Hemogram nedir? Nasıl uygulanır?
Sağlık söz konusu olduğunda, insanlar pek çok şeyle karşı karşıya kalıyor. Her hastalık için farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Hemogram nedir sorusu da sağlıkla alakalı konularda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Hemogram testinin yapılma amacını ve konuya dair diğer bilgileri haberimizin devamında sizin için derledik.
Hemogram nedir?
İnsan vücudunda yer alan kanı oluşturan birtakım hücresel elemanlar bulunur. Hemogram da kandaki bu elemanların görülmesini sağlayan bir test çeşidi olarak karşımıza çıkar. Tam kan sayımı demek olan hemogram, alınan bir kan örneği üzerinde gerçekleştirilir. Birçok değerin incelenmesini sağlar. Hemogram testi sayesinde vücutta bulunan bir hastalık ya da enfeksiyon var ise bunlar ortaya çıkar. Söz konusu test ile kapsamlı bir tarama yapılır. Trombositler, beyaz kan hücreleri ve kırmızı kan hücrelerini test eden hemogram, yalnızca alanında uzman hekimler tarafından yapılabilir. Hemogran testi pek çok nedenden dolayı yapılabilir. Örneğin:
Kemik iliği hastalıklarında,
Kanser hastalıklarında,
Kişilerin genel sağlık durumunu anlamak için,
Yaşanılan ateş yüksekliği, halsizlik, kilo verme veya enfeksiyon gibi semptomların varlığında,
Herhangi bir kan hastalığının olmasında,
Kan hücrelerini etkileyen ilaçlar kullanıldığında hemogram testi talep edilebilir.
Hemogram testi nasıl yapılır?
Hemogram testi yapılabilmesi için gerekli ilk adım, kişiden kan alınmasıdır. Diğer kan testlerinden farklı olarak, hemogram testi için kan almadan önce aç olunması şartı yoktur. Alınan kan, odası sıcaklığına sahip bir ortamda maksimum 10 saate kadar bekleyebilir. Buzdolabı gibi soğuk hava koşullarının hakim olduğu ortamlarda ise bu süre 18 saate kadar uzar. Kanın pıhtılaşmaması için ise mor kapaklı tüplerin içerisinde EDTA isimli bir madde bulunur. Alınan kan incelenmek üzere iki parçaya ayrılır. İlk bölümü ile kırmızı an hücreleri içerisinde yer alan hemoglobin molekülü hücre dışına çıkartılır. İkinci bölümünde bulunan kan ile de seyreltme işlemi gerçekleştirilir. Kanın sayılması ve hesaplanması için kan sayım cihazları kullanılır. Burada ilgili işlem otomatik olarak yapılır.
Hemogram testi ile teşhis edilen hastalıklar
Hemogram testi, pek çok hastalığın ve sağlık sorununun teşhis edilmesinde kilit rol oynar. Hemogram testi ile teşhis edilen hastalıklar şu şekilde karşımıza çıkar:
Kan üretim problemleri
Kemik iliği ve dalak problemleri
İlaç kullanımı sonrası oluşan yan etkile
Vitamin ve mineral eksiklikleri
Enfeksiyonlar (Alyuvar ve akyuvar değerlerinde anormallik oluşumundan kaynaklı)
Genetik aksaklıklar
Çeşitli kanser türleri.
BU HABER DE İLGİNİZ ÇEKEBİLİR: Sağlık Bakanı Koca'dan Eris açıklaması