Kosova’ya nasıl gidilir? Kosova vize istiyor mu?
Balkan ülkeleri arasında konumlanan Kosova’nın resmi adı Kosova Cumhuriyeti’dir. 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan’dan ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden ülke, son derece köklü bir tarihe sahip. Roma İmparatorluğu’ndan Osman İmparatorluğu’na kadar son derece önemli devletlerin izlerini taşıyan Kosova, bulunduğu bölgenin en fazla turist çeken noktalarından biri olarak kendini gösterir.
Kosova’ya otobüsle nasıl gidilir?
Kosova ile Türkiye arasındaki mesafe, diğer pek çok çok ülkeye kıyasla son derece kısadır. Özellike İstanbul’dan çıkış yaparak Kosova’ya gidecek kişilerin, kilometre cinsinden kat etmeleri gereken yolun değeri 910’dur. Bu da ortalama 10-11 saat gibi bir süreye denk gelir. Bu nedenle şahsi araçla seyahat kadar, otobüsle yapılan yolculuklar da iki ülke arasında son derece yaygındır. İki ülke arası otobüs yolculukları İstanbul ve Priştine arasında sağlanmaktadır.
Kosova’ya uçakla nasıl gidilir?
Türkiye’den Kosova’ya gitmek isteyen kişilerin en fazla tercih ettiği ulaşım şekli, havayolu olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizin pek çok noktasından Kosova’ya giden uçuşlar yapılıyor. Ancak İstanbul dışında bu uçuşlar aktarmalı olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul üzerinden direkt olarak gerçekleştirilen uçuşlarda, maksimum varış süresi 1 saat 50 dakika olarak kendini gösteriyor.
Kosova’ya trenle nasıl gidilir?
Türkiye’den Kosova’ya trenle seyahat etme imkanı da bulunuyor. Pek çok kişi tarafından sıklıkla değerlendirilen bir ulaşım seçeneği olan trenle, İstanbul’dan başlayarak Kosova’nın başkenti Priştine’ye ulaşım sağlanıyor. Bunun için ilgili tren rotası: İstanbul’dan Sofya’ya, Sofya’dan Üsküp’e, Üsküp’ten de Priştine’ye şeklinde sona eriyor.
Kosova vize istiyor mu?
Türkiye ile Kosova arasında 2009 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre, her iki ülkenin vatandaşları, 6 aylık süre içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde seyahatlerini vizesiz bir şekilde gerçekleştirebilir.
Kosova’da hangi para birimi geçiyor?
Kosova, para birimi olarak Euro kullanmaktadır. Henüz Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan Kosova, potansiyel aday konumda bulunuyor. Buna rağmen Kosova’da 1 Ocak 2001 tarihinden bu yana Euro kullanılıyor.
Kosova’da gezilecek yerler
Kosova, karasal iklimin etki alanında bulunan bir ülkedir. Bu nedenle kış ayları soğuk ve zor geçer. Ancak yaz dönemi bölgede tam bir Akdeniz esintisi yaşanır. Hava sıcaklıkları yükselir ve seyahatlere uygun bir hale gelir. Bu nedenle Kosova’nın en fazla turist çektiği dönem, mayıs ayından başlayarak yaz ayları olarak karşımıza çıkar. Dünyanın dört bir tarafımdan Kosova’ya ziyarete gelen kişilerin gezebileceği başlıca noktalar şu şekildedir: Hünkâr Camii, Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi, Skanderberg Meydanı ve Heykeli, Azize Teresa Bulvarı, Sultan I. Murad Türbesi, Prizren Sinan Paşa Camii, Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Sharr Dağları Milli Parkı, Newborn Anıtı, Germia Park, Azize Rahibe Teresa Katedrali, Kosova Müzesi, Kosova Ulusal Tiyatrosu, Priştine Etnografya Müzesi ve Lady Helper Con Katedrali.
Kosova’da ne yenir?
Kosova’ya özgü etnik grupların yöresel yemeklerinden meydana gelen Kosova mutfağı, Balkan ülkelerinin temel unsurlarını benimser. Arnavutluk ile olan tarihi bağları dolayısıyla da en çok etkiyi buradan alır. Karasal iklime sahip olan Kosova’da, yaz aylarında çoğunlukla taze sebzeler tüketilir. Sonbahar ve kış dönemlerinde ise turşu tüketimi yaygındır. Kosova’nın en ünlü yöresel lezzetleri şu şekildedir: Kebap, pljeskavica, börek, elbesan tava, kullpite, tavë, tavë kosi, flija, sudak balığı, salsiccia, trileçe ve ayvar.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bulunduğu ülke ile özdeşleşen 15 sembol yapı