Kış aylarının vazgeçilmezi: Ihlamur… Faydaları, zararları nelerdir?
Kış aylarında hastalandığımızda ilk tercih ettiğimiz çaylardan biri olan Ihlamur, içerisinde A, B6, C ve P vitaminin barındırır. Ihlamur, yetiştirildiği yere güzel kokular yayan ve ılıman iklimde yetişen bir ağaçtır. Tarihsel olarak, ıhlamur tıbbi amaçlar için yaygın kullanımı nedeniyle “Kralların Nektarı” olarak adlandırılmıştır hatta İkinci Dünya Savaşı sırasında ıhlamur, askerleri sakinleştirmek için kullanılmıştır.
IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?
Ihlamurun faydalarını düşündüğümüzde aklımıza ilk başta soğuk algınlığı ve sakinleştirme özelliği gelen ıhlamurun tek faydaları tabii ki bunlar değildir.
İşte ıhlamur çayının faydaları;
Sakinleştirici özelliği bulunan ıhlamur çayı, stresli dönemlerde vücudun ve zihnin rahatlamasına yardımcı olur
Akne, sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır
Öksürüğü keser
Ateş düşürücü olarak kullanılır
Grip, nezle soğuk algınlığa iyi gelir
Sindirimi rahatlatır
Toksinlerin atılmasına destek olur
Strese bağlı uykusuzluk problemini giderir
Ciltte oluşan leke ve kırışıklıkların tedavisinde olumlu etki gösterir
IHLAMUR ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Ihlamur demlerken yapılmaması gereken şeylerden biri ıhlamurun kaynatılmamasıdır. Ihlamurun kaynatılması, içerisinde bulunan antioksidanların azalmasına sebep olurken ıhlamurun sağlığa karşı olan etkilerini azaltabilmektedir. Kaynamış suyu ıhlamurun üstüne döküp demlenmesi için yaklaşık 10-15 beklediğinizde ıhlamur çayınız hazır olmaktadır. Ihlamurun demlendiğini, ıhlamur çiçeğinin sarı- beyaz rengini suya bırakmasından anlayabilirsiniz.
Gribal enfeksiyonlarda destek olarak kullanılabilen ıhlamur çayınıza tercihinize göre limon ve bal ekleyebilirsiniz.
IHLAMUR ÇAYI GÜNDE KAÇ BARDAK İÇİLMELİ?
Ihlamur çayının aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden dolayı günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
IHLAMUR ÇAYININ ZARARLARI NEDİR VE KİMLER TARAFINDAN TÜKETİLMEMELİDİR?
Düşük tansiyon problemi yaşayan insanların dikkatli kullanması önerilmektedir.
Tehlikeli etkileşimlerden kaçınmak için ıhlamur, sakinleştirici etkisinden dolayı kan basıncını düşüren ve arttıran ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Düşük veya erken doğum riskini tetikleyebileceğinden dolayı hamilelikte doktora danışmadan ıhlamur çayı tüketilmemelidir.
Günde 3 bardaktan fazla Ihlamur tüketimi yarardan çok zarara yol açabilmektedir ve her şifalı bitki bünyede farklı reaksiyon gösterebilmektedir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.
HABER MERKEZİ