Bakan Bayraktar: Toprak yığının kaldırılması için planlama aşamasına geçildi
Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 4. gününde de devam ediyor.
Arama çalışmalarına AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 722 personel katılıyor. Bu ekiplerin yanı sıra 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron, 1 georadar, 3 KBRN aracı, metale duyarlı 5 yer altı radarı ve iş makineleriyle arama kurtarma faaliyetleri 24 saat esasına göre sürdürülüyor.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin bulunabileceği düşünülen konteyner ve araçların yerini tespit etmeye çalışıyor.
Teknolojik cihazlarla yapılan aramalarda bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edilmiş durumda. Ekipler, bu bölgelerdeki çalışmalarını yoğunlaştırarak kayıp işçilere ulaşma umudunu sürdürüyor.
AFAD ekiplerinin belirlenen bazı alanlarda çubuklarla arama yaptığı bölgede, yüzeysel sondalama çalışması da gerçekleştiriliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı, bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi ölçümü gerçekleştiriyor.
Ekipler, arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını incelemek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderiyor.
Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden alanında devam eden arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili basına açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, "9 işçimizi arıyoruz. Bu arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, işçilerimizin 3'ünün bir lokasyonda, 6'sının ise diğer bir lokasyonda olduğunu tespit ettik. Bugün belirlediğimiz noktalara daha yoğun bir şekilde gireceğiz." şeklinde konuştu.
Bayraktar, kurtarma çalışmalarına daha fazla yoğunluk verilmesi için bütün risklerin göze alındığını belirterek, "Umuyorum ki bu çabalarımız neticesinde başarılı sonuçlar elde ederiz çünkü ailelerin ve işçi kardeşlerimizin beklentileri çok büyük ve haklılar. Biz de bu beklentilere cevap verebilmek için gayret gösteriyoruz, çalışıyoruz." dedi.
Ayrıca, bölgede sürekli olarak tehlikeli sızıntı iddialarına yönelik ölçümler yapıldığını ve dere yatağında oluşan heyelanın ilerleyen kısımlarında su ve toprak örneklerinin alınıp test edildiğini aktardı. Bayraktar, şu ana kadar yapılan tespitler ve testler sonucunda endişe edilecek bir durumun bulunmadığını vurguladı ve çalışanların güvenliğinin tehdit altında olmadığını belirtti.
Heyelan nedeniyle oluşan toprak yığınlarının kaldırılmasına ilişkin planlama sürecine geçildiğini dile getiren Bayraktar, bu sürecin uzun bir zaman alabileceğini ancak toprakların güvenli bir şekilde kaldırılması için çalışmaların başladığını ifade etti. Toprak yığınlarının kaldırılmasıyla ilgili yol haritasının belirleneceği bir toplantının öğleden sonra gerçekleştirileceğini söyledi.
Bayraktar, mevcut kontamine toprak kütlesinin taşınması operasyonuna birkaç gün içinde başlamayı hedeflediklerini ve ilgili tüm kurumlarla yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Bu operasyonun planlamasının çıkarılacağını ve çevre ile halk sağlığını tehlikeye atmadan bu kütlenin ortadan kaldırılacağını söyledi.
Kurtarma operasyonuna devam etmenin temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Umuyorum ki bu operasyondan başarılı bir sonuç elde ederiz. Bugün buradan ayrıldıktan sonra ailelerle bir araya gelip durumu değerlendireceğiz. Zaten bazı aileler burada operasyonu yakından takip ediyorlar. Önceliğimiz bu." açıklamasında bulundu. Ayrıca, idari ve adli anlamda soruşturmanın devam ettiğini belirtti.
Bayraktar, ilgili bütün kurumlar ve bakanlıklarla teknik ve idari açıdan soruşturmanın devam ettiğini vurguladı. Olayın kök sebeplerinin neden kaynaklandığının ve bu konuda yapılan çalışmaların devam ettiğini belirtti. Detayların kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, büyük bir operasyon yürütüldüğünü ve sabırlı olunması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, işletmenin üst düzey yöneticilerinin sahada olduğunu ve soruşturma sürecinin devam ettiğini aktardı. Şirketin işbirliği ve uyum içinde çalıştığını söyledi.
Bayraktar, olayın üstü kapatılamayacak bir durum olduğunu vurgulayarak, farklı kurumlarla yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve soruşturma sonucunda tüm sorunların ortaya çıkacağını ifade etti. Benzer bir olayın tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi ve bu durumdan dolayı üzgün olduğunu belirtti.
Öte yandan, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, kayıp işçilerin aileleriyle bölgede bir araya gelerek, yürütülen kurtarma çalışmaları hakkında bilgi paylaştı.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, 13 Şubat saat 14.28'de meydana gelen toprak kayması sonucunda enkaz altında kalan 9 kişi için olayın meydana geldiği andan itibaren İliç'te kararlılıkla ve umutla çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Toprak altında kalanların aileleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını ve onları ziyaret edip çalışmalar hakkında bilgilendirdiklerini ifade etti. Koordinasyon toplantıları sonrasında aileleri arayarak süreç hakkında bilgilendirdiklerini dile getirdi ve zor zamanları birlikte dayanışma içinde aşacaklarına inandıklarını belirtti.
Ayrıca, maden ocağı sahasında toprak kayması sonrasında Acil Müdahale Ünitesi kurulduğunu da bildirdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından, afet durumlarında yaralılara ilk tıbbi müdahalenin yapılmasına imkan tanıyan UMKE bünyesindeki "Acil Müdahale Ünitesi"nin maden ocağı sahasında kurulumunun tamamlandığı bildirildi.
Bu ünitede, 15 UMKE personeli, 5 UMKE aracı ve 10 ambulans ile 30 kişilik 112 Acil Sağlık personelinin hazır bulunduğu belirtildi.
Ayrıca, toprak kaymasıyla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürüldüğü ve 8 zanlının gözaltına alındığı ifade edildi.
Altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonlarında çalışan Kanadalı J.R.G, A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K'nin jandarmadaki işlemleri tamamlanmıştır.
Şüphelilerin sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından İliç Adliyesi'ne götürülmüşlerdir.