İZSU’dan İzmir’e 1,7 milyar liralık altyapı hamlesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Nisan 2024’teki göreve başlamasının ardından, İZSU Genel Müdürlüğü İzmir’in en acil altyapı sorunlarına müdahale etmeye başladı. Ekonomik zorluklar ve kamu tasarruf tedbirlerine rağmen İZSU, yatırımlarına ara vermeden devam etti ve son 6 ayda 1 milyar 685 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.
İZSU Genel Müdürlüğü, şehrin en öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak adına 180 günlük Hızlı Eylem Planı’nı başarıyla tamamladı. Bu plan kapsamında Körfez temizliği, su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele, yağmur suyu ayrıştırma ve kanalizasyon altyapısı gibi kritik projeler hızla hayata geçirildi.
Suda indirim başladı
Başkan Dr. Cemil Tugay, seçim zamanı verdiği vaatlerinden biri olan su tarifelerinde indirim uygulamasını hayata geçirdi. 1 Haziran itibariyle su faturalarında yapılan yüzde 25'lik indirim başladı. Bu indirim, tüm İZSU aboneleri için geçerli olacak ve ilk 4 metreküplük su tüketimi yüzde 25 indirimli fiyatla hesaplanacak. 1 milyon 954 bin 548 abonenin her birinin 8 metreküplük su tükettiği göz önünde bulundurulduğunda, indirim sayesinde toplamda 66 milyon 454 bin 632 TL'lik bir tutar İzmirlilerin cebinde kalacak. Ayrıca, ihtiyaç sahibi emekliler için 0-4 metreküplük su tüketimi Emekli Dayanışma Kartları ile ücretsiz olacak. İZSU ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı arasında yapılan protokolle, ihtiyaç sahibi emekliler 0-4 metreküplük suyu ücretsiz kullanacak, geriye kalan fatura bedelini ise yüzde 50 indirimli olarak ödeyecek. Bu destek, doğrudan faturalara yansıyacak ve uygulama kısa süre içinde başlayacak.
232 kilometrelik içme suyu hattı yatırımı
İZSU Genel Müdürlüğü, son altı ayda İzmir genelinde 232 kilometre içme suyu hattı döşeyerek şehrin kesintisiz su ihtiyacını güvence altına aldı. Gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde İzmir'deki su kayıp ve kaçak oranı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği kriterlerin altına inerek yüzde 27,72 seviyesine geriledi. Ayrıca, içme suyu alanındaki projeler kapsamında, son altı ayda 23 yeni içme suyu sondaj kuyusu faaliyete geçirildi. Temiz su kalitesini her zaman ön planda tutan İZSU, İzmir için bir içme suyu arıtma tesisi inşa etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Dört mevsim dere temizliği
İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, yoğun yağışlar sırasında sel ve taşkın risklerini engellemek ve yaz aylarında oluşabilecek koku sorunlarını önlemek amacıyla düzenli olarak dere temizlik çalışmalarını sürdürdü. Başkan Tugay’ın göreve başlamasından bu yana, İzmir’de 113 kilometre uzunluğunda dere temizlik çalışması tamamlandı. Ayrıca, kent genelinde mazgal ve ızgara yenileme çalışmalarına da hız kesmeden devam edilerek, toplamda 302 yeni ızgara yerleştirildi.
Altyapı güçleniyor, yağmur suyu ve atık su hatları ayrışıyor
İklim değişikliğinin yağış düzenine olan olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak, altyapısını sel ve taşkınlara karşı güçlendiren İZSU Genel Müdürlüğü, 25 kilometrelik yağmur suyu ayrıştırma hattı inşasını tamamladı. Çeşme, Gümüldür, Seferihisar, Urla, Bergama, Menemen, Ödemiş, Menderes, Bornova, Bayraklı, Çiğli, Gaziemir, Konak, Gültepe, Karabağlar ve Buca olmak üzere 16 ilçede gerçekleştirilen bu çalışmalar, bölgelerde uzun yıllardır devam eden su baskını ve taşkın problemlerine kalıcı çözüm sundu.
İZSU Genel Müdürlüğü’nün öne çıkan altyapı projelerinden “Konak ve Karabağlar İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Ayrıştırma İnşaatı Projesi” çerçevesinde, Konak Güzelyalı ve Göztepe mahalleleri ile Karabağlar Poligon ve Şehitler mahallelerinde yürütülecek atık su ve yağmursuyu ayrıştırma hattı imalatı için kısa süre içerisinde ihale yapılacak. Narlıdere Altıevler ve Huzur mahalleleri ile Balçova İnciraltı ve Korutürk mahallelerinde planlanan atık su şebeke imalatı için ise ihale hazırlık çalışmaları sürüyor.
Yüksek katlı binalardan oluşan Gökdelenler bölgesindeki eskiyen ve yetersiz kalan altyapının yenilenmesi amacıyla hazırlanan, “Konak İlçesi, Umurbey, Halkapınar, Mersinli ve Çınarlı Mahalleleri ile Bayraklı İlçesi Adalet Mahallesi Yağmursuyu ve Atıksu İnşaatı Projesi” işine ait ihale sürecinin kısa zamanda tamamlanmasıyla, projenin saha çalışmaları da başlayacak
İZSU enerji ihtiyacını güneşten karşılıyor
İklim değişikliği ile mücadelede yenilenebilir enerji projelerine yönelik önemli yatırımlar yapan İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen’in Değirmendere Mahallesi'nde 3,75 megawatt (MW) kapasiteli ve şebeke bağlantılı bir güneş enerjisi santralinin kurulumu tamamladı. İZSU'nun kendi kaynakları ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliğiyle gerçekleştirilen bu GES projesi sayesinde, yıllık 6,5 milyon kWh elektrik üretimi sağlanması hedefleniyor. Proje, İZSU’nun 7 atık su arıtma tesisi ve su kuyusunun enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılacak.
10 GES daha geliyor
İZSU Genel Müdürlüğü, işletme bünyesindeki tesislerin çatılarına kurulacak toplam 3,95 MW kapasiteli 10 güneş enerjisi santralinin izin süreçlerini ve proje çalışmalarını tamamladı. İhale öncesi hazırlıkları süren bu santraller sayesinde, yılda 6 milyon 715 bin kWh elektrik enerjisi üretilecek ve kurumun enerji ihtiyacının yüzde 1,6’sı karşılanacak. Ayrıca, 2025 yılında tamamlanması planlanan 23 yenilenebilir enerji santrali ile yılda 27 milyon 440 bin kWh elektrik enerjisi üretilecek ve İZSU'nun elektrik tüketiminin yüzde 10'u sağlanacak.
4. faz Nisan 2025’de devrede
Körfez temizliğini hızlandıran İZSU, son 6 ayda atık su yönetimi konusunda da önemli projelere imza attı. Bu süreçte, 49 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon hattı inşa edilirken, 5 yıl içinde 5 yeni atık su arıtma tesisi inşaatının tamamlanması ve mevcut 6 tesisin kapasite artışı planlanıyor.
İZSU Genel Müdürlüğü, temiz bir körfez için Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde kapasite artırma çalışmalarını sürdürüyor. Tesisteki 4. faz yapımında sona yaklaşılırken, 2025 yılı Nisan ayında devreye girecek yeni ünitelerle tesisin kapasitesi yüzde 36 artacak ve Çiğli AAT, Türkiye'nin en büyük atık su arıtma tesisi olma unvanını yeniden kazanacak. Ayrıca, İzmir'in büyüyen nüfusunu göz önünde bulundurarak, orta ve uzun vadede tesisin kapasitesinin artırılması için Çiğli AAT'nin 5. faz projesinin hazırlıklarına başlandı.
Güneybatı AAT’ye kapasite artırımı
Güzelbahçe yerleşim bölgesinden ve Narlıdere'deki askeri birliklerden gelen evsel atık sular, Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi'nde ileri biyolojik yöntemlerle arıtılmaktadır. İzmir Atık Su ve Yağmursuyu Master Planı ve bölgenin nüfus artışı dikkate alınarak, tesisin kapasitesi artırılacak. Böylece, şu anki günlük 21 bin 600 metreküplük arıtma kapasitesinin 58 bin metreküpe çıkarılması hedefleniyor.