[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#hasat

hasat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, hasat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İzmir'de örnek proje hayata geçirildi: Pamukta hasat zamanı Haber

İzmir'de örnek proje hayata geçirildi: Pamukta hasat zamanı

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, pamukta İyi Tarım Uygulamaları'nı yaygınlaştırmak amacıyla örnek bir projeyi hayata geçirdi. Torbalı ilçesinde 15 üreticiye 3 bin dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları desteği verildi. Şimdi, desteklenen tarlalardaki pamukların hasat zamanı geldi. Tarımın İyisi Pamuğun Kalitelisi Hasadı yerinde inceleyen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün İzmir'de bu yıl 5 projeye destek verdiğini belirterek, “Tarımın İyisi, Pamuğun Kalitelisi, bu projelerden biri. Proje ortaklarımız olan Tariş ve İyi Tarım Uygulamaları Derneği ile birlikte, üreticilerimizin öncelikle toprak ve su analizlerini yaptık. Bu analiz sonuçlarına uygun olarak sulama ve bitki besleme işlemleri için yönlendirmelerde bulunduk. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği, yetiştiricilik ve bitki hastalık-zararlıları konularında eğitimler vererek, tohumdan hasada kadar ürünlerin sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yetişebilmesi için süreci takip ettik” dedi. Sertifikasyon kuruluşunun, yetiştirme süreci boyunca tüm kontrolleri gerçekleştirdiğini ifade eden Şahin, danışmanlık, analiz masrafları ve sertifikasyon bedelinin tamamen proje ile karşılandığını belirtti. İyi Tarım Uygulamaları'nın sürdürülebilir bir tarım modeli sunduğunu vurgulayan Tariş Pamuk Birliği Genel Müdür Vekili İsmail Peker, “Sahada mühendislerimizle birlikte üreticilere süreç boyunca destek verdik. İyi Tarım Uygulamaları'nın yaygınlaşmasını ve benzer projelerin diğer bölgelerde de uygulanarak kapsamının genişletilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Aydın dağlarında ceviz hasadı başladı Video Galeri

Aydın dağlarında ceviz hasadı başladı

Türkiye'nin en verimli arazilerine sahip Aydın'da incir hasadını tamamlayan çiftçiler ceviz hasadına başladı. Özellikle Büyük Menderes Nehri'nin kuzey kesimindeki dağlarda yoğun bir şekilde ceviz üretiminin yapıldığı yaylalarda tamamen geleneksel yöntemlerle hasat edilen cevizler ağaçlardan sırıkla çırpıldıktan sonra bahçeden yük hayvanları ile depolara taşınıyor. Aydın'ın Köşk, Nazilli, Sultanhisar, başta olmak üzere rakımı yüksek ve suyu bol olan yerlerde yetişen cevizler toplanmaya başladı. Ova kesiminde yetişen cevizler artık iş makineleri ile hasat edilirken yamaç arazilere sahip dağlardaki arazilerde ise ceviz hasadı halen geleneksel yöntemlerle devam ediyor. Köşk ilçesine bağlı Başçayır köyünde ceviz üreticileri sabah saatlerinde ceviz bahçelerine gidip mesaiye başlıyor. Adeta zamanla yarışan çiftçiler iş bölümü yaparak ceviz hasadı yapıyor. Erkekler ağaçlardaki cevizleri sırık adını verdikleri ağaçtan yapılma uzun sopalarla düşürürken, kadınlar ise düşen cevizleri ayıklayıp çuvallıyor. Gençler ise bir çoğu engebeli olduğu için taşıt ulaşımının olmadığı ceviz bahçelerinden hasat edilen cevizleri yük hayvanları ile depolara taşıyor. Bu yıl mevsimin aşırı sıcak gitmesinden dolayı hasat sezonun yaklaşık 10 gün erken başladığını belirten bölgedeki çiftçilerden Süleyman Çapar, “Tarım işi özellikle sarp arazilerde zor bir uğraş. Geleneksel yöntemlerle hasat yapıyoruz. Bu yıl kalite ve rekolte iyi ancak fiyatlar çok düşük” diye konuştu. Arazinin sarp ve araç ulaşımın uygun olmamasından dolayı taşıma işlemlerini yük hayvanları ile yaptıklarını belirten Davut Çapar ise “Ceviz hasadı başladı. Ancak doğal şartlar nedeniyle taşıma işlemlerini halen yük hayvanları ile yapıyoruz” diyerek dağlarda tarım işinin zorluğundan söz etti.

Üreticiler uyarıldı: Zeytinlerinizi şimdi hasat etmeyin Video Galeri

Üreticiler uyarıldı: Zeytinlerinizi şimdi hasat etmeyin

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, üreticilere zeytin hasadının başladığı bu günlerde çok erken yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı uyarısında bulundu. Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, zeytinde hasat konusunda üreticilere uyarıda bulunarak, salamura ya da soğuk sıkım dışındaki zeytinlerin hasadının Ekim ayından önce yapılmaması gerektiğini söyledi. Eylül ayı içinde yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı dile getiren Tan, “Son zamanlarda ‘Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor' şeklinde üreticiler arasında erken hasat yapmak için ciddi talepler geliyor. Bu durum henüz olgunlaşmayan zeytininyağının kalitesini düşürür ve verim kayba neden olur” ifadelerini kullandı. “Aşırı sıcaklardan dolayı zeytinler erken dökülebilir" Aşırı sıcaklardan dolayı belli bölgelerdeki zeytinlerin siyahlaşıp erken dökülebileceğinin altını çizen Tan, “Bugün Eylül'ün 12'si. Zeytinin hasadı normalde ekim ayında başlar. Şu anda görmüş olduğunuz zeytin yeşil, bu zeytini sadece salamura yapmak için hasat edebilirsiniz veya erken hasat soğuk sıkım yapmak istiyorsanız. Benim temennim eğer gerçekten soğuk sıkım yeşil zeytin erken hasat yapacaksanız ağaçtaki hasadınızı yapın değilse de dökülenleri farklı bir noktada toplayın. Ekim ayının 15'i ve 20'sinden önce hasada girmeyin. Normal zeytin yağı istiyorsanız da ekimden sonra başlarsanız elde ettiğiniz ürünün değerini bulursunuz” dedi. “Zeytinin sağlıklı şekilde ağaçta kalması için zirai mücadele şart” Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, hasat dönemini çok iyi ayarlamak gerektiğini vurgulayarak üreticilere zeytinin zamanından önce dalından dökülmemesi için yapılması gerekenleri açıkladı. Tan, “Görmüş olduğunuz sürgün sağlıklı. Eğer salkımda herhangi bir güve veya sinek olmazsa bu zeytin kasım, aralık ayına kadar ağaçta kalabilir. Ancak ağacın genelinde mantarsal hastalıklar varsa bu zeytinler belli bir süre sonra besin alamadığı için dökülür. Dökülme başladığı içinde üretici zeytinler dökülüyor diye şikayette bulunur. Bunun temeli çiçekten sonra ilaçlamanın yapılmaması. Mayıs, haziran, temmuz en geç ağustos ayına kadar zirai mücadeleyi yaparak ağaçtaki meyveyi sağlıklı bir şekilde devam ettirmemiz lazım, ağaçta kalması için. Ayrıca susuzluktan da dökülebilir veya sulaması düzenli yapılır ancak dalda gövdede mantar vardır ya da salkım güvesi ve sinekten dolayı da zeytin dökülebilir. Böyle bir durumla karşılaşılmaması için ilaçlamanın doğru zamanda yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

NÖHÜ'de mısır hasadı zamanı Haber

NÖHÜ'de mısır hasadı zamanı

Bünyesindeki yaklaşık 115 büyükbaş ve 200 küçükbaş hayvanın kaba yem ihtiyacını kendi uygulama arazilerinde ürettikleri silajlık mısır, yonca ve arpa ile karşılıyor. Hayvanların yıllık kaba yem ihtiyacının karşılanması için 200 dekar silajlık mısır, 200 dekar arpa, buğday ve 200 dekar yonca tarımı gerçekleşiyor. Bu şekilde merkezde 130 ton yonca ve 650 ton silaj üretimi yapılıyor. Buğday ve arpa üretimi ile beraber yan dal şeklinde üretilen sap da hayvanların beslenmesi için kullanılan bir ürün. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde son üç yılda bin dekar arazi tarım uygulamalarına kazandırıldı. Bu üretim politikası ile beraber kısa zamanda kaba yem ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılayabildi. "Merkezimiz maddi anlamda daha güçlü hale geliyor" Konu hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Ayhan Şahenk, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için arazilerinde silajlık mısır, yonca gibi ürünlerin üretildiğine dikkat çekti. Hayvanlar için kullanılan kaba yemin bu şekilde merkez tarafından kendi imkanlarıyla üretildiğini aktaran Rektör Uslu, "Böylece Merkezimiz önemli oranda katma değerli ürün üreterek maddi anlamda daha güçlü hale geliyor. Her alanda 'üreten üniversite' modelimizle ülkemize ve bölgemize katkı sağlamaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Ata tohumundan üretilen siyez buğday hasadı Ordu'da sürüyor Video Galeri

Ata tohumundan üretilen siyez buğday hasadı Ordu'da sürüyor

Ordu'da fındık hasadı sürerken bir yandan da siyez buğdayı hasadı sürüyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in ‘nitelikli tarım' projesi kapsamında başlatılan siyez üretimi meyvelerini veriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından buğday dağıtımı yapılarak dört yıl önce üretimine başlanan ve sözleşmeli tarım kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticileri desteklenen siyez buğdayı hasadı Mesudiye ilçesinde başladı. Buğdayın atası ve DNA'sı bozulmayan besin deposu olarak bilinen siyez buğdayından ekmek üretimi gerçekleştirilerek vatandaşların tüketimine sunulacak. Üretici ve üretim miktarı her geçen gün artıyor 2019 yılında 11 üretici ile 125 dekar alanda 2 bin 500 kilogram tohum kullanarak yaklaşık 20 bin kilogram siyez buğdayı üretimi gerçekleştirilen Mesudiye ilçesinde 2023 yılında 56 üreticiye dağıtılan ve 1000 dekar alanda 20 bin kilogram tohum kullanılarak yapılan ekim neticesinde bugün yaklaşık 160 bin kilogram siyez buğdayı üretimi gerçekleştirildi. Verim ve üretim alanı gittikçe yükselen siyez buğdayında 1 dönümden 220 kilo verim alınabiliyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘sözleşmeli tarım' kapsamında üreticilerden alınacak siyez buğdayı bir kısmı tohumluk olarak ayrılırken bir kısmı da un haline getirerek ekmek üretiminde kullanılacak. Üreticilerden Başkan Güler'e teşekkür Mesudiye ilçesine bağlı Karabayır Mahallesinde siyez buğdayı üretimi yapan Cevdet Danacı, verdiği tüm destekler dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'e teşekkürlerini iletti. 2019 yılında siyez ile tanıştıklarını belirten Danacı, o günden bu yana siyez buğdayı ürettiklerini ve güzel verim elde ettiklerini söyledi. Hasat sezonunda çok iyi geçtiğini ifade eden Danacı, üreticilere de siyez buğdayı ekmesi tavsiyesinde bulundu. DNA'sı bozulmayan tek ürün DNA'sı bozulmayan özelliği ile günümüzde en çok tercih edilen buğday türlerinden biri olan siyez buğdayından yapılan bulgur, ekmek gibi ürünler antioksidan bakımından son derece zengin bir özelliğe sahip bulunuyor. Bu özelliği nedeni ile hücre yapısının korunmasını ve yaşlanmayı geciktiren siyez ekmeği mineral, vitamin posa ve lif bakımından zengin bir besin deposu olarak biliniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.