Hipertansiyon nedir?
Yapılan araştırmaların sonucuna göre Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon hastalığı görülüyor. Görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre daha fazla olan bu hastalığa dair detaylar pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hipertansiyona dair bilgileri sizin için derledik.
Hipertansiyon nasıl bir hastalık?
Kalp, vücuda kan pompalayan ve böylece kadının vücuda taşınmasını sağlayan hayati bir organ olarak karşımıza çıkıyor. Belirli bir ritmi ve çalışma sistemi bulunuyor. Ancak bazı durumlarda bu çalışma sisteminde bozukluklar meydana gelebiliyor. Hipertansiyon da sistemin olması gerektiği gibi çalışmaması durumunda ortaya çıkıyor. Kalbin kan pompalama işlemini yaparken, damarda normal dışı basınç oluşturması ve bu nedenle de uygulanan basınç miktarının üst seviyede olması hali hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Bu hastalıkta; kalpten çıkarak vücutta dolaşmaya başlayan kan, atardamar duvarlarına normal üstü bir kuvvet uyguluyor. Yüksek tansiyon olarak da adlandırılan hipertansiyonun, kalp hastalıklarına da yol açma riski bulunur. Büyük tansiyon oranının 140 mmHG ve üstü, küçük tansiyonun ise 90 mmHg ve üzeri bir orana sahip olması yüksek tansiyon olarak adlandırılıyor. Sağlık açısından tehdit oluşturan hipertansiyon hastalığında, gerekli tedavi yöntemleri aksatılmadan uygulanmalıdır.
Hipertansiyon neden olur?
Yetişkin bireylerde görülen hipertansiyon hastalığına sebep olabilecek pek çok faktör bulunuyor. Yüksek tansiyona yol açabilecek durumlar şu şekilde karşımıza çıkıyor; yüksek miktarda tuz tüketimi, tiroitte meydana gelen rahatsızlıklar, böbrek hastalıkları, hareketsiz yaşam, diyabet, kolesterol, stres seviyesinde artış, böbrek üstü bezlerinde oluşan tümörler, doğum kontrol hapı kullanımı, bazı ağrı kesiciler, hamilelik esnasında oluşabilecek damar gelişimi problemleri ve genetik aktarımlar.
Hipertansiyon belirtileri
Hipertansiyon ya da diğer ismiyle yüksek tansiyon, gelişim sürecinde sinsi bir şekilde ilerleyen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Olgunlaştığı döneme kadar hiçbir gelişim göstermeyebiliyor. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan kişiler, belirli bir süre hiçbir belirti hissetmiyor. Söz konusu hastalığın gelişim süreci ise yıllar sürebiliyor. Yüksek kan basıncının belirgin hale gelip, hipertansiyondan şüphelenen kişiler bazı belirtiler yaşıyor. Bu belirtiler; baş ağrısı, görme ile ilgili sorunlar, kulakta çınlama, idrardan kan gelmesi, halsizlik hissi, çarpıntı, deride kızarıklık, burun kanaması, göğüste ağrı hissi ve nefes darlığı olarak kendini gösteriyor.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’de tekrardan kapanma olacak mı? Uzmanlar açıkladı