Bakan Kirişci: Ormanları 24 saat gözetleyebiliyoruz
Bakan Kirişçi, Afyonkarahisar’da gerçekleştirdiği programı çerçevesinde ‘Tarım Sektörü Temsilcileri’ toplantısına katıldı. Toplantıda bakanlığın Afyonkarahisar’a il birlikte yurt genelinde gerçekleştirdiği yatırımlardan bahseden Bakan Kirişci, ardından orman yangınları ile mücadeleye değindi. Bakan Kirişci, “Artık orman yangınlarıyla mücadelede tamamıyla teknolojiyi kullanıp kara araçları ve hava araçları konusunda da burada kendi envanterine kayıtlı olan araçları bu alanda kullanılabilen nadir ülkelerden biri haline geldik. Zira şu an itibariyle 22 uçağımız 9 helikopteriz böylelikle de 31 hava aracından oluşan bir filomuz var bu filomuzda mücadeleleri sürdüreceğiz. İHA’ları yangınla mücadelede kullanan Avrupa’da ilk ülke olduğumuzu belirmek isterim. Ormanları 760 kuleden 24 saat gözetlediğimizi ki bunun 181’inin akıllı kule olduğunu da belirtmek isterim” dedi.
“92 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİK”
Konuşmasında daha sonra Türkiye’nin tarım ve gıda konusunda gerçekleştirdiği ithalat ve ihracat rakamlarını açıklayan Bakan Kirişçi şunları söyledi:
“Çiftçimize 2023 yarı fiyatlarıyla 830 milyar lira tarımsal destek verdiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı 8 katına çıkartarak 30 milyar dolara ulaştırdık. Tarım ve gıda ürünlerinde 92 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. Elbette bu ülkede ithal ettikleri de var ama 92 milyar dolarlık fazladan bir dış ticaretten elde ettiğimiz gelirimiz var buğday, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, incir ve ayva ihracatında dünya da birinci sıradayız. Orman ürünleri ihracatında 14 katına çıkartarak 515 milyon dolardan 7,1 milyar dolara eriştik.”
“SEKTÖRE YÖN VERMELİYİZ”
Konuşmasında daha sonra son yıllarda sıkça gündeme gelen ülkelerin gıda arzı konusuna değinen Bakan Kirişci, bu çerçevede Türkiye’nin vizyon projeleri olduğunu belirtti. Bakan Kirişci, “Önümüzdeki 30 yıl içinde ülkemiz nüfusunun yüzde 25 artacağını artan nüfusunun tüketiciler, gıda sanayicileri ve tarım ürünleri ihracatları açısından kalem artışına neden olacağını, küresel iklim değişikliğinin etkileri bölgesel çalışmadan salgın hastalıktan ve doğal afetten gıda arz güvenliğini ön plana çıkaracak. Bu nedenle artık devletlerin gıda konusunda daha çok korumacı bir yürütmeye başlayacağını ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun dünya için tarım ikamesi olmayan ve hayati önem taşıyan bir sektör olmaya doğru hızla yürüdüğünü bizde artık tarımsal politikalarımızı bu uygulama doğrultusunda planlamamız gerektiğini vizyon projelerini ve buna ilişkin de sektöre yön vermemiz gerektiğini bir kez daha buradan duyurmak isterim.''
AFET BÖLGESİNDEKİ ARICILARA DESTEK MÜLDESİ
Sözlerini sürdüren Bakan Kirişci, bakanlığın arıcılık, çiftçiler ve besicilik sektörlerine sağladığı desteklerden bahsetti. Konuşmasında afet bölgesindeki arıcılara sağlanacak desteklerle ilgili önemli bir müjde veren Bakan Kirişci, “12 Mart 2023 tarihi olağan üstü hal kapsamında tarım alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çerçevesinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle yerel hayata etki eden afetler bölgesi ilan edilen 12 ilimizde 10 bin 238 arıcımıza 1 milyon 339 bin 613 kovan arısı için 4'er kilogram her birine 5 bin 358 ton besleme şekeri dağıtımına bugün başlayacağız. 28 Nisan 2023 yani bugün başlayacağız. Şimdiden üreticilerimize bereket getirmesini, hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. İHA