Topraksız tarım için yeni jeotermal hamlesi
Topraksız, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan tarımsal sanayi kümelenmesi olması hedeflenen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde ikinci “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” projesi için harekete geçildi.
OSB’nin açılışında ‘yerli ve milli enerji kaynağı’ denilen Jeotermal Enerji kaynağının kullanılacağı belirtilen dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bakan Vahit Kirişçi, “Her şeyden önce burası bir OSB. Ancak Sera OSB. Burada JES kaynağın kullanılması ve böylelikle enerji gibi önemli girdinin daha uygun şartlarda temini ve üretimde etkin olarak değerlendirilmesi var” ifadeleriyle bölgede alternatif enerji kaynaklarının kullanılacağını söylemişti.
BERGAMA İÇİN ONAY ÇIKMIŞTI
Bölgede enerji amacıyla kullanılmak üzere ilk proje olan İzmir’in Bergama ilçesi Çamköy Mahallesi mevkiinde “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” projesine geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED Gerekli Değil” kararı verdi.
İKİNCİ PROJE İÇİN ADIM ATILDI
Öte yandan; OSB, bölgede ikinci Jeotermal Kaynak Arama Sondajı için harekete geçti ve İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı(YİKOP)’na ait Dikili İlçesi, Kocaoba Mevkiinde Jeotermal Kaynak Arama Sondajı (4 Adet) Ve 12,43 Mwt Termal Enerji Kullanımı” projesi için ÇED sürecini başlattı.
Proje kapsamında sera üretim maliyetlerinin düşürülmesi için, ısı enerjisi temini, jeotermal akışkanın kullanılması amacıyla ruhsat sahası içerisinde 4 adet jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj arama faaliyeti yapılacak.
Raporda yer alan bilgilere göre; projenin toplam ruhsat alanı 736,12 hektar olurken ÇED alanları toplam 1,59 hektar olarak belirlendi. Proje kapsamında her bir sondaj için 3 bin 500 metrekarelik çalışma alanı kullanılacak.
1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında söz konusu lokasyon tarım ve sulama alanı içinde kalan projenin maliyetinin ise 9 milyon 899 bin lira olması öngörülüyor.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Turistik ilçede ‘jeotermale’ bakanlıktan vize