Menenjit nedir? Belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır?
Sağlık çoğu birey için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Sağlığımızı korumak için ve hastalıklara yakalanmamak için birçok önlem alıyoruz. Maalesef yine de hastalıklar istemeden de olsa hayatımıza giriyor ve bizi korkutuyor. Bizi korkutan hastalıklardan biri de menenjit. Biz de sizler için menenjit nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır? Gibi merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
MENENJİT NEDİR?
Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplı hastalığıdır. Virüsler, bakteriler, mantarlar veya diğer mikroorganizmalar menenjite yol açabilir. Bazı menenjitler kendiliğinden iyileşebilecek kadar hafif, bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Menenjit en sık bebeklerde, çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür.
MENENJİT TÜRLERİ NELERDİR?
Bakteriyel Menenjit: Streptococcus pneumoniae, solunum yollarında bulunan bir bakteridir. Bakterinin kana geçer ve kan yoluyla beyin ve omurilik zarlarında enfeksiyona neden olur. Böylelikle akut bakteriyel menenjit gelişir.
Viral Menenjit: Bakteriyel olana göre daha hafif seyretmektedir. Beyni ve omuriliği çevreleyen meninks adı verilen koruyucu zarların ve arada bulunan sıvının, nadir görülen, ancak ciddi bir enfeksiyonudur. Genellikle akuttur. Saatler içinde ölüme götürebilir.
Fungal Menenjit: Mantarların sebep olduğu türdür. AIDS gibi bağışıklık sistemi yetersiz kişilerin fungal menenjit geçirme riski daha yüksektir. Mantar ve sporların kana geçerek beyin ve omuriliğe gitmesi sonucu meydana gelir.
Paraziter Menenjit: Işkı ile kontamine olmuş toprak ile temas, parazit enfeksiyonu geçiren hayvansal gıdaların iyi pişirilmeden tüketilmesi gibi durumlarda meydana gelir. Nadir görülür.
MENENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Menenjit, ilk olarak soğuk algınlığı gibi hafif semptomlarla başlayabilir ancak çok zaman geçmeden belirtiler kötüleşebilir.
· Şiddetli baş ağrısı
· Kusma
· Yüksek ateş
· Ensede sertlik
· Uykuya eğilim
· Konsantrasyon zorluğu
· Havale geçirme
· Meningokok menenjitinde deri döküntüsü
Yeni doğan bebeklerdeki menenjit belirtileri;
· Yüksek ateş
· Sürekli ağlama
· Hareketlerde yavaşlama
· Uykuya eğilim
· Beslenememe
· Bıngıldakta kabarıklık
· Bebeğin vücudunda veya boynunda sertlik
MENENJİT NASIL ÖNLENEBİLİR?
Menenjitten korunmanın en etkili yöntemlerinden biri menenjit aşılarıdır. Yapılan aşılar hastalığın önüne geçmeye yardımcı olabilir. Aşılar sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenebilir. Özellikle bebekler, çocuklar ve risk altındaki gruplar için aşılar oldukça önemlidir. Ayrıca hijyen ve kişisel temizlik de menenjitin önüne geçmede oldukça önemlidir.
MENENJİT TEDAVİSİ NEDİR?
Bakteriyel menenjit tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Viral menenjitlerde ise antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur bu sebeple hastaya istirahat etmesi ve bol sıvı tüketmesi önerilir. Hastalık genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ağrılarınızın sebebi depresyon olabilir