#kars

kars haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kars haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çalışırken beyin kanaması geçiren hasta memleketine ulaştırıldı Haber

Çalışırken beyin kanaması geçiren hasta memleketine ulaştırıldı

İnşaat işçiliği yaparak kazanç elde eden Yavuz Bulut (54), 31 Ağustos'ta çalıştığı sırada inme (beyin kanaması) geçirdi. Hasta, bu şikayetiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi'ne nakledildi. Tedavi altına alınan hastaya beyin cerrahisi müdahale etti. Yatağa bağımlı hale gelen bakım hastası, geçirdiği operasyonların ardından nöroloji servisinde takibe alındı. Eskişehir'de bakacak kimsesi olmayan ve maddi durumu özel ambulans ile memleketine gitmeye uygun olmayan hasta için Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici devreye girdi. Muhtaçlara Sağlık Birimi'ne (MUSAB) talimat veren Bildirici, hastanın Kars'a götürülmesi amacıyla özel araç tahsis edilmesine olanak sağladı. Bir yakınının refakat etmesi ile hasta, İl Sağlık Müdürlüğü'nün aracı ile Kağızman ilçesine götürüldü. Hastaneden hastaneye, evden hastaneye nakilleri yapılıyor Sağlık Memuru Melike Gözaydın, "Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olarak görev yapan MUSAB birimi, muhtaçlarda sağlık birimi. İlimizde ikamet eden yatalak ve yardıma muhtaç hastaların hastaneye nakilleri sağlanıyor. Hastaneden hastaneye, evden hastaneye nakilleri yapılıyor. Hizmet bölgemiz dışında olanlarda da şehirler arası ve ilçelere de nakilleri gerçekleştiriliyor" diye konuştu. Eskişehir ve çevre illere hizmet vermekteyiz ESOGÜ Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kocabaş, "Hastamız yaklaşık 20 gün önce akut iskemik inme tablosuyla İnme Merkezi'mize başvurdu. ESOGÜ İnme Merkezi olarak, inme hastaları için Eskişehir ve çevre illere hizmet vermekteyiz. Bu yüzden pek çok hasta takibi yapıyoruz. Hastamızın takipleri neticesinde, kompesif cerrahisi yapıldı. Hastamız bakım sürecine hazırlandı. Süreci tamamlandıktan sonra taburculuk aşamasına geldiğimizde hastamızın Eskişehir'de bakacak kimsesinin olmaması ve Kars'ta yaşaması nedeniyle tekrardan oraya naklinin yapılması gerekiyordu. Ancak hastamızın kendi imkanı olmadığı ve bakıma ihtiyacı olduğu için İl Sağlık Müdürlüğü'nün MUSAB birimiyle iletişime geçtiğimizde 2 gün içerisinde organizasyonu yapıp hastamızın Eskişehir'den Kars'a nakli için yardımcı olmuşlardır. Teşekkür ediyoruz" dedi.

Kars’ın tarihi kenti Ani’ye ziyaretçi akını Haber

Kars’ın tarihi kenti Ani’ye ziyaretçi akını

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne yer alan ve ilk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani Örenyeri, son günlerde Fransa ve Almanya’dan gelen ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Yaklaşık 23 medeniyete ev sahipliği yapan, aynı zamanda Kafkaslardan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan "Dünya kenti" Ani'ye gelen yerli ve yabancı turistler, bölgede Anadolu'da yapılan ilk Türk camisi "Ebul Menucehr Camisi", "Amenaprgiç Kilisesi", "Ani", "Ani Katedrali", "Dikran Honentz Kilisesi", "Abugamir Pahlavuni Kilisesi" gibi eserlere yoğun ilgi gösteriyor. “Yabancı turistlerin ilgi odağı” Kars’ta uzun yıllardan beri rehberlik yapan Bengül Toprak, “Yaz döneminde özellikle yabancı turistler için çok büyük ilgi odağı oluyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olması sebebiyle en ziyaret edilen, tercih edilen Türkiye’deki destinasyonlardan biri haline geliyor. Yabancı misafirlerimiz yoğunlukta, özellikle yaz sezonunda bunun en önemli etkenlerinden biri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olması, yeterli düzeyde tanıtımlarla çok daha iyi seviyelere ulaşabilecek bir noktadayız. Çünkü bunu için potansiyel alt yapısı da müsait, herkesin gelip görmek isteyeceği çok güzel manzaralara sahip noktalardan birisi Ani kenti, herkesi bekliyoruz” dedi. Öte yandan, 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran ve 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Ani Ören eri, yurt dışından ve yurt içinden ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor. Bilimsel dergilerin bile konu edindiği Ani Ören Yeri taşıdığı tarih ile herkesin dikkatini üzerine çekiyor.

Ani Ören Yeri’nde 8 noktada kazı çalışması yapılıyor Haber

Ani Ören Yeri’nde 8 noktada kazı çalışması yapılıyor

Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yerini alan Ani Ören Yeri'nde, tarihi eser ve kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için aralarında sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerinde bulunduğu 35 kişilik ekip, 8 ayrı noktada kazı çalışması yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde yürütülen kazı çalışmalarıyla toprak altında bulunan tarih, yürütülen kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılarak Kars turizmine kazandırılıyor. “Ani toprak altında kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kent” Ani Ören Yeri’ndeki kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, “Ani Ortaçağ’ın en önemli kentlerinden birisi, özellikle 10 ve 13’üncü yıllar arasında kentte çok aktif bir hayatın olduğunu söyleyebiliriz. Ani şu anda ayakta duran anıtsal eserleriyle değil, aynı zamanda toprak altında kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kent, bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kafkas Üniversitesi ortaklığında Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2024 yılı kazı ve koruma çalışmaları Haziran ayı itibarıyla başladı. 10 farklı üniversiteden, başta sanat tarihçileri olmak üzere içerisinde arkeologların, mimarların, restoretörlerinde dahil olduğu disiplinlerarası bir ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. “8 farklı noktada kazı yapılıyor” Arslan, “8 farklı noktada kazı ve koruma çalışmalarımız devam ediyor. Selçuklu Çarşısı, Selçuklu konutları, Selçuklu mezarlığı, Selçuklu büyük hamamı geçen yıllardan devam eden çalışmalarımızdı. Bu yıl bunlara ek olarak Batı Aşot Surları dediğimiz alandaki kazı çalışmalarına bu yıl itibariyle başladık. Tabi burası Bagratlılar zamanında yapılan Ani’nin ilk dış surları ancak Selçukluların fethi ile birlikte bu dış surlar korunarak burası konut haline getirilmiş. Şimdi ekip arkadaşlarımızla birlikte bu mekanları da açığa çıkarmak için gayret sarf ediyoruz. Bunun haricinde bu yıl ilk kez girdiğimiz ve Divin Kapısı Kaya Mescidi adlandırdığımız mağaralar bölgesi bulunmakta, buradaki çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor” diye konuştu. Öte yandan Ani Ören Yeri’nde Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığındaki kazı çalışmaları 10 üniversiteden bilim insanları, sanat tarihçiler ile arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik ekip tarafından yürütülüyor. Yürütülen kazı çalışmalarıyla Ani Ören Yeri’nde bulunan ve toprak altındaki tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor.

Kars yaz aylarında kar yağışı ile mücadele ediyor Haber

Kars yaz aylarında kar yağışı ile mücadele ediyor

Kış mevsiminin uzun sürdüğü illerin başında gelen Kars'ta İl Özel İdaresi ekipleri, haziranın ortalarında da karla mücadele çalışması yürütüyor. Çetin geçen kış mevsiminde köy yollarını açık tutmak için karla mücadele eden İl Özel İdaresi ekipleri, zorlu mesailerini yazın da sürdürüyor. Hayvanlarını meralara çıkaran besicilerin mağduriyet yaşamaması için haziranda yayla yollarını açan ekipler, yer yer 5 metreyi bulan karla mücadele ediyor. Selim ilçesi Tuygun köyünün yaylasına giden yolu açmak için 3 bin rakımda iş makineleriyle kar küreyen ekipler, araç boyunu aşan beyaz örtü arasında yoğun mesai yürütüyor. Ekipler, ay sonuna kadar bölgedeki yayla yollarını açıp karla mücadele sezonunu tamamlamayı planlıyor. "Deniz sezonu başladı ama karla mücadele sezonu henüz bitmedi" İlçe Özel İdare Müdürü Alican Ayğan, yaklaşık 3 bin rakımdaki yayla yollarında karla mücadele çalışması yaptıklarını söyledi. Haziran ortalarında olmalarına rağmen karla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Ayğan, "Batı illerimizin bir çoğunda deniz sezonu açılmışken, biz karla mücadele sezonunu daha bitiremedik. Planlama çalışması kapsamında bu ay sonuna kadar karla mücadele çalışmasını tamamlayacağız." dedi. Ayğan, yaz kış demeden ekiplerin sahada çalışma yürüttüğünü belirterek, "Ekiplerimiz aynı zamanda önümüzdeki sezonda etkin karla mücadele yapmamız için yol yükseltme çalışmasına da devam ediyor. Selim İlçe Özel İdaresi ekipleri özverili şekilde çalışmaktadır. Her zaman vatandaşların yanındayız." diye konuştu. Şantiye şefi Sezai Yurdalan ise bölgenin yüksek rakımda olması nedeniyle karın erimediğine işaret ederek, "Her yıl haziranın ortalarında burada karla mücade ediyoruz. Burada çalışma yapmazsak kar kendiliğinde erimiyor. Bu yolu yaylacılar ve göçerler kullandığı için köylülerimize, üreticilerimize yardımcı olmak için yolu ulaşıma açık tutuyoruz. Burada 2 iş makinesi çalışıyor, yolu 2 günde açmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı. Bozkuş köyü muhtarı Cevdet Sava da yaz kış demeden hizmetlerinde olan ekiplere teşekkür etti.

Koşapınar Açık Hava Müzesi ziyaretçilerini hayran bırakıyor Haber

Koşapınar Açık Hava Müzesi ziyaretçilerini hayran bırakıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanlığının 22.12.2023 tarih ve 4565487 sayılı yazısıyla onaylanan açık hava müzesi Kars turizmine de farklı bir ivme kazandırdı. Kars’ın Selim ilçesine bağlı Koşapınar köyündeki 5 eski ahşap evin taş ev olarak yapılarak ziyaret uygun hale getirilmesi ile yıllar önce kullanılan eşyalarla süslenen köy evlerinde ağırlanan turistleri de adeta zaman da yolculuğa çıkıyor. Projeye bilimsel destek sağlayan öğretim görevlisi Murat Kılıçbey, Doğu Ekspresi ile ivme kazanan turizme alternatif olarak hem köy hayatı ile kültürünü tanıtmak hem de turist sayısını artırarak ekonomiye katkı sunmak için "Çiftlik Turizmi" projesini hayata geçirmiş oldu. “Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk özel müze” Doğu Anadolu Bölge’nin ilk ve tek açık hava müzesinin Kars’ta olduğuna dikkat çeken Koşapınar Açık Hava Müzesi Proje destekçisi Nazmi Karaman, "Kars’ın Selim ilçesi Koşapınar köyündeyiz, Doğanın Taş Evleri diğer adıyla Koşapınar Açık Hava Müzesindeyiz. Buradaki amacımız; buraya gelen misafirlerimize köy deneyimi yaşatmaktır. Burada konaklamamız, köy yaşantımız ile kahvaltımız var, hediyelik eşya satışımız da mevcuttur. Hafta sonu günübirlik açıyoruz, gelen misafirlerimiz gelip dolaşsınlar diye. Ayrıca yut içi ve yurt dışından gelen misafirlerimiz de konaklayabiliyor. Müze sergi salonumuzda da; eski tarım aletlerini sergileyerek etnografya müzesi yaptık. Gelen misafirlerimizin hoşuna gidiyor. Yaptığımız araştırmada da Doğu’da tarım müzesi olarak tekiz" dedi. Karaman, "İnsanların köy yerine geldikleri için köy yaşantısı bekliyorlar. Biz de onlara köy yaşantısını sunarak, köy kahvaltısı, açık hava müzesinin gezisi sunarak ailecek bahçede gezebiliyorlar. O yüzden çok güzel oluyor. Köy yaşantısını da burada uygulamalı olarak misafirlerimize sunuyoruz. Bostan alanlarımızda çeşitli bitkilerin dikimini gösteriyoruz, at bindiriyoruz, ok attırıyoruz, gezmek isteyen misafirleri de köydeki akrabalarımızla tanıştırarak, yabancı misafirlere de trekking yaptırıyoruz" diye konuştu. Öte yandan Koşapınar Açık Hava Müzesi özellikle şehir hayatında yetişen genç kuşağında geçmişle bağ kurmasına fırsat veren ve köy hayatını deneyimlemesi sağlanıyor. Müze yurt içinden ve yurt dışında gelen misafirlerine konaklama imkanı da sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.