Üretici isyanda: Yumurta kapıya dayandı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
İnsan sağlığında çok önemli bir yer tutan yumurta, tüketicileri kalp hastalıklarına karşı koruyor. Yumurta aynı zamanda beyin gelişimi için önemli bir besin olan kolin içeriyor. Göz sağlığını koruyan ve çok iyi bir protein kaynağı olan yumurtanın üreticileri ise başta yem fiyatları olmak üzere artan girdi maliyetleri karşısında batmanın eşiğine geldi. Gazetemize konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon, “Bizimkisi bir zam talebi değildir, tüketici lehine üreticiyi koruma çabasıdır. Üreticiyi koruyamazsak, üretici batarsa işte o zaman fiyatlar artacaktır” diyerek, yetkililere seslendi.
ÜRETİCİ BORÇLANAMAZ HALDE
Afyon, sektörün yumurtayı maliyetinin yüzde 40’ının bile altında satarak üzerine düşeni yaptığını ancak bugün gelinen son noktada üreticinin, ürettiği yumurta ile yemi karşılamak bir tarafa, yem-mısır temini için borçlanamaz hale geldiğinin altını çizdi. Afyon, son dönemde fiyatı en çok konuşulan gıda ürünlerinden birisi haline gelen yumurta üretiminde de diğer pek çok üründe olduğu gibi üretenin değil, üreticiden düşük fiyattan alıp, tüketiciye yüksek fiyata satanların kazanç sağladığını belirtti.
BU BİR ZAM TALEBİ DEĞİL…
Yumurta üreticileri olarak pandemiye rağmen, halkın ucuz protein kaynağı yumurtaya ulaşımının kesintiye uğramaması adına üretime devam ettiklerini ifade eden Afyon, ‘Sosyal medyada yumurta fiyatlarını artırıyorlar’ şeklinde yapılan algılara da yanıt verdi. Afyon, “Pandemi ile birlikte tüketimi artan, ancak artan tüketime rağmen üretici nezdinde fiyatı artmayan hatta öyle ki Ramazan boyunca halkın en önemli protein kaynağından mahrum kalmaması adına fiyat artışı yapılmayan ve hatta ucuzlayan ürün yine yumurta. Sektörün en önemli sorunlarının başında maliyet/satış fiyatı dengesizliği geliyor. Yem başta olmak üzere girdi fiyatları artmaya devam ettikçe yumurta fiyatları da buna paralel olarak artması gerekirken, fiyat düşüşü olmuştur. Üretim tarafında biz bu sıkıntıları yaşarken bir de ‘fiyatları artırdılar, artıracaklar’ gibi, tamamen algı yönetmeye yönelik yapılan haber ve sosyal medya paylaşımları, yumurta üreticileri olarak bizleri derinden etkilemektedir. Maliyet fiyatının altına düşen fiyatların tekrar maliyet fiyatına yükselmesi zam değildir” ifadelerine yer verdi.
DESTEKLER İVEDİLİKLE SAĞLANMALIDIR!
Üretici fiyatı ile özellikle marketlerin satış fiyatı arasındaki yüksek marjın düşürülmesi ve tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi için tüm önlemlerin alınması gerekliliğinin bir kez daha aciliyet kazandığını ifade eden Afyon, “Tüm bu sebeplerden ötürü günlük hayatımızda en sık kullandığımız ‘hiçbir şey bulamazsak iki yumurta kırar yeriz’ sözü geçerliliğini yitirmek üzere. Mevcut durum böyle devam ederse işletmelerin kapanması, tavukların kesilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Fiyatları kontrol etmek için üreticiye yem desteği veya doğrudan bir destek sağlanmalıdır. Sektörün hem sürdürülebilirliği hem de emniyet ventili olan ihracatın devamlılığı için üretim maliyetlerinin desteklenmesi ve yeni ticaret fırsatlarının geliştirilmesi adına ivedilikle bu desteklerin sağlanması gerekir. Tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi ancak bu desteklerin sağlanması ile mümkün görünüyor. Aksi takdirde üreticiyi koruyamazsak, üretici batarsa yumurta fiyatları 100 TL’yi de aşacaktır” şeklinde konuştu.