İGC Başkanı Gappi: “Haberi yaymak da bir ceza haline geldi”
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Son Mühür televizyon kanalında “Ayşegül Koç ile Sıcak Bakış” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda basın sektörü açısından 2024 yılının nasıl geçtiği, 2025 yılından beklentilerin ve sektörün sorunlarının neler olduğu üzerine Ayşegül Koç’un sorularını yanıtlayan Gappi, "Dezenformasyon yasasının etkilerini en ağır şekilde hissettik” dedi.
2024 yılının medyanın kıskaç içerisine alındığı, şekillendirilmek istendiği bir yıl olduğunu ifade eden Başkan Gappi, “Türk Ceza Kanunu’nda değişiklikler yapıldı. Haberi yapmak değil, yaymak da bir ceza haline geldi. Yılın önemli bir kısmını gözaltılar, sorgulamalar ile geçti, cezaevine giren meslektaşlarımız oldu. Bu kadarı hepimizi yordu. 2025 yılının basın özgürlüğü açısından iyi bir yıl olmasını ümit ediyorum” diye konuştu.
“ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNDE DURDUK”
Başkan Gappi, İGC’nin 2024 yılında da basın özgürlüğü mücadelesinin neferlerinden biri olmaya devam ettiğini söylediği açıklamasında, “Bizim için olmazsa olmaz nokta bağımsız ve belgeli gazetecilik. Bunu korumak ilk ödevimiz. Bir yandan da meslektaşlarımızla dayanışma örgütüyüz. Ekonomik sıkıntıları da yaşadık, dayanışma konusunda taviz vermedik. Meslektaşlarımızla daha da bütünleştik ve çözüm önerileri üzerinde durduk” ifadelerini kullandı.
“BEDELLERİ ÖDEMEYE DEVAM EDİYORUZ”
İzmir’in yazılı basının kalelerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Gappi, “Medya sektöründe dijitalleşmenin en çok etkilediği yıl oldu. Gelenekselden dijitale doğru bir dönüşüme girdik. Kurumlar bu dönüşüme ayak uydurmak zorunda ama çok yalnızız. Öncelikli taleplerden biri halkın doğru, ilkeli bir gazetecilik. Bu durumun bedeli mali olarak da çok ağır. Meslektaşlarımız zor istihdam buluyor, bulduğunda da aldıkları karşılık her geçen gün düşüyor. Medya sektörü çok zorlu bir süreç yaşadı, bedelleri ödemeye devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
“ANADOLU BASINI AYAKTA”
Gazetecilerin kamu adına yanlışları dile getirme sorumluluğu taşıdıklarını ifade eden Gappi, toplum adına idealleri olan gazetecilerin sayısının giderek azaldığını ancak zorluklara alışanların mutlaka mücadeleyi sürdürdüğünü, bu nedenle Anadolu basınının ayakta olduğunu belirtti. Nitelikli gazetecilerin birbirleriyle dayanışma içerisinde olmasının da çok kıymetli olduğunu söyleyen Gappi, 12 meslek örgütü olarak birleşerek, mesleğin sorunları saptamak, hak ve özgürlükler için mücadeleye girişmek ve çözümlere öncülük etmek için Gazetecilik Hak ve Özgürlükleri Deklarasyonu’nu yayınladıklarını belirtti.
“BU BİR İRADE MESELESİ”
Başkan Gappi, Kentin kanaat önderlerinin medyaya sadece ihtiyaç duyduklarında var olan bir alan olarak bakmamaları gerektiğini kaydettiği konuşmasına, “İzmir’de bu durum çok fazla. Kimse basın sektörünü desteklemek istemiyor. Oysa bağımsız, doğru ve ilkeli haberciliğe verilen değer çok önemli. Kenti kalkındırmak tüm kurumların, herkesin görevi. Bu bir irade meselesi” diye devam etti.
NAR PROJESİ NEDİR?
İGC olarak yürüttükleri Nar Projesi’ni de anlatan Başkan Gappi, şöyle konuştu:
“Projemiz mesleki çalışma olarak başladı. Bazı haberlerde sıkıntılar gördük. Başlıklarla, içeriklerle, habercilik dili ile şiddet körükleniyor. Bu amaçla şiddet diline karşı eşitlikçi dili yaygınlaştırmak, gazetecilerin duyarlılığının arttırmak için çalıştık. Türkiye’de ilk kez şiddet haritaları oluşturduk. ‘Şiddete hayır’ diyoruz, meydanlara çıkıyoruz ama sonrası sadece yeni bir cinayet olana kadar. İktidardan çözüm bekleniyor. Önlemler alınmıyor. Alınmadığı için şiddet tırmanıyor, önlenemiyor. Kadına şiddeti sadece ölüm rakamları ile algılıyoruz. Projenin ikinci ayağında ise şiddeti kanaat önderleri ve muhtarlarımızla önleyebilmek adına uzmanlarımızla birlikte eğitimler verdik. Muhtarlarımız nar elçileri oldu.”