Öztürk: Limanlarının tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler gerekli
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkan Vekili Ümit Yılmaz idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Öztürk, yaptığı meclis konuşmada, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunlar, ihracat rakamları, navlun fiyatları, tahıl koridoru ve değişen dünya ticaretini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, demiryolları ile liman ve üretim merkezleri bağlantılarının güçlendirilmesinin en temel konular arasında yer aldığı konuşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Öztürk, “Bölgede karayoluyla taşınan liman ve sanayi hedefli toplam yük miktarı günlük 175 bin tona, kamyon sayısı ise günlük 8 bin 800’e ulaşmaktadır. Bu veriler bize, bölgemiz limanlarının tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler yapılması gerektiğini göstermektedir” dedi.
ARTAN MALİYETLERLE BAŞ EDİLEMİYOR
Yüksek enflasyonla mücadelenin ülke ekonomisinin temel gündem maddesi olmaya devam ettiğini belirten Öztürk, “Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası politika faizini sürpriz oranda artırdı. Enflasyon iş dünyasının önünü görmesine, uzun vadeli plan yapmasına engel oluyor. Lojistik sektöründe yakıt fiyatlarından dolayı anlık fiyat uygulamasına geçildiğinden bahsediliyor. Turizm sektörü de rekor kıran ziyaretçi sayısına rağmen, artan maliyetlerle baş edemiyor. Tüketici Güven Endeksi’ndeki gerileme de, iç pazardaki daralmanın sinyalini veriyor. Önümüzde Kur Korumalı Mevduat’ın tasfiyesi, finansmana erişim gibi bir dizi kritik konu var. Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program ve Ekim’de açıklanacak 12. Kalkınma Planı ile geleceği daha net planlayabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN İHRACAT PAZARI DURGUN
Türkiye’ yüksek enflasyonla mücadele ederken küresel ekonomiden de çok fazla pozitif işaret gelmediğini ve ihracat pazarlarında bir durgunluk yaşandığını söyleyen Öztürk, “Çin’den gelen dezenflasyon ve düşük dış ticaret rakamları, dünya ekonomisi açısından sıkıntı kaynağı haline geldi. Çin’in yüzde 5 büyüme hedefini yakalayamayacağı beklentisi, hammadde fiyatlarından deniz taşımacılığına kadar birçok alanda belirsizlik yaratıyor. Yine ABD’nin sıkı para politikası, uluslararası ticareti yavaşlatıyor. Örneğin Los Angeles Limanı sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 26,8 düştü. Dünyanın önde gelen konteyner gemi operatörleri, 2023 yılının geri kalanında taşımalarda muhtemelen düşüş yaşanacağını bekliyor. Global konteyner taşımacılığındaki daralmanın yüzde 4’e kadar çıkabileceği tahmininde bulunanlar da var” ifadelerini kullandı.
NAVLUNDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Navlunlarda pandemi sonrası başlayan hızlı düşüşüşün devam ettiğini ve yıllar sonra eksi navlon fiyatlarıyla karşı karşıya olduklarını belirten Öztürk, “Dökme kuruyük navlunları için temel gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi’nde beklenen toparlanma bir türlü gerçekleşmiyor. BDI, 1,000 puanın biraz üzerinde bulunuyor. Ocak 2022’de 20’lik konteyner için 5 bin doların üzerinde bulunan Şangay Konteyner Endeksi ise, 25 Ağustos haftasında 1.013 dolar oldu” dedi.
BÖLGEMİZDE LİMANLARIN TIKANMAMASI İÇİN ACİL MÜDAHALE GEREKLİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın, demiryolları ile liman ve üretim merkezleri bağlantılarının güçlendirilmesinin en temel konular arasında yer aldığı açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Öztürk, “Altyapı geliştirme ve iş yapma süreçlerini kolaylaştırma kararları doğrultusunda altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin üstyapısının yapılarak faaliyete geçmesi, TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın içine kadar giren demiryolunun daha etkin kullanılması, Aliağa bölgesinde atıl kalan demiryolu ağının rantabl hale getirilmesi ve Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne demiryolunun ulaştırılması gerekmektedir. İZKA’nın hazırladığı Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım Raporu, Aliağa bölgemiz ile ilgili çarpıcı verileri içermektedir. Aliağa limanlarında elleçlenen 80 milyon ton yükün yüzde 61’i trafiğe çıkarken, bu yükün sadece yüzde 2,4’ü demiryolu ile taşınmaktadır. Üstelik 2033’te elleçlenen yükün 137 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Bölgede karayoluyla taşınan liman ve sanayi hedefli toplam yük miktarı günlük 175 bin tona, kamyon sayısı ise günlük 8 bin 800’e ulaşmaktadır. Bu veriler bize, bölgemiz limanlarının tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler yapılması gerektiğini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.
TAHIL FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Rusya’nın 17 Temmuz’dan itibaren durdurduğu Tahıl Koridoru nedeniyle tahıl fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini ve maalesef ki şu ana kadar görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmadığını dile getiren Öztürk, “Şu ana kadar görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamadı. Bölgedeki tahılın sevkiyatı için yeni yollar aransa da, Tahıl Koridoru’na alternatif bir rota bulunamadı. Umarız vakit kaybetmeden bu koridor yeniden tesis edilir ve gıda kıtlığı nedeniyle dünya açlık tehlikesi yaşamaz. Öte yandan, dünya taşımacılığının yüzde 6’sının yapıldığı Panama Kanalı’nda su seviyesindeki çekilme, deniz taşımacılığında tıkanıklığa yol açtı. Dökme yük gemileri alternatif ve maliyetli rota arayışına girdi. Mart 2021 Süveyş Kanalı’nın karaya oturan bir gemi nedeniyle kapanmasının, küresel tedarik zincirinde yarattığı kırılmayı yaşamıştık. Konteyner gemilerinin geçişinde şimdilik sorun olmasa da Panama Kanalı’ndaki kısıtlamaların maalesef olumsuz sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız. Ayrıca sonbahar aylarıyla beraber El Nino’nun deniz ticaretini olumsuz etkilemesi bekleniyor” sözlerini kullandı.
KÜRESEL GEÇİT PROJESİ GÜNDEMDE
Pandemi nedeniyle yavaşlayan dünya ticaretinin yeniden kızışmaya başladığını söyleyen Öztürk, “Ülkeler coğrafi olarak yakın ve dost olarak nitelendirdikleri ülkelerle ticaret yolunu seçiyor. Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’ne karşı Avrupa “Küresel Geçit” projesini gündeme getiriyor. Almanya, her isteyenin ülkede yatırım yapmasının önünü kesen bir yasa hazırlıyor. Bu rekabet, limanların cazibesini de artırıyor. Son aylarda limanlarda el değiştirmelerin, yeni liman ve dry-port dediğimiz lojistik merkez yatırımlarının arttığını gözlemliyoruz. Limancılıkta kartların yeniden karıldığı bir dönemde, ülkemiz limanlarının stratejik değerinin artacağına inanıyoruz” dedi.
İLK 7 AYDA 691 BİN YOLCU TAŞINDI
Konuşmasının sonunda denizcilik faaliyetlerini ve verileri paylaşan Öztürk, şu ifadeleri kullandı, “Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, limanlarımıza ilk yedi ayda 574 kruvaziyer gemisi ile 691 bin yolcu yanaştı. Sektör, bin gemi ve 1,5 milyon yolcu hedefine emin adımlarla ilerliyor. Yük hacmine baktığımızda ise ülkemizin küresel ticaretteki yavaşlamadan etkilendiğini görebiliyoruz. Limanlarımızda ilk yedi ayda 7.2 milyon TEU yük elleçlendi. Bu rakam geçen yılın gerisinde bulunuyor. Buna rağmen Lloyd’s List’in 2023 En Büyük 100 Liman Listesi’ne ülkemizden dört liman girmeyi başardı. Bu yıl 27-29 Eylül tarihlerinde ikinci kez Fuar İzmir’de düzenlenecek Logistech Fuarı’nda bir araya geleceğiz. Logistech, daha ikinci yılında sektörün parlayan yıldızı olmayı ve sektörün tüm bileşenlerini İzmir’de buluşturmayı başardı. Fuar A Holü tamamen doldu. İzmir’in uluslararası liman kenti ve Akdeniz çanağında ticaret ve lojistik merkez olması, ayrıca denizcilik ve lojistik sektörümüzün gücü hedefi tam 12’den vurmamızı sağladı. Fuar’da, üye firmalarımızın kendi stantlarının yanı sıra Oda olarak İZFAŞ işbirliği ile 234 metrekare alanda 10 katılımcı firma ile sınırlı olacak şekilde bir stant oluşturduk.”
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evde bakım işçilerinden ‘maaş’ ve ‘kadro’ isyanı: Artık bıktık!