[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#kuduz

kuduz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kuduz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarır Haber

Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarır

Kuduzun insan sağlığını tehdit eden ve klinik belirtiler geliştikten sonra geriye dönüşü olmayan ve dramatik bir şekilde ölümle sonuçlanan zoonotik bir hastalık olduğu bildiren açıklamada, "Dünyada kuduz, 150'den fazla ülke ve bölgede görülen, aşı ile önlenebilir viral bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ülkemizde insan kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla kuduz riskli temas öncesi ve temas sonrası profilaksi uygulamaları Sağlık Bakanlığı Kuduz Profilaksi Rehberi çerçevesinde yapılmaktadır. Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır" ifadeleri yer aldı. Bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir Kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa dair farkındalığın artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün 28 Eylül'ü 'Dünya Kuduz Günü' olarak ilan ettiği aktarılırken, "Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir. Riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Kuduz riskli temas sonrasında, zamanında, gerekli önlemler uygulanmadığında hastalık gelişebilir. Kuduza ilişkin belirtiler görülmeye başladıktan sonra insanlar için ölümcüldür. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşmasının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz. Kuduz riskli temas sonrasında yara yeri hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Hekim tarafından Kuduz bağışıklaması uygun görülerek aşı programı başlanırsa, aşıların ve gerekli hallerde kuduz antiserumunun zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır" ifadeleri yer aldı. Açıklamanın sonunda kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğu belirtilirken, "Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve ölümle sonuçlandığından, kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yaranın su ve sabunla yıkanması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hayat kurtarıcıdır" denildi.

Niğde'de bir mahallede kuduz karantinası başlatıldı Haber

Niğde'de bir mahallede kuduz karantinası başlatıldı

Niğde Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, H.Ş, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesi Cumhuriyet Mahallesi'nde 18 Haziran'da sahipsiz köpek tarafından ısırıldı. Olası kuduz şüphesi nedeniyle Bor Devlet Hastanesine başvuran H.Ş, tedavi altına alındı. Tedavisi hastanede devam eden kişi, sağlık durumu iyi olmakla beraber gözetim altında tutuluyor. Söz konusu köpeğin ölmesi üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan ihbar sonrası, görevli veteriner hekim tarafından alınan numune, kuduz yönünden incelenmek üzere 19 Haziran'da Konya Veteriner Kontrol ve Orman Müdürlüğüne gönderildi. Köpeğe ait kadavra, veteriner hekim gözetiminde dezenfekte edilerek gömüldü. Analizlerin tamamlanması ve raporlanmasına kadar geçecek süre zarfında olası kuduz hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla "Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele" yönetmeliği gereği Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplanarak Cumhuriyet Mahallesi'ni "kuduz şüpheli bölge" ilan etti. Öte yandan, komisyon, sahipsiz ya da başıboş hayvanların mahalleden toplanarak barınaklara nakledilmesine, ivedilikle aşılanmasına, mahallenin karantinaya alınmasına, tüm hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklanmasına karar verdi. Komisyon ayrıca, hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan tedbirlere uymayanlara idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Kuduz aşılaması yıl boyunca devam ediyor Haber

Kuduz aşılaması yıl boyunca devam ediyor

Evlerinde kedi ve köpek besleyen vatandaşların müracaat etmeleri halinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından kuduz aşıları ücretsiz olarak yapılıyor. Kuduz, insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekilleniyor. Ülkemizde kuduz hastalığı köpekler ve son yıllarda da tilkiler vasıtası ile yayılıyor. Kuduzun hayvanlardaki klinik göstergeleri, virüsün beyin üzerindeki etkisine bağlı olarak değişiyor. Ani davranış değişiklikleri, gittikçe ilerleyen ve ölümle sonuçlanan felç tipik göstergeler arasında. Bununla beraber, bazı durumlarda hayvan açık klinik göstergeler göstermeksizin hızlı bir şekilde ölebiliyor. Ülke genelinde kuduz hastalığına karşı kararlı bir kampanya yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, aşılama kampanyasını yıl boyunca sürdürüyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, hastalığın önlenmesi ve kontrol edilebilmesi için evcil hayvanların düzenli olarak aşılanması ve hayvanların şüpheli hareketlerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirilmesi gerektiğini kaydetti. İl Müdürü Murat Şahin açıklamasında, "Kuduz, eski çağlardan beri süregelen ve halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonoz bir hastalık olarak biliniyor. Halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan kuduz hastalığı, insan, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen ve hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) viral bir hastalıktır. Virus, tilki, kurt, çakal gibi yabani memeliler ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi tüm sıcakkanlı hayvanları enfekte edebilmektedir. Kuduzdan korunmanın en iyi yolu kedi ve köpek gibi evcil hayvanların düzenli olarak aşılanması ve şüpheli durumlarda ne yakın tarım il ve ilçe müdürlüğüne durumun bildirilmesidir. Kuduz aşılarla önlenebilen bir hastalıktır" dedi. Kuduz aşılamalarının il ve ilçe müdürlüklerince ücretsiz olarak uygulandığını kaydeden İl Müdürü Murat Şahin, aşılamaların hayat kurtardığına dikkat çekti.

Kuduz nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir? Haber

Kuduz nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir?

En tehlikeli hastalıklardan biri olan kuduz, meydana geldikten sonra tedavisi çok zor hatta pek mümkün olmayan bir hastalıktır. Peki kuduz olursa ne olur? İşte detaylar… Kuduz belirtileri Kuduz hastalığı meydana geldikten sonra tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Bu sebeple hastaların neredeyse tamamı vefat ediyor. Bununla beraber kuduzun en belirgin belirtileri arasında öksürük, ateş, baş ağrısı, ağızda köpürme meydana gelmesi, saldırganlık hali ve uyuşma sıralanabilir. Kuduz nasıl bulaşır? Kuduz, bir hayvandan başka bir hayvana veya bir hayvandan bir insana bulaşan tehlikeli bir virüstür. Bu bulaşma durumu virüsün etkisindeki hayvanın tükürüğü ile yakın olmak, çizik, ısırık veya tahrip olan cildin yalaması ile bulaşır. Kuduz virüsünün en bilinen kaynağı köpeklerdir ve insanların kuduz ölümlerinin neredeyse tamamından kuduz olan köpekler sorumlu olarak tutulur. Kuduz aşısı yan etkileri Kuduz aşısı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, kaşıntı veya şişme gibi belirtilerin meydana gelmesi normal bir durumdur. Nadiren kas ağrıları da yaşanabilir. Ayrıca, kuduz aşısı sonrasında mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkiler de ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler genellikle 2 gün içinde kendiliğinden azalır. Kuduz aşısının yan etkileri şu şekilde sıralanabilir: Ağrı Kızarıklık Şişlik Kaşıntı Baş ağrısı, baş dönmesi Mide bulantısı ve karın ağrısı Kas ağrıları Ancak, bu etkiler kişiden kişiye değişebilir ve şiddeti farklılık gösterebilir. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız ve daha ciddi problemleri önlemek istiyorsanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Kuduz aşısı nereye yapılır? Aşı dozları genelde deri veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır. Maruz kalındıktan sonra, genellikle kuduz immünoglobulini ile birlikte aşı kullanılır. Yüksek risk altındaki bireylerin mümkünse maruz kalma anından önce aşılanmaları önerilir. Kuduz aşıları, insanlarda ve diğer hayvanlarda etkili olmakla birlikte, özellikle köpeklerin aşılanması, kuduzun insanlara bulaşmasını önlemede büyük bir etkiye sahiptir. Tamamlanan aşılama sürecinden sonra, virüse karşı uzun süreli bağışıklık gelişir. Kuduz olan biri nasıl iyileşir? Kuduz enfeksiyonu meydana geldiğinde, etkili bir tedavi mevcut değildir. Şu ana kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olabilir, ancak hastalık genellikle ölüme yol açar. Bu nedenle, kuduz riski altında olan bireylerin enfeksiyonun yerleşmesini önlemek amacıyla bir dizi aşı yaptırmaları gerekmektedir. Kuduz aşısı nerede yapılır? Kuduz aşısı hastanelerde yapılabilmektedir.

Vatandaşların dikkatine: Kuduz hastalığına karşı havadan oral aşı atımı yapılacak Haber

Vatandaşların dikkatine: Kuduz hastalığına karşı havadan oral aşı atımı yapılacak

Kars, Ardahan, Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül, 15 Ekim’de başlayacak olan Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları nedeniyle vatandaşların dikkatli olmalarını ve aşılı yemlere dokunmamalarını istedi.  Vatandaşların duyarlı olmasını gerektiğini ifade eden Ödül, “Kuduz, hem hayvanların hem de bizlerin hayatını tehdit eden, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Şuur kaybı, huzursuzluk ve felçler şeklinde kendini gösterir. Ülkemizde kuduzun iki ana kaynağı köpekler ve son yıllarda da tilkilerdir. Hastalık bu hayvanlar yolu ile insanlara ve diğer hayvanlara yayılır. Kuduz hastalığından korunmada aşılama en etkin yöntemdir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı, tilkileri, köpek ve kedileri bu tehlikeli hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatmıştır. Tilkiler köfte şeklindeki aşı yemleri kullanılarak, diğer hayvanlar ise şırınga ile aşılanmaktadır. Vatandaşlarımızın kuduz şüphesi bulunan hayvanlarla temas etmeleri durumunda derhal en yakın sağlık birimine başvurmaları gerekmektedir” dedi. Bölgede 15-20 Ekim tarihleri arasında kuduz hastalığının yayılmasının önlenmesi amacıyla yaban hayatında yönelik oral aşı atım çalışmaları yapılacağına dikkat çeken Başkan Ödül, “Bu çalışmada uçaklar aracılığı ile tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara aşı yemleri atılacaktır. Vatandaşlarımızı özellikle de çocukları bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarıyoruz. Kapsülün içindeki aşı gözle veya ciltte yer alan açık bir yarayla temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Havadan yaban hayatına yönelik atılan aşı yemi tilkilerde ağız yoluyla kullanılan SAD B19 suşu ile üretilmiş attenue canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan mukus membran ve lenf sistemi yolu ile tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır” diye konuştu. İnsan yaşam alanlarında bulunan bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilmesi gerektiğini belirten Ödül, “Aşı yeminin yani köftenin kendisi insan sağlığına zararlı değildir; fakat sözkonusu aşı yemine insan teması sonucu insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azaltacaktır. Açılmış yırtılmış bir aşı kapsülüne dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Aşı özellikle tilkiler için geliştirildiğinden içerdiği doz bir kediyi veya köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değil. Bölgemiz üreticilerinin aşılama tarihlerine takip eden 1 hafta süreyle sahipli köpekleri başıboş bırakmamaları önemlidir” şeklinde konuştu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Kars’ta fırınlara sıkı denetim

TTB’den kuduz vakalarına karşı önlem Haber

TTB’den kuduz vakalarına karşı önlem

Türkiye’de son dönemde kuduza bağlı ölümlerin ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) ‘Kuduz Vakaları Sonrası Bir Yöntem Tartışması’ başlıklı bir toplantı gerçekleşirdi. ‘Neler yapılabileceğine’ dair önerilerin ele alındığı toplantıda, İlgili uzmanlık alanları ve hayvan hakları mücadelesi veren kurumların temsilcileri ve bilim insanlarının davet edildiği toplantıya; TTB Merkez Konseyi ve Halk Sağlığı Kolu üyeleri ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Veteriner Hekimler Derneği (VHD), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) temsilcileri ve üniversitelerin veteriner fakültelerinden öğretim üyeleri katılım sağladı. SAĞLIKLI YAŞAM ORTAK BİR PERSPEKTİFTEN GEÇER Hayvan kaynaklı (zoonoz) pek çok hastalığın önlenmesinin ve tüm canlılar için sağlıklı yaşamın ancak ortak bir perspektiften geçtiği dile getirilen toplantıda, bu nedenle ilgili kurumların ve birimlerin birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığı belirtildi. Sağlık ile Tarım ve Orman bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksikliklerinin ve koordinasyonsuzluğun vurgulandığı toplantıda; halen vaka sayıları, yoğunluklu bölgeler gibi bilimsel eylem planları için gerekli verilerin sunulmadığı da kaydedildi. Toplantıda kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra halen ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu ifade edilerek aşı-immunglobulin gibi tıbbi malzeme eksikliklerine izin verilmemesi gerektiği söylendi. KONTROLSÜZ ÜREMELERİN SINIRLANDIRILMASI… Kuduz şüpheli vakalara doğru yaklaşım, önleyici ve eğitici halk sağlığı çalışmalarının da bilimsel olarak ciddiyetle ve yoğunlukla ele alınmasının gerekliliğine de dikkat çekilen toplantıda; sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusuna dair fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, yerel yönetimlerin de bahsedilen tüm başlıklarda sorumluluktan kaçamayacağı ve altyapı oluşturma, bilgilendirici yayınlar yapma gibi konularda inisiyatif almasının zorunluluk olduğu da sözlere eklendi. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Kuduz olduğumuzu nasıl anlarız? Belirtileri neler?

ABD’den Türkiye için kuduz uyarısı: Koruyucu kuduz aşısı olun Haber

ABD’den Türkiye için kuduz uyarısı: Koruyucu kuduz aşısı olun

Türkiye, geçtiğimiz aylarda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından ‘Köpek Kuduzu Açısından Yüksek Riskli Ülkeler’ listesine alındı. Bu durumun son yıllarda kuduz vakalarının artmasından kaynaklandığı düşünülürken, ısırılan bazı vatandaşların hayatını kaybetmesiyle halk arasındaki tartışmalar da iyice alevlendi. Sosyal medyada bazı vatandaşlar konuyla ilgili olarak yerel yönetimlerin ve barınakların ilgisiz olduğuna dikkat çekerken, bazıları ise hayvanların uyutulması ya da toplatılması gerektiğini savundu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi turistleri uyardı Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) resmi internet sitesinde Türkiye’yi ziyaret edecek turistler için şu ifadelere yer verildi: “Kuduz köpekler Türkiye'de yaygın olarak bulunmaktadır. Türkiye'deyken bir köpek veya başka bir memeli tarafından ısırılırsanız veya tırmalanırsanız, kuduz tedavisi sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Faaliyetleriniz köpeklerin veya yabani hayvanların yanında olacağınız anlamına geliyorsa seyahatinizden önce kuduz aşısını yaptırmayı düşünün.” Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı haritaya göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkelerden birisi 2021 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan kuduz haritasına göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkeler arasında bulunuyor. Bu listede Türkiye, haritadaki en kırmızı ve en tehlikeli kategori olan ‘Endemik insan kuduzu’ sınıfında yer aldı. Yani kuduzun dışarıdan herhangi bir etki olmadan belli bir popülasyonda varlığını sürdürebildiği belirtildi. Sosyal medyadaki vatandaşlar bu konuyu tartışıyorlar Basında yer alan kuduz olayları sonrasında konu sosyal medyada da tartışılmaya başlandı. Sokak hayvanlarının yeteri kadarıyla beslenmediğini düşünen bir grup hayvansever konuyla ilgili olarak diğer vatandaşları suçladı. Hayvanseverlerin bir diğer bölümü ise hayvanlara yuva bulunması gerektiğini ve istikrarlı kısırlaştırma çalışmaları ile sokaktaki hayvan popülasyonun azaltılması gerektiğini anlattı. Tartışmalara dâhil olan diğer vatandaşlar ise hayvanların barınakta toplatılıp bakılması ya da uyutulması gibi seçenekleri gündeme getirdi. “Sokak hayvanlarının aşılaması yetersiz kaldı” Eskişehir’de veterinerlik yapan Tuğçe Kara, Türkiye’nin zaten kuduz hastalığı yönünden eradika (hastalığın etkeni ile birlikte tamamen temizlenmiş) bir ülke olmadığını söyledi. Halen kuduz vakalarının görüldüğünü ifade eden Kara, “Özellikle Şanlıurfa tarafında gözüken kuduz vakalarıyla birlikte Amerika böyle bir karar aldı. Zaten biz Amerika'ya evcil hayvanlarımızı gönderirken kuduz riskli bir bölge olduğumuz için belli başlı prosedürleri işlemek zorundaydık. Son yaşanan olaylardan sonra köpek götürmek imkânsız hale geldi diyebiliriz. Çünkü sokak hayvanlarının aşılaması yetersiz kaldı. Bu belediyelere düşen bir sorumluluk. Sokak hayvanlarına her sene düzenli olarak kuduz aşısı yapılması gerekiyor. Aşıların koruyuculuğu yüzde 100 ama maalesef yetersiz aşılama yapıldığı için bu tarz hastalıkları ne yazık ki hala ülkemizde görüyoruz” dedi. “Bu kararla birlikte yurt dışına hayvan çıkışı iptal edilebilir” Sokakta bulunan hayvanları kısırlaştırmanın ve popülasyonu azaltmanın en temel gereklerinden biri olduğunu belirten Kara, kısırlaştırma esnasında alınan hayvanlara düzenli olarak kuduz aşısı yapılması gerektiğini dile getirdi. Çerçeveli bir çalışmanın programlanmasıyla kuduz vakalarının azaltılmasının çok zor olmadığına değinen Kara, “Size bu kararın sıkıntısını açıklayayım. Veteriner hekim olarak kendi açımdan konuşursam, biz normalde belli başlı prosedürleri işlediğimiz zaman evcil hayvanlarımızın hasta sahipleriyle birlikte yurtdışına ya da Amerika'ya çıkışlarını sağlayabiliyorduk. Şimdi bu kararla birlikte bu süreç artık tamamen iptal edilebilir. Özellikle köpekler açısından sıkıntı çıkabilir. Kedilerde biraz daha risk düşük. Yani vatandaşlar hayvanlarını götüremeyecekler. Onları evladınız gibi düşünün. Sahibi olduğunuz hayvanı yurtdışına ya da Amerika'ya gitme kararı aldığınızda bırakıp gitmeyi istemezsiniz. Bunu kimse istemez” şeklinde konuştu. “Vatandaşlar yüzde 100 koruyucu kuduz aşısını senelik olarak düzenli yaptırsınlar lütfen” Yurt dışına giden evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarını burada bırakmak istemediklerine ve genel itibariyle yanlarında götürdüklerine dikkat çeken veteriner hekim Tuğçe Kara, sözlerine şöyle devam etti: “Dediğim gibi, biz belli başlı prosedürleri sağladıktan sonra zaten hayvanları gönderebiliyorduk. Alınan kararla birlikte muhtemelen bu süreç artık ya imkânsız hale gelecek ya da daha da zorlaşacak. Özellikle bazı insanlar, ‘Benim hayvanım evde kalıyor, dışarıya çıkmıyor. Kuduz aşısı yaptırmasam olur mu?’ diyorlar. Böyle bir algı var. Bu ekonomik kaygılardan ve bazı hasta sahiplerinin ilaç ya da aşı uygulamalarını yaptırmak istememesinden kaynaklanıyor. Ne olursa olsun, hayvanınız evde de olsa kuduz aşısı yaptırmanız gerekiyor. Özellikle köpekler için diyorum. Çünkü dışarı gezdirmeye ya da tuvalete çıkardığınızda bir sokak hayvanı tarafından ısırılma ihtimali yüksek. O hayvanın kuduz hastalığı taşıma ihtimali de olabilir. Vatandaşlar hiç böyle bir riske girmeden zaten yüzde 100 koruyucu kuduz aşısını senelik olarak düzenli yaptırsınlar lütfen.” BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Kemalpaşa’da başıboş köpek sorunu mu yaşanıyor?

Kuduz olduğumuzu nasıl anlarız? Belirtileri neler? Haber

Kuduz olduğumuzu nasıl anlarız? Belirtileri neler?

Kuduz hastalığı nedir? Kuduz nereden ve nasıl bulaşır? Kuduz tanısı nasıl konur? Kuduz belirtileri nelerdir? Kuduz hastalığının tedavisi nasıl olur? Kuduz aşısı yaptırmalı mıyız? İşte merak edilen soruların cevapları... KUDUZ NEDİR? Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşan bir hastalıktır. Köpekler, virüsün en yaygın kaynağıdır ve tüm insan kuduz ölümlerinin yüzde 95'inden fazlasından sorumludur. Kuduz virüsü, insan ve hayvanların beyin ve omuriliği dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini etkileyerek vücuda yayılır. Virüse maruz kalma ile semptomların ortaya çıkması arasındaki süre olan kuluçka döneminde, virüs sinirler boyunca beyne doğru ilerler. Bu süre en az 10 gün sürer, ancak (nadiren) 1 yıl kadar da sürebilir. kuduz virüsü bulaşmış bir hayvan) ısırığı, kuduzun açık ara en yaygın bulaşma nedenidir. Virüs kuduz hayvanın salyasında taşınır ve ısırık sonucu oluşan yara gibi derideki bir açıklıktan vücuda girebilir. Isırık dışı maruziyetten kuduza yakalanmak mümkün olsa da, bu çok nadirdir. Isırık dışı bulaşma yolları arasında virüsün aerosol parçacıklarının solunması veya kuduz bir hayvanın bir kişinin gözlerini, burnunu, ağzını veya hasarlı cildini yalaması yer alır. KUDUZ BULAŞTIRMA RİSKİ YÜKSEK HAYVANLAR HANGİLERİDİR? Tilkiler, yarasalar, rakunlar, dağ sıçanı, kokarcalar, evcil olmayan (vahşi) köpekler, kedi ve sığır gibi evcil hayvanlar ısırılırsa kuduz olabilir, bu nedenle onları kuduza karşı aşılamak önemlidir. Son zamanlarda, bazı ülkelerde, aşı içeren yemler kullanarak vahşi yaşam popülasyonlarını aşılamak için adımlar atılmıştır. Bu, evcil hayvan popülasyonlarında kuduzun yayılmasını önemli ölçüde azaltmaktadır. KUDUZ BELİRTİLERİ NELERDİR? İlk başta diğer viral enfeksiyonlara benzer belirtiler gösterebilir. Kuduz virüsünü vücuda girdiği noktadan itibaren, sinirler boyunca beyne doğru hareket eder. Kuduzun ilk belirtileri, virüsün vücuda girmesinden ortalama 1 ila 3 ay sonra gözlenir. Isırık yerinde ağrı veya karıncalanma, genel bir hastalık hissi, yüksek ateş, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, depresyon, huzursuzluk, endişe, su görünce korku (hidrofobi, aşırı tükürük üretimi gibi belirtiler gözlenebilir. KUDUZ TEŞHİSİ NASIL KONULUR? Kuduz teşhisi karmaşıktır ve acil serviste belirlenemez. Kuduz, menenjit (beyni ve omuriliği çevreleyen sıvının enfeksiyonu) gibi diğer ciddi hastalıklara çok benzeyebilir. Doktor kuduz veya başka bir merkezi sinir sistemi enfeksiyonundan endişe ediyorsa, hastaneye yatırılabilirsiniz. Enfeksiyon kanıtı için omurilik sıvısını incelemek için kan testleri ve röntgen gibi testler gerçekleştirilebilir. BİR HAYVAN TARAFINDAN ISILDIĞIMIZDA NE YAPMALIYIZ? Öncelikle ısırık bölgesini 5-10 dakika boyunca sabun ve suyla iyice ovalayarak yıkayın. Isırık bölgesini temiz bir bandajla örtün. Yakındaki bir acil servise gidin. Hayvanın sahibini tanıyorsanız, aşı durumu ve sahibinin adı, adresi dahil olmak üzere ilgili tüm bilgileri alın. Özellikle hayvan aşılanmamışsa, yerel sağlık departmanınızı arayın. Hayvanın sahibini tanımıyorsanız veya vahşi bir hayvan sizi ısırırsa, ısırığa neden olan hayvanı bulmak için hemen yerel hayvan kontrol yetkililerini arayın. Hayvanın hapsedilmesi ve kuduz belirtileri açısından gözlemlenmesi gerekecektir. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.