enerji ve Temiz Teknolojiler Odaklı Girişimciler İş Fikri Teklif Çağrısı”nın tanıtım toplantısı, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ENSİA) ev sahipliğinde yapıldı. Bayraklı Hilton Garden Inn Oteli’nde düzenlenen toplantıya, ENSİA kurumsal üyesi firmaların temsilcileri ve sektörde yatırım yapmak isteyen girişimciler katıldı.
SON BAŞVURU 5 MAYIS
Toplantıda bir konuşma yapan KOSGEB İzmir Müdürü Dr. Levent Arslan; girişimcilik kültürünün teknoloji tabanlı ve yenilikçi girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla uygulanan İleri Girişimci Destek Programı kapsamında, mevcut desteklere ilave olarak bölgesel ihtiyaçların da göz önüne alındığını belirtti.
İzmir ve Manisa illerinde enerji ve temiz teknolojileri odağına alan, çağrı kapsamındaki konulara yönelik iş fikirlerini hayata geçirebilecek girişimcilerin desteklenmesini amaçladıklarına işaret eden Arslan, 17 Nisan’da başlayan Teklif Çağrısı başvurularında son günün 5 Mayıs olduğu bilgisini verdi.
Levent Arslan, KOSGEB’in bugüne kadar gerçekleştirdiği uygulamadan farklı olarak bu destek çağrısında, şirket kurulumu olmasının gerekmediğini, girişimci adaylarının iş fikirleri ile destek başvurusunda bulunabileceklerini sözlerine ekledi.
ENSİA BÜNYESİNDE ÇOK ÖRNEK VAR
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ise Temiz Enerji sektöründe “2053 Net Sıfır” hedefine ulaşmak için yapılması gerekenlere ilişkin detaylı bir değerlendirme yaptı. Kurumsal üye sayısı 100’e yaklaşan ENSİA bünyesinde, Temiz Enerji sektöründe yeni girişim kapsamında olan pek çok firma bulunduğunu anımsatan Kalaycı, bir iş fikri ile yola çıkan bu girişimcilerin birkaç sene içinde yurt dışı fuarlarda stant açma aşamasına gelen ve mühendis kadrosunu artıran seviyelere geldiğini vurguladı. Türkiye’nin Ulusal Enerji Eylem Planı’nda belirlediği hedeflere göre, 2035 yılına kadar yapılacak enerji yatırımlarının yüzde 75’inin Rüzgâr ve Güneş enerjisi alanında yapılacağını kaydeden Kalaycı, bu yatırımların inşa süreçlerinde yerli ekipman kullanımının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
30 GİRİŞİMCİ DESTEKLENECEK
KOSGEB tarafından başvuruları alınan “Temiz Enerji ve Temiz Teknolojiler Odaklı Girişimciler İş Fikri Teklif Çağrısı” kapsamında toplam 30 girişimciye 1 milyon TL’ye kadar hibe destek verilmesi hedefleniyor. Başvuru yapacak girişimcilerin 01.01.2020 tarihinden sonra, gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması, 01.01.1987 ve sonrası doğumlu olması ve üniversitelerin en az dört yıllık lisans programından mezun olması gerekiyor. Kadın girişimcilerde ise yaş şartı sınırı aranmıyor.
BAŞVURULAR ELEKTRONİK ORTAMDA
Girişimciler başvurularını KOSGEB KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapabilecek. Bunun için girişimcilerin önce kayıt, ardından çağrı için ön başvuru yapması gerekiyor. Başvuruda eksiklik olması halinde eksiklikler sistem üzerinden bildirilecek ve girişimcinin çağrıda belirtilen süreç-zaman planındaki süreler dahilinde eksikliklerini gidermesi gerekecek. Tüm bildirimlerin sistem üzerinden yapılacağı çağrıda bildirimlerin takip yükümlüğü de tümüyle başvuru sahibine ait olacak.
KOSGEB tarafından desteklenecek iş fikirleri arasında, Fotovoltaik güç sistemi teknolojileri, Güneş kaynaklı ısıl güç sistemi teknolojileri, Rüzgâr türbini teknolojileri, Yeşil hidrojen üretim ve depolama teknolojileri, Mavi Enerji (denizüstü teknolojiler, dalga, gelgit vb) üretim teknolojileri, Biyokütle elektrik/ısı üretimi teknolojisi, Biyoyakıt üretim teknolojileri, Jeotermal elektrik/ısı teknolojileri, Elektrikli araç teknolojileri ve enerji depolama teknolojileri, Dağıtık enerji teknolojileri, Akıllı şebeke sistemleri, Enerji yönetimi yazılımları (yapay zeka, blok zincir ve robotik uygulamalar), Karbon yakalama, kullanım ve depolama teknolojileri, Yapılarda ve endüstriyel uygulamalarda temiz enerji sistemi (güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, hidrojen) entegrasyonuna yönelik teknolojiler, Tarımsal uygulamalarda temiz enerji uygulamalarına ve optimizasyonuna yönelik teknolojiler, Hibrid enerji sistemleri uygulamalarına ve optimizasyonuna yönelik teknolojiler bulunuyor. HABER MERKEZİ