İş Bankası’ndan İzmir’e girişimcilik şubesi
NURETTİN BAKİ
İzmir’in Uluslararası İnovasyon ve Girişimcilik Kentine Dönüşümü vizyonu doğrultusunda İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ile Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) paydaşlığında kurulan İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’ne ivme kazandıracak olan Türkiye İş Bankası İzmir Girişimcilik Şubesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve çok sayıda katılımcı hazır bulundu.
İZMİR’İN BÜYÜMESİ GİRİŞİMCİLİKTEN GEÇİYOR
İzmir’in büyümesinin girişimcilikten geçtiğini de belirten Başkan Özgener, “Türkiye İş Bankası, Levent’te bulunan İş Kuleleri’nde girişimcilere özel İstanbul Girişimcilik Şubesi’ni açmıştı. Bu şubenin ikincisini, İzQ Girişimcilik Merkezimizin içinde hayata geçirdik. Güçlü ortaklarımız ile yola çıktığımız projemizin, bugün Türkiye İş Bankası gibi önemli bir paydaş ile başlattığımız işbirliği sayesinde daha da güçleneceğine inanıyoruz. Projede büyük emekleri olan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’a, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Emre Kızılgüneşler’e ve HanSpaces Yönetim Kurulu Başkanı AviAlkaş’a girişimcilik ekosistemine kazandırdıkları bu önemli işbirliği için teşekkür ediyorum. Bizler; başından beri İzmir’in yerel büyümesinin ve ekonomik kalkınmasının en önemli yollarından birisinin girişimcilik ve inovasyondan geçtiğine inanıyoruz. Potansiyeli zaten var olan bir ekosistemi güçlendirmek, açığa çıkmamış yönlerini ortaya çıkarmak, eksik yönlerini tamamlayarak İzmir’i önce Akdeniz’in, daha sonra da dünyanın girişimcilik hublarından biri haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.
GİRİŞİMCİLİK TOHUMLARIMIZI ATTIK!
Türkiye İş Bankası İzmir Girişimcilik Şubesi’nin vereceği hizmetleri de kısaca özetleyen Başkan Özgener, “İzQ projemizin ve Türkiye İş Bankası’nın ekosistemi desteklemek noktasında benzer vizyonlara sahip olduğunu görmek bizleri heyecanlandırdı ve içimize çok sinen, önemsediğimiz bir birliktelik oldu. Farklı şube tasarımı ve özelleştirilmiş hizmet modeliyle geleneksel banka şubesinden ayrışan Girişimcilik Şubesi’nin hedef müşteri kitlesini; teknoloji tabanlı yeni nesil girişimler, yatırım fonları, melek yatırımcılar ve ekosistemin diğer paydaşları oluşturuyor.Şube, teknoloji tabanlı girişimlerle birebir ilgilenecek ve geleneksel bankacılıktan farklı olarak onların ihtiyaçlarına yönelikkişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunacak. Girişimcilik bir kültürdür. Biz güzel İzmir’de bu kültürün gelişmesi, büyümesi için tohumlarımızı attık.Ekosistemin ihtiyacı olan boşlukları doldurmak bizim görevimiz, İzmir’den başarı hikayeleri ve hatta unicorn’lar çıkarmak da gençlerimize düşüyor. Önümüzdeki süreç; başarılı ve dünyada ses getiren girişimleri çıkarma dönemi olacak. Attığımız adımların sonuçlarını heyecanla beklediğimiz, bunun için her türlü desteği sunmaya devam edeceğimiz bir döneme girdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.
GİRİŞİMCİ KAZANIRSA HERKES KAZANIR
Yeni ekonominin yapı taşları olarak gördükleri girişimciliğin odaklandıkları stratejik alanlardan biri olduğunu vurgulayan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise yeni nesil teknolojik girişimlerin ülke büyümesi ve ekonomik gelişimdeki önemine vurgu yaparak, girişimcilik ekosistemine verilen her desteğin ve başarılı her bir girişimin aynı zamanda girişimciliğin kariyer yolu olarak görülmesine, dolayısıyla istihdama da katkı sağladığını söyledi. Aran, "Biz de ülkemizin iktisadi kalkınmasında finansman ayağında katkı vermenin yanında, girişim hızlandırma programlarından fon sağlamaya, kadın girişimcilerden tarımda girişimciliğe kadar girişimcinin kazandığı yerde toplum daha çok kazanır anlayışıyla, ekosistemin tüm kesimlerine dokunuyoruz" vurgusu yaptı.
HAYAL VARSA EKONOMİK BAŞARI GELİR
Aran, konuşmasının devamında: “Bugün genç girişimcilere tavsiyem; yaptıkları girişimden faydalanmayı, para kazanmayı hedeflemeleri değil, asıl o girişimle neyi değiştirmek istediklerini belirlemeleri ve neyi başarmak istediklerini hayal etmeleridir. Hayal varsa ekonomik başarı gelir. Sadece para kazanmak için başlayan bir girişim, uzun soluklu olmaz. Girişimcilerin en büyük kıymeti bir hayale, ülkemiz için bir hayale sahip olmaktan gelir. Biz girişimcilik şubelerimizi girişimcilerimizin finansal ihtiyaçlarını karşılamak, bankacılık ürün ve hizmetlerini sunmak için değil; girişimcilerimizin büyümesine, hayallerine ulaşmalarına yardımcı olacak şekilde İş Bankası'nın gücünü girişimcilerimize vakfetmek için açıyoruz" ifadelerine yer verdi.