Hekimler, aşı karşıtlarına karşı direniyor!
Aile Sağlığı Merkezlerinde hizmet veren hekimler, artış göstermeye devam eden Kovid-19 pandemisine ilişkin yaşadıkları sorunları /şikayetleri kaydetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından kamuoyuna aktarılan bu şikayetlerde; Sağlık Bakanlığı’nın eksiklikleri, rapor almaya başlayan hekimlerin artışı, görev yapılan ASM binalarının sağlığa elverişli olmaması, gün geçtikçe artan aşı karşıtlığı ve daha birçok konu yer alıyor.
“Maske takmama rağmen hastalardan bana da bulaş oldu” diyen bir hekim, “Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayan hastalığım zatürreye dönüştü. İki haftadır raporluyum. Hastalar maske takmadığında sadece tek taraf maskeliyken korunma için yeterli olmuyor. Resmi kanallardan maske kullanımıyla ilgili halka duyuru yapılmasını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.
GÜN GEÇTİKÇE AŞI KARŞITLIĞI ARTIYOR
Birçok aile hekiminin diğer şikayet ve talepleri ise şöyle:
“Salgına karşı tek kullandığımız koruyucumuz maskeler, onu da halkımız takmak istemiyor. Maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmeli, yığılma ve kalabalık olmayacak şekilde muayene yapabileceğimiz tedbirler alınmalı, hızlı test kitlerinin ASM’lere verilmesi iyi olur.”
“Çalıştığımız ASM binamız; havalandırması, penceresi, büyüklüğü, olmayan bahçesiyle sağlık hizmeti vermeye ve salgından korunmaya uygun değil. Özellikle sosyal medyada oluşan aşı karşıtlığı ve bakanlığın bu konuda sessiz kalmasından bir hekim olarak rahatsızım.
“Kovid-19 aşılarına diğer aşılara göre gün geçtikçe aşı karşıtlığı artıyor. İnsanlar bu aşı sayesinde hayatta kaldı ama şimdi ondan çekinme hali söz konusu. İşin garibi ortada ispat edilmiş gerçek bir yan etki de mevcut değil.”
“Yeni varyantlar için olan Kovid aşısını kendim ve ailem için istiyorum. Biz sağlık çalışanlarına grip aşılarının eylül başında yaptırabilmeyi talep ediyorum. Hiçbir planlama ve tedbir alınmamış durumda. Kovid salgını yokmuş gibi davranılıyor. Öğrenciler, öğretmenler akın akın üst solunum yolu enfeksiyonu ile geliyorlar. Kovid de olabilirler. Maske zorunluluğu gelmeli, hızlı testlerle test yapabilmeliyiz.”
BAKANLIK ŞEFFAF OLMALI
“Hastalarımız hastane acillerine başvurduklarında, ‘Kovid gibisin’ diyorlar ama test yapmıyorlar. ‘Gidin aile hekiminize, size rapor yazsın ki kimseye bulaştırmayasınız’ diye anlatıyorlar. Sağlık Bakanlığı şeffaf olmalı, verileri açıklayıp elindeki verileri kamuoyu ile paylaşmalı. Ben, Sağlık Bakanlığı’nın biz ASM çalışanlarına belli periyotlarla salgın ataklarında bilgilendirme yapmasını istiyorum. Örneğin, ‘Bu dönem x virüslerine bağlı vaka artışı vardır, beklenen semptomlar ...dır, tedavi algoritması ... olmalıdır’ gibi... Bence böyle bir bilgilendirme antibiyotik kullanımını azaltır, bizlerin işini kolaylaştırır. Ama bu isteğimin gerçekleşmesinin hayal olduğunun da farkındayım.”
“Salgından korunmak için, kamu spotları yayımlanmalı ve maske kullanımı gibi kişisel korunmayı artırmak amacıyla halk duyuru ve afişlerle bilgilendirilmeli. Sağlık kuruluşlarında maske mutlaka takılmalı, havalandırma, bekleme salonlarında yoğunluğa dikkat edilmeli. Sağlık Bakanlığı, net bilgi akışı sağlamalı ve halkı bilgilendirmeli diye düşünüyorum. Maskeyi bile kendimiz alıyoruz. Koruyucu tedbirler ve malzeme tedariki konusunda sağlık müdürlüklerinin desteğini istiyoruz. Sahada yalnızlaştırıldık. Kamu binalarında, kamu hizmeti vermek ve sadece mesleğimize odaklanarak çalışmak istiyoruz.”
TEMEL KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMALI
“En azından okullar açılmadan ve mevsim geçişleri dikkate alınarak, salgın öncesinde kırılgan gruplara Kovid-19 yeni varyantına etkili aşının yapılması; maske, mesafe, hijyen gibi temel koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın salgın karşısında sorumluluğunu ve görevlerini yerine getirmediği gibi; şeffaf bir yönetim gereği salgınla ilgili verileri paylaşmamasının, toplumu ve sağlık çalışanlarını bilgilendirmemesinin, mevcut salgını önemsizmiş gibi gösteren ve aşı konusundaki olumsuz açıklamalar yapmasının kabul edilemez olduğunu söylemek isteriz.
“Amacımız, toplumun salgının etkisinden daha az etkilenmesi ve önümüzdeki aylarda olası yeni ataklara karşı hazırlıklı olmak amacıyla, mevcut durumun ne olduğunun açık bir şekilde kamuoyuna paylaşılmasını istiyoruz. En azından kırılgan gruplara yönelik yeni varyantlara etkili aşı programının hazırlanıp uygulanmasını öneriyoruz. Toplumu ve sağlık çalışanlarını salgına karşı koruyacak tedbirlerin, açık, yaygın, etkili yollarla ilan edilmesini bekliyoruz. Sağlık çalışanlarına henüz grip aşısının bile uygulanmadığını bildiriyor, en önemli risk grubunda olan sağlık çalışanlarına ücretsiz grip aşısı uygulanmasını istiyoruz. Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemize devam edeceğimiz bildiriyor, Sağlık Bakanlığı’nı sorumluklarını ve görevlerini yerine getirmeye davet ediyor, halkımıza ve sağlık çalışanlarına acil şifa dileklerimizi iletiyoruz.”
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Uzmanlardan kablosuz kulaklık kullananlara uyarı!