Dokuz Eylül Rotary’nin konuğu Ahmet Güneştekin
Gavur Mahallesi sergisi ile büyük ses getiren sanatçı Ahmet Güneştekin, Kültürpark Atlas Pavyonu’nda, moderatörlüğünü Nedim Atilla’nın yaptığı bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiden önce bir konuşma yapan Dokuz Eylül Rotary Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Tiyanşan, “Dokuz Eylül Rotary Kulübü ev sahipliğinde Bostanlı, Foça, Mavişehir, Çakabey, Karşıyaka Rotary Kulüpleri ile birlikte düzenlenen bu etkinliğe Rotaract ve İnteract kulüpleri de destek verdi. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Nilgün Tiyanşan, yaptığı konuşmada hepimizin zamanın tanığı olduğumuzu, tanıklık ettiklerimizden sorumlu olduğumuzu ifade ederek, “Tanıklık ettiklerimizi kişisel hafızamızda saklamak yerine toplumsal hafızaya kayıt edip barışarak hayatın akmasını sağlamak, sağlıklı bir toplum, sürdürülebilir barış için yegane yoldur” dedi.
Mübadele şehri İzmir’de mübadelenin 100. Yılında sanatçı Ahmet Güneştekin’den insan olmanın tarihsel ve politik olarak çok yönlü etkilerini dinleyeceklerini söyleyen ve sanatçıyı söyleşide ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti anlatan Tiyanşan, “İşte bu noktada sanatçılar devreye giriyor ve hafızayı sanatla kalıcı hale getiriyor. Güneştekin’in bu sergisi hepimize bir düşünme alanı açıyor” diye konuştu.
URLA’YA GÜNEŞTEKİN SANAT MÜZESİ GELİYOR
Ahmet Güneştekin ise söyleşiye Gavur Mahallesi Sergisi fikrinin nasıl doğduğunu anlatarak başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Diyarbakır’daki Hafıza Odası Sergisi’ni İzmir’de sergileme daveti yaptığını anlatan Güneştekin, “Bu davetten çok mutlu oldum. Ancak o anda mübadele kenti İzmir için özel bir sergi organize etme fikri doğdu. Sonrasında da Gavur Mahallesi Sergisi ortaya çıktı” dedi. İzmirlinin kendisini ve sergisini bağrına bastığını, bugüne kadar sergiyi 3 milyonun üzerinde insanın gezdiğini ifade eden Güneştekin, “Bu sanat dünyası için çok önemli bir rakam, bir rekor. İzmirlinin bu sahiplenmesi beni derinden etkiledi. İzmir artık benim ikinci evim” dedi.
Urla’da bir ev alarak yerleşme fikrinin, İzmirlilerin evi gezebilme talebiyle müzeye dönüştüğünü anlatan Güneştekin, “Evin planları tamamen değiştirerek 1000 metrekare alanda yer altına dört ayrı galerisi olan, evden ayrı girişe sahip bir sanat müzesi kuruyorum. Bu yılın Ekim Kasım ayı gibi açmayı hedefliyoruz” diye konuştu. HABER MERKEZİ