[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#izmir deprem

izmir deprem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, izmir deprem haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İzmir'de deprem! Haber

İzmir'de deprem!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Ege Denizi'nde Seferihisar ilçesi açıklarında saat 11.02 sıralarında 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Seferihisar'da 27.90 kilometre mesafede gerçekleşen Depremin derinliği 6.97 kilometre olarak ölçüldü. Seferihisar ve çevre ilçelerden de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durumun meydana gelmediği öğrenildi. Vali Elban'dan açıklama İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yapan İzmir Valisi Süleyman Elban, "Valiliğimize bildirilen herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır" dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre, saat 11.02’de Ege Denizi, İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 6.97 kilometre derinliğinde oluşan sarsıntı, İzmir ve Aydın çevresinde de hissedildi. Yaşanan deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşandı. Depremle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İzmir Valisi Süleyman Elban, şu sözlere yer verdi: "limiz Seferihisar ilçesinde, meydana gelen 4.5 şiddetindeki deprem dolayısıyla valiliğimize bildirilen herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmekte olup tüm ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." Deprem anında yapmamanız gereken 5 davranış Sabitlenmemiş eşyalara yaklaşmayın Deprem sırasında hayat üçgeni oluşturmak için koltuk gibi bir nesnenin yanına kapanmak öneriliyor ancak bunu yaparken kapandığınız yerde sabitlenmemiş eşyaların olmadığına dikkat edin. Sabitlenmemiş raf ve dolap gibi ağır eşyaların olduğu yerde depremden korunmaya çalışmak oldukça risklidir. Depremden korunmak isterken dolapların altına kalma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sabitlenmemiş eşyaların altında durmamaya özen gösterin. Deprem sırasında merdiven ve çıkışlardan uzak durun Deprem anında, depremin sona ermesini beklemeden merdiven ve çıkışlara yönelmeyin. Deprem sırasında merdiven boşluğunda ve çıkışlarda bulunmak, olduğunuz yere kapanarak depremin sona ermesini beklemekten daha tehlikelidir. Bu nedenle deprem anında binadan kaçmaya çalışmak yerine olduğunuz yerde depremin bitmesini bekleyerek, deprem sona erdiğinde dışarı çıkmak daha güvenli olacaktır. Telefonları gereksiz yere meşgul etmeyin Depremin ardından herkes yakınlarına ulaşmaya çalışacağı için herkes cep telefonunu çok kısa bir süreliğine kullanıp hatları meşgul etmezse, daha çok kişi yakınına ulaşabilir. Bu konuda hassas davranarak hatları kitlememeye özen göstermek gerekiyor. 6 Şubat depreminde telefon ile ulaşımın ne kadar hayati bir önem taşıdığını görmüş olduk. Enkaz altında bulunan kişilerin bulundukları yeri bildirebilmeleri bu noktada çok mühim. O nedenle telefonları gereksiz yere meşgul etmemek gerekiyor.

İzmir’de art arda depremler Haber

İzmir’de art arda depremler

Ege Denizi'nde art arda 2 deprem meydana geldi. Ege Denizi'nde deprem meydana geldi. AFAD'dan verilen bilgiye göre; 10.57'de 3.9, 10.59'da 3.5 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem İzmir'in bazı bölgelerinden hissedildi. TÜRKİYE'DE PEŞ PEŞE MEYDANA GELEN DEPREMLER Türkiye’de son 3 saatte peş peşe 10 deprem meydana geldi. Son 3 saatte birçok sarsıntının meydana gelmesi vatandaşı tedirgin etti. İzmir deprem konusunda uzmanlar tarafından uyarılırken bu sabah 3.5 şiddetinde kent sallandı. Peki İzmir’le birlikte peş peşe sarsıntı yaşayan diğer 10 il hangisidir ve bu illerde kaç şiddetinde deprem meydana geldi? Gelin birlikte bakalım… İşte depremin peş peşe meydana geldiği 10 il: AFAD’tan alınan bilgilere göre, Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde saat 07:56’da yerin 7.4 kilometre derinliğinde 1.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde saat 08:34’te yerin 8.63 kilometre derinliğinde 2.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde saat 08:39’da yerin 7.0 kilometre derinliğinde 1.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Akdeniz'de saat 08:46’da yerin 11.96 kilometre derinliğinde 2.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 09:03’de yerin 7.12 kilometre derinliğinde 2.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Muğla'nın Marmaris ilçesinde saat 09:09’da yerin 7.23 kilometre derinliğinde 1.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 09:16’da yerin 5.72 kilometre derinliğinde 2.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre,  Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde saat 09:36’da yerin 6.51 kilometre derinliğinde 1.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 10:17’de yerin 7.2 kilometre derinliğinde 1.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD’tan alınan bilgilere göre, Kars'ın Susuz ilçesinde saat 10:28’de yerin 6.51 kilometre derinliğinde 1.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Türkiye’de 18 il için deprem uyarısı!

İzmir'de korkutan deprem! Haber

İzmir'de korkutan deprem!

GURBET YAVUKLU AFAD’tan alınan bilgilere göre, İzmir'in Menderes ilçesi açıklarında saat 07.25'te yerin 11.14 kilometre derinliğinde 3.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Menderes ilçesine 17.52 kilometre uzaklıkta Kuşadası Körfezinde meydana gelen depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Türkiye’de son 3 saatte peş peşe 10 deprem meydana geldi. Son 3 saatte birçok sarsıntının meydana gelmesi vatandaşı tedirgin etti. İzmir deprem konusunda uzmanlar tarafından uyarılırken bu sabah 3.9 şiddetinde kent sallandı. Peki İzmir’le birlikte peş peşe sarsıntı yaşayan diğer 10 il hangisidir ve bu illerde kaç şiddetinde deprem meydana geldi? Gelin birlikte bakalım… İşte depremin peş peşe meydana geldiği 10 il: KAHRAMANMARAŞ AFAD’tan alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 07.35'te yerin 7.0 kilometre derinliğinde 1.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. ADANA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Adana'nın Saimbeyli ilçesinde saat 07.40'ta yerin 7.0 kilometre derinliğinde 2.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. MUĞLA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Muğla'nın Ula ilçesi açıklarında saat 07.45'te yerin 06.96 kilometre derinliğinde 2.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. MALATYA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 07.51'de yerin 07.15 kilometre derinliğinde 1.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. ELAZIĞ AFAD’tan alınan bilgilere göre, Elazığ Merkez'de saat 08.38'de yerin 07.84 kilometre derinliğinde 1.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. MANİSA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Manisa'nın Soma ilçesi açıklarında saat 08.38'de yerin 07.81 kilometre derinliğinde 1.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. MALATYA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 08.39'da yerin 7.0 kilometre derinliğinde 1.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. MALATYA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 08.39'da yerin 06.55 kilometre derinliğinde 1.2 büyüklüğünde bir deprem oldu KAHRAMANMARAŞ AFAD’tan alınan bilgilere göre, Kahramnamaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 08.49'da yerin 06.99 kilometre derinliğinde 2.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. ANTALYA AFAD’tan alınan bilgilere göre, Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında saat 08.53'te yerin 06.18 kilometre derinliğinde 1.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. DİYARBAKIR AFAD’tan alınan bilgilere göre, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde saat 08.59'da yerin 7.0 kilometre derinliğinde 2.6 büyüklüğünde bir deprem oldu.

Deprem uzmanından İzmir için endişe veren uyarı! Haber

Deprem uzmanından İzmir için endişe veren uyarı!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, eski deprem izi ve sarsıntı potansiyelini araştırmak için hendek kazdıkları İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki fayın 7'ye varan deprem üretebileceğini söyledi. Sözbilir ve projede görev alan akademisyenler, İzmir'deki 17 diri faydan biri olan Kemalpaşa Fayı'nda çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda belirlenen noktalarda hendek kazılıyor. Sonrasında ise fayın özellikleri, geçmişte ürettiği depremler ve üretme sıklıkları gibi sonuçlara ulaşılacak. Kazılan hendek ve bölgeden örnekler alan bilim insanları, fayın kaç şiddete kadar deprem üretebileceği, üretme aralıkları ve bunun sonucunda da alınabilecek önlemler üzerine veriler toplamış olacak. "Kemalpaşa ilçesi bu fayın üzerinde" Prof. Dr. Sözbilir, gazetecilere, hendek kazıldıktan sonra yaptıkları çalışmalarda Kemalpaşa Fayı'na dair ilk bilgileri elde ettiklerini söyledi. Kemalpaşa Fayı'nı önemsediklerine işaret eden Sözbilir, şunları kaydetti: "Bir kere Kemalpaşa ilçesi bu fayın üzerinde. Etki alanında çok geniş yerleşim alanı var. Fayın kendisi izlenebilen bir fay. Haritaya işlenebilen ve belli ölçeklerde önlem alınabilen bir fay. Bu fayın deprem tehlikesini ortaya koymamız gerekiyor. Açtığımız hendekte geçmişe ait 4 ayrı deprem tespit ettik. Çıkacak sonuçlara göre bu fayın yakın gelecekte deprem üretip üretmeyeceği belli olmuş olacak. Burası 24 kilometre uzunluğunda bir fay olduğunu düşündüğümüzde 7'ye varan bir deprem üretebilir. Bu fayın ortalama 2500 yılda bir deprem ürettiğini kabaca söyleyebiliriz. Bunların kesin tarihini belgelemek için şu anda örnekleme yapıyoruz." Her hendekteki veri toplama çalışmasının 5-6 ay sürdüğünü hatırlatan Sözbilir, 2024 yılının başlarında bu fayla ilgili sonuçları kamuoyuyla paylaşabileceklerini söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ise Kemalpaşa Fayı'nın aktif olduğuna dair izler gördüklerini belirtti. Fayın, Kemalpaşa yerleşim alanının altından geçtiğini dile getiren Özkaymak, bölgede çok hızlı bir yapılaşma ve organize sanayi bölgesi olduğuna dikkati çekti. "Gelecek yıllarda deprem üretme potansiyeli olan bir fay" Fayın uzun süredir sismik anlamda sessiz olduğunu dile getiren Özkaymak, şöyle konuştu: "Gelecek yıllarda deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu fayı önemsiyoruz. Bu projenin sonuçları bölgede yapılacak il afet risk azaltma çalışmaları için veriler üretecek. Şu an örnekleri topluyoruz. Sonuçları önümüzdeki yıl netleşecek. Kahramanmaraş depremlerinde de gördük. Deprem zararlarını minimuma indirebilmemiz için en önemli şey yer seçimi. Çalışmaların sonunda bu fayın deprem üretme potansiyeli yüksek çıkacak olursa deprem riski anlamında mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekecek." Projede, Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Prof. Dr. Çağlar Özkaymak'ın yanı sıra Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Doç. Dr. Fikret Koçbulut, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Yüksel ile DEÜ'den araştırma görevlisi Dr. Mustafa Softa görev alıyor. AA

İzmir'deki depremsellik araştırması sürüyor Haber

İzmir'deki depremsellik araştırması sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentin muhtemel afetlerden en az hasarla etkilenmesi ve güvenli yapılaşmaya uygun alanların belirlenmesi için başlattığı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri sürüyor. Karada ve denizde fayların incelendiği depremsellik araştırması ve yapı envanteri çalışmasının yanı sıra, Bornova’dan başlatılan zemin araştırması da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Çiğli’de kurduğu yapı ve zemin laboratuvarında da zemin araştırmasıyla ilgili çalışmalar hızlandı.Beton, kaya ve zemin incelemelerinde ihtiyaç duyulan 50 ayrı deney ve test yapılabilen Egeşehir Laboratuvarı'nda Bornova’nın jeolojik yapısı araştırılıyor. 22 BİN TEST YAPILDI Sahadan gelen numuneleri inceleyen ekip, 22 bin test yaptı. Veriler, uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra kesin sonuçlar elde edilmiş olacak. Sonuçlar, Bornova’nın jeolojik yapısını ortaya çıkaracak. Ayrıca yeni yapılacak yapıların tasarım parametreleri için de rehber niteliğinde olacak. FARKLI DENEYLER İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Afet Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan jeoloji mühendisi Ercüment Aysert, çalışmalar hakkında şunları söyledi:   “İzmir genelinde sahadan sondajlarla aldığımız numunelerin jeolojik verilerini elde etmek için burada analizler yapıyoruz. Zemin koşulları, zeminin dayanımları, depreme karşı verdiği tepkilerle ilgili sonuçlar elde ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi araştırmaları kendi laboratuvarında yaptığı için detaylı, güvenilir, şeffaf ve daha geniş veriler elde edebiliyoruz. Zemin parametrelerinin belirlenmesi amacıyla farklı testlerin yanı sıra kaya ortamların parametrelerini belirlemek için de farklı deneylerden faydalanıyoruz.”    KAROT NUMUNELERİ HAKKINDA Ercüment Aysert, “Zemin dayanımını ölçmek için tek eksenli cihazda basınç uygulayarak sondaj yaparak aldığımız karot numunelerinin hangi seviyelerde kırılacağını test ediyoruz. Yaptığımız deney sonucunda da o zeminde nasıl bir bina yapılması, kaç katlı yapılması, depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gerektiği sonucunu çıkarıyoruz. Zemin sınıfında aldığımız örneğin kil numuneleri ile farklı bir test uyguluyoruz. Bunda da zemindeki sıvılaşma riskini, sıvılaşmanın seviyesini belirliyoruz. Binalar yapılırken dikkat edilmesi gereken bütün testleri burada yapabiliyoruz” dedi.  ''BORNOVA'NIN ZEMİN PROFİLİ İÇİN DENEY YAPIYORUZ'' Zemin Kaya Bölüm Yöneticisi Gökçe Nazlı Kalbaz, Bornova’nın zemin profilini değerlendirmek için deneyler yaptıklarını, bu sayede bilimsel verilerin elde edileceğini söyledi. İlçede belirli lokasyonlardan sondaj aracılığıyla numunelerin alındığını anımsatan Kalbaz, “Burada yaptığımız en önemli çalışma, dinamik yüklemeler altında yaptığımız deneyler. Türkiye’de ilk diyebiliriz. Rezonant kolon, bender element deneyleri ile birlikte özellikle deprem etkisi altında kalan zeminlerin, dinamik etkilere maruz kaldıkları zaman nasıl davranış gösterdiklerini inceliyoruz” dedi.  Beton Zemin Kaya Teknik Elemanı Süleyman Kutlu Kılınç da, sahadan alınan numunelerden biri olan kayanın dayanıklılığını yaptıkları testlerle ortaya çıkardıklarını belirtti.  Egeşehir Laboratuvarı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde İZENERJİ tarafından yürütülen “Meles Çayı Havzası Yağmur Suyu Hasadı ve Yönetim Projesi” çerçevesinde Ar-Ge çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca İZENERJİ tarafından yürütülen “Harmandalı Katı Atık Sahası Malzeme Ocağı Araştırma Sondajları” çerçevesinde bölgede depolama sahalarının jeolojik olarak uygunluğunun değerlendirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları yapıldı. Egeşehir Laboratuvarı’nda Türkiye’de ilk ve tek olarak rezonant kolon, bender element deneyleri yapılıyor. Mühendislik olarak ise konsolidasyon, zeminde tek ve üç eksenli basınç dayanımı, kesme kutusu, kayada makaslama deneyi, kayada üç eksenli basınç dayanımı yapılıyor. Zemin (fiziksel) deneyler ise su içeriği, kıvam limitleri, elek ve hidrometre analizi ile özgül ağırlıktan oluşuyor. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.