2. Genç Hayat Kültür Sanat Ödül töreni gerçekleşti
ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN
Evrensel Gazetesi’nin gençlik eki Genç Hayat’ın İzmir’de düzenlediği 2. Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri kapsamındaki etkinliğin ödül töreni gerçekleşti. “Özgürlük” temasıyla düzenlenen Genç Hayat Kültür-Sanat Ödülleri’nde öykü, deneme, şiir, resim ve fotoğraf kategorilerinde dereceye girenlerin ödülleri törenle takdim edildi. Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşen 2. Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri törenine Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Bornova Belediyesi adına basın danışmanı Gürhan Dikmen, İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar, Kadın Yazarlar Derneği adına Sevim Korkmaz Dinç, Konak Kent Konseyi ve Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamit Mumcu, İz Medya çalışanları, jüri üyeleri, birçok genç ve ailesi katıldı. Etkinlikte fotoğraf ve resim sergileri, atölye ve kitap ile dergi stantları yer aldı. Tiyatro Fısıltı’nın doğaçlama oyunlarıyla seyircilerle buluştuğu etkinlik Grup Yel Değirmeni’nin şarkılarıyla devam etti.
“GENÇLİK KENDİ SÖZÜNÜ SÖYLEMEKTE ISRARCI”
Sunuculuğunu Selin Kurşun’un yaptığı törende Genç Hayat adına ise Deniz Gökmen konuştu. Gökmen, temayı ‘özgürlük’ olarak seçmelerinin nedenini anlatarak, “Türkiye’de gençliğin özgürce konuşamadığı, yaşayamadığı ve sürekli bir biçimde baskılandığı, susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Savaşların, göçlerin, ekonomik krizlerin, sansürün, baskının içerisinde gençliği köşeye sıkıştıranlara rağmen, gençlik hâlâ kendi sözünü söylemekte, hayallerini gerçekleştirmek için uğraşmakta ısrarcı. Bu vesileyle, gençlerin özgürlükten ne anladıkları, kısıtlanan özgürlüğümüz ve nasıl özgür olabileceğimiz üzerine, düşünmek, tartışmak, yazıp-çizmek için kültür-sanat ödüllerimizin temasını ‘özgürlük’ olarak belirledik” dedi.
“ÖZGÜRCE TARTIŞABİLDİĞİMİZ ALANLARI HEP BİRLİKTE OLUŞTURACAĞIZ”
Gençlerin özgürce yazıp-çizebildiği alanları oluşturmak için var güçleriyle çalışacaklarını belirten Gökmen, “Ve dergimizi her kesimden gençlerle dolayısıyla, her kesimden gencin sözüyle buluşturacağız. İlgi alanlarımız ve yeteneklerimiz için, özgürce tartışabilmemiz için gerekli alanları hep birlikte oluşturacağız” diye konuştu. Gökmen, Genç Hayat İzmir ekibi olarak, aralık ayından bu yana kültür-sanat ödülleri için geniş gençlik kesimleriyle buluşmak için çalışmalarını sürdürdüklerini bu vesileyle de lise sıralarından, üniversite kampüslerine, kafelerden atölyelere kadar uzanan, gençliğin bulunduğu her alana kültür-sanat ödüllerinin ulaşması için çabaladıklarını belirtti.
“ETKİNLİĞİN GELİRLERİ DEPREMZEDELER İÇİN”
6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli depremlere de değinen Gökmen, “Genç Hayat İzmir ekibi olarak, kültür-sanat ödüllerimize, düzenlediğimiz etkinliklere katılan, birçok gençle birlikte, dayanışmaya el atmak, bir arada olmak için kollarımızı sıvadık. Çeşitli dayanışma merkezlerini kendimize mesken eyledik. Binlerce yurttaşımızın kendi kaderine terk edilmesinin önüne bir set çekebilmek için, bir arada durduk ve dayanışmayı güçlendirdik. Deprem süreci bizlere, birlikte hareket etmenin, yan yana olmanın yaralarımızı sarmaktaki gücünü tekrar tekrar göstermiş oldu. Yarattığımız bu dayanışmayı daha da büyütmek adına, 2. Genç Hayat Kültür-Sanat Ödülleri’nin gelirlerini depremzede yurttaşlarımızın ihtiyaçlarının giderilmesi için kullanacağız” dedi.
“GENÇLİK GELECEĞİNE SAHİP ÇIKACAK”
Ayrıca seçim döneminden de bahseden Gökmen, “Bir ay sonra bir seçim daha atlatmış olacağız. Gençlik bu seçimlere hiç olmadığı kadar, özgürlük isteyerek, ekonomik ve sosyal olarak sıkışmışlıktan kurtulmak isteyerek gidecek. Gençlik olması gerektiği gibi, tercihini geleceğine sahip çıkmak adına, baskıcı ve hukuk tanımaz iktidarı göndermek için kullanacaktır, kullanmalıdır. Devamında ise siyasetin ve bizim adımıza kararı verenlerin karşısında, sorgulayan, tartışan ve eleştiren bir konumda olmalıdır ki, bu baskıcı, despotik bir düzeni tekrar yaşamayalım” diyerek mücadele çağrısı yaptı.
“YIKINTILARI EZGİSİYLE AYAĞA KALDIRMALI”
Gökmen’in ardından öykü kategorisi adına Mazlum Vesek söz alarak, “Burada yarışmaya katılan genç arkadaşlarımızın özgürlüğe dair yazdığı öyküler de aslında bizim bugünlerimizi yarına taşıyacak şarkılardır. Hatay’da, Antep’te Maraş’ta Malatya’da ve yıkıntılar arasında kalan tüm insanlarımız da ayağa kalkacak şarkılar bekliyor. Onların kentleri artık adı ve mezarı meçhul ölülerin de kentleri. Onların kentleri, artık yok olan bir hafızanın dirilmeye çalışacağı bir geleceğin kentleri. Bu nedenle şarkılarımız, şiirlerimiz, kameramız, ıslığımız, kalemimiz daha fazla sokağa çıkmalı. Yıkıntıları ezgisiyle ayağa kaldırmalı” dedi.
“ÖZGÜRLÜĞÜN GEÇTİĞİ HER YER ÇOK GÜZEL”
Şiir kategorisi adına söz alan Tuğrul Keskin, “Özgürlük adının geçtiği her yer çok güzeldir. Özgürlük fikriyatı sınıflı toplumun var olduğu günden bugüne etrafında çok bedeller ödenmiş bir kavram. Genç Hayat ekibi özgürlük fikriyatı etrafında yeniden toplanarak böyle bir etkinlik yapması çok güzel ve buna destek olmayacağız da neye olacağız?” diye konuştu.
“GENÇLER İZLEYİCİ OLMAKTAN ÇOK KONUŞMAK İSTİYOR”
Deneme kategorisi adına konuşan Özgür Zeybek de “İçinden geçtiğimiz bu dönemde çok anlamlı bu tema. Gelen yazıları tüm titizlikle inceledik. Gençlerin edebiyatla olan ilgisi gerçekten umut vericiydi. Yazıların içerikli genelde haklar, baskılar ve sıkışmışlık özgürlük arayışındaydı. Maalesef bildiğimiz ve düzeltmek için mücadele ettiğimiz yaratılan korku kültürüne karşı bunları gençlerin kalemlerinden okumak üzüntü verici olsa da onların tükenmeyen umudu da çok kıymetli hepimiz için. İlk kez bu kadar genci kültür sanat etkinliğinde bir araya gördüm. Gençler izleyici olmaktan çok konuşmak istiyorlar” dedi.
“EVRENSEL GAZETESİ İYİ Kİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR”
Etkinlikte söz alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Evrensel Gazetesi iyi ki bu mücadeleyi sürdürüyor. Biliyorsunuz yakında bir seçimimiz var. Sizler gibi pırıl pırıl Anadolu aydınlanmasına destek veren gençler var diğer tarafta karanlık bir zihniyet. Hiçbir gencin bu ülkeyi terk etmek istemediğini biliyorum. Gençlerin özgür düşüncesini savunan bir iktidara sadece 28 gün kaldı” diye konuştu.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise, “Bu emeğe öncülük eden başta Evrensel ve Genç Hayat olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Söz uçar yazı kalır sözünün önemli bir boyutu bu. Evrensel, BirGün, Cumhuriyet sadece gazete değildir, bunlar insanları günlük haberlerden dışında başka bir geleceğe umutla taşır” dedi. Konuşların ardından kazananlara ödülleri taktim edildi.
ÖDÜLLERİ KAZANANLAR
Öykü kategorisi birincisi Merve Karakuş, ikincisi Irmak Dertsiz, üçüncüsü Özüm Dinçer oldu. Deneme kategorisi birincisi Esra Nihal Diken, ikincisi Fevzi Efe Sekitmez, üçüncüsü Tuğba Özcan oldu. Şiir kategorisi birincisi Beyza Eraslan, ikincisi Tuğçe Merkozlu, üçüncüsü Ahmet Mert Topçu oldu. Fotoğraf kategorisi birincisi Uğurcan Yıldız, ikincisi Melis Ersin, üçüncüsü Doğa Siyahkara oldu. Resim kategorisi birincisi Rüzgar Babacan, ikincisi Damla Demir, üçüncüsü Tuna Hort oldu.
JÜRİ ÜYELERİ
Şiir kategorisi; Seyithan Kömürcü, Mehmet Sait İmret, Hıdır Işık, Özge Sönmez, Tuğrul Keskin.
Öykü kategorisi; Mazlum Vesek, Handan Gökçek, Erkan Karaaslan, Polat Özlüoğlu, Barış İnce.
Deneme kategorisi; Prof. Dr. İzgi Günal, Prof. Dr. Murat Cem Miman, Özgür Zeybek, Özer Akdemir, Duygu Özsüphandağ Yayman, Dr. Yunus Remzi Zoraloğlu.
Resim kategorisi; Yoldan Aktürk, Ayça Konçina, Burcu Vargel, Dr. Müge Bilgin, Gözde Çayhan.
Fotoğraf kategorisi; Özcan Yaman, Serkan Çolak, Arş. Gör. Gözde Yenipazarlı, Haydar İlkay Çelik, Öğr. Gör. Ufuk Tambaş