İzmir, Aydın, Manisa ve Afyon'da diri fay hattı olduğu açıklandı
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelledi. Kurum, yayınlamış olduğu harita aracılığıyla toplam 485 diri fay hattı olduğunu kamuoyuyla paylaştı.
Haritada aralarında İzmir, Aydın, Manisa ve Afyonkarahisar’ın da olduğu 45 il diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunuyor. Peki diri fay hatları İzmir ve Ege illerinin hangi ilçelerinden geçiyor.
İşte İzmir, Aydın, Manisa ve Afyonkarahisar’dan geçen diri fayların geçtiği ilçeler:
İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, Tire
MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu
AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı
AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar.
İZMİR'E DİKKAT ÇEKTİ
İzmir, son dönemde Buca fayında meydana gelen depremlerle sarsılırken deprem uzmanı Prof Dr. Hasan Sözbilir, geçtiğimiz günlerde gazetemize açıklamada bulunmuş ve 2 bin yıldır suskun olan Tuzla fayı tehlikesine dikkat çekerek, “2 bin yıldır suskun bir fay Tuzla fayı. 7.2’ye kadar çıkabilir. Sismik tehlikesi en yüksek fay Tuzla fayı olarak görülüyor” demişti.
Ana fay olan Tuzla fayının deprem şiddet potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Sözbilir, “Ana fayımız olan Tuzla fayı, 7.2’ye kadar çıkabilir. 1992’de o fayın en güney kolu kırılmıştı ve 6 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı. Uzun zamandır orta ve kuzey yani Buca’ya dönen kollarında deprem olmamıştı. Tabii ki de gelecekte bir deprem tehlikesi taşıyor ama bu yarın öbür gün deprem olacağı anlamına gelmiyor. Şu anda 4.9’un artçıları tekrar ediyor. Ama bilimsel anlamda daha büyük bir deprem olacağına ilişkin bir şey yok” ifadelerine yer vermişti.
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Bu paylaşımın yapılması üzerine vatandaşlar evinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamaya başladı. Sizler de evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için, e-Devlet ekranından, AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden kolayca fay hattı sorgulama yapabilirsiniz.
DİRİ FAY NEDİR?
Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isim. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, fay olarak adlandırılır.
Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç Kuvaterner çökellerini kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2 bin yıldır suskundu: 7.2 şiddetinde deprem üretebilecek fayda hareketlenme