“Seyyar tuvaletlerde su yok... Atkı bere takana tutanak!”
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
İzmir’in Konak ilçesindeki bir tramvay durağında güvenlik görevlisi olarak çalışan iki çocuk annesi Hülya Onaylı, 20 Eylül 2022 tarihinde duraktan tuvalete gitmek için ayrıldığı sırada otomobil çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Onaylı’nın ölümünün ardından metro ve tramvay duraklarında görevli güvenlik emekçileri, çalışma şartlarını çarpıcı örneklerle anlatarak tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için pet şişe ya da kova kullanmak zorunda kaldıklarını belirtmişlerdi. Başta tuvalet çilesi olmak üzere duraklardaki kabinetlerde bulunan kırık sandalyeler ve hijyenik olmayan su sebilleri gibi şikayetler, DİSK’e bağlı Genel İş 9 No’lu Şube tarafından defalarca yönetime iletilse de aradan geçen süreçte şartların iyileştirilmesi için hiçbir adım atılmadı. Duruma tepki gösteren DİSK’e bağlı Genel İş 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, yalnızca belli tramvay duraklarına konulan seyyar tuvaletlerde gider ve sabit su olmadığını kaydetti. Kış aylarında soğuk havalardan korunmak için atkı ve bere gibi koruyucu kıyafetler kullanan güvenlik emekçileri hakkında ise tutanak tutulduğunu dile getiren Kenar, “Metro ve tramvay yönetimi, personeli çalıştıracak gerekli fiziki ve en temel insani ihtiyaçları karşılayacak şartları oluşturmuş olsaydı bugün 2 evlat annesiz büyümek zorunda kalmayacaktı. Yaşanan bunca acılara rağmen yönetim çalışma koşullarını iyileştirmemiştir” vurgusu yaptı.
İNSANİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLANMIYOR
Metro ve tramvay duraklarında çalışan güvenlik emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için defalarca talepte bulunulmasına rağmen herhangi bir adım atılmadığını belirten DİSK’e bağlı Genel İş 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı metro ve tramvay istasyonlarında çalışan güvenlik emekçisi arkadaşlarımızın görevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli fiziki şartların sağlanması yönünde, Genel İş 9 No’lu Şube Yönetimi olarak, defalarca yönetime taleplerimizi iletmemize rağmen emekçi arkadaşlarımıza insani çalışma ortamı sağlanmamış ve bu duruma kayıtsız kalınmaya devam edilmektedir. Sendika yönetimimize karşı diyalog kanallarını kapatan metro-tramvay yönetiminin kronikleştirdiği bu sorunlar hakkında; şube yönetimi tarafından geniş kapsamlı bir rapor oluşturulup İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ve belediye yöneticilerine bildirilmiş olunmasına rağmen; yönetim diyolog üzerinden yaşanılan sorunların çözümü noktasında görüşme taleplerimize kayıtsız kalmaya devam etmektedir. Yönetim var olan bu sorunların çözümü noktasında yapıcı tavır sergilemek yerine bu sorunları daha da büyüterek süreci bir kısır döngü içine sokmaktadır” dedi.
HÜLYA’NIN ÖLÜMÜNÜ HATIRLATTI
İzmir’de geçtiğimiz aylarda görevli olduğu tramvay durağında tuvalet bulunmadığı için ihtiyacı nedeniyle yolun karşısına geçmeye çalışan güvenlik görevlisi Hülya Onaylı’nın otomobil çarpması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Kenar, “Bilindiği üzere bundan daha bir kaç ay önce, 20 Eylül 2022 tarihinde güvenlik emekçisi Hülya Onaylı arkadaşımız; iş cinayetinde yaşamını yitirmiştir. Metro ve tramvay yönetimi, personeli çalıştıracak gerekli fiziki ve en temel insani ihtiyaçları karşılayacak şartları oluşturmuş olsaydı bugün 2 evlat annesiz büyümek zorunda kalmayacaktı. Yaşanan bunca acılara rağmen yönetim çalışma koşullarını iyileştirmemiştir” ifadelerini kullandı.
ATKI, BERE TAKANA TUTANAK!
Kış aylarında soğuk havalardan korunmak için atkı ve bere gibi koruyucu kıyafet kullanan güvenlik emekçileri hakkında tutanak tutulmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Kenar, şunları söyledi: “Süreç içerisinde gelinen noktada güvenlik emekçileri, bu soğuk kış aylarında birçok problemle baş etmeye çalışmaktadır. Yönetimin, emekçi dostlarımızın soğukla mücadele etmek için kullanmış olduğu atkı, bere, eldiven gibi kışlık koruyucu kıyafetlerin kullanımını kısıtlamak istemesi, bu gereçleri kullanan arkadaşlarımıza sıralı şefler ve amirler tarafından tutanak tutulması kesinlikle kabul edilemez. Tramvay istasyonlarında bulunan güvenlik kabinleri personelin mesaisi sabah 07:00’de başlamasına rağmen 08:00’e kadar kapalı tutulmakta, mesai 23:00’ da bitmesine rağmen 22:00’da kapatılmaktadır. Metro-tramvay yönetimince sabah ve akşam 1 saat çalışma arkadaşlarımız bu soğuk ve yağmurlu kış günlerinde insanlık dışı davranışa maruz bırakılmaktadır.”
TUVALETLERDE GİDER VE SABİT SU YOK!
Belirli duraklara konulan seyyar tuvaletlerde gider ve sabit su olmadığını da sözlerine ekleyen Kenar, “İstasyonlara konulan mobil tuvaletlerin ne bir gideri ne de sabit suyu bulunmamaktadır. Vidanjör ile temizliği ve tanker ile su sağlanması düzenli ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilmemektedir. Güvenlik emekçileri, tramvay duraklarında 6-7 dakika sıklıkla gelen trenleri karşılamak için kabinden çıkmak zorunda kalıyor. Duraklarda kabinetler zaten sistem cihazlarına ayrılmış bir yer. Havanın soğuk olduğunu ve arkadaşlarımızın kabinetleri kullanmaları gerektiğini söylediğimizde bize ‘Tamam, haklısınız’ diyen yönetim, ne yazık ki daha sonra arkadaşlarımıza mobbing uyguluyor, tutanak tutup savunma istiyor. Metro-Tramvay biriminde güvenlik görevlisi olarak çalışan arkadaşlarımızın probleminin çözüme ulaştırılması için 9 No’lu Şube Yönetimi olarak elimizden geleni yapacağımızı ve bu problemler çözülene dek yılmadan, usanmadan mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz” açıklamasını yaptı.