[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#MİDE

MİDE haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, MİDE haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Zayıflama şilayetiyle doktora başvurdu: Midesinden çıkanlar şok etti Haber

Zayıflama şilayetiyle doktora başvurdu: Midesinden çıkanlar şok etti

Kayseri'de yaşayan 14 yaşındaki bir kız, zayıflama ve adet görememe şikayeti ile Kayseri Şehir Hastanesine gitti. Doktor; kızın karnındaki şişliği tespit ettikten sonra yaptığı uygulamada ile midesinin ve on iki bağırsağının tamamını kaplayan kıl yumağı olduğunu belirledi. Ardından Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahi Servisi'ne yönlendirilen kızı, Doç. Dr. Murat Kabaklıoğlu ameliyat etti. Kızın midesindeki ve on iki bağırsağındaki 3.5 kiloluk kıl yumağı, gerçekleşen ameliyat ile çıkarıldı. Ne psikiyatrik yardım alıyorlar ne de doktora başvuruyorlar Vaka hakkında konuşan Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Murat Kabaklıoğlu, "Bu vakamız ilginç bir vakaydı. 14 yaşında bir kız çocuğumuz. Zayıflama ve adet görmeme şikayetiyle doktora başvuruyor. Aile saç yediğini uzun zamandır biliyor ama muhtemelen hazmedileceğini düşündüğü için çok fazla önemsemiyorlar. Midede birikeceğini düşünemiyorlar. Bu yüzden de ne psikiyatrik yardım alıyorlar ne de doktora başvuruyorlar. Gittikleri doktor arkadaşta karındaki şişliği tespit ediyor. Görüntüleme yöntemleri ile midede kıl yumağı olduğunu tespit ederek bize yönlendiriyor. Bizde ameliyatını gerçekleştirdik. Midenin ve on iki bağırsak kısmının tamamını dolduran yaklaşık 3.5 kiloluk bir kıl yumağını ameliyat ile çıkardık" diye konuştu. Uzun zaman birikince başka sıkıntılara yol açabiliyor Aileleri uyaran Kabaklıoğlu, "Biz buna bezoar diyoruz. Bezoar dediğimiz şey midede hazmolmayacak, tırnak, kıl yumağı, battaniye, yün ve ipliktir. Bu tür vakalarda vardı. Böyle bir şey olduğu zaman aileler bunun hazmedileceğini sanmasınlar. Bunlar birikiyor. Uzun zaman birikince başka sıkıntılara yol açabiliyor. Zayıflama, vitamin eksikliği, gelişme geriliğine yol açabiliyor. Bu tür vakalar varsa öncelikle birikip birikmediğinin tespiti gerekiyor. İkinci olarak da mutlaka psikiyatrik yardım alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Uzmanlar uyardı: Mide rahatsızlıkları diş sıktırıyor Haber

Uzmanlar uyardı: Mide rahatsızlıkları diş sıktırıyor

Böyle bir şikayeti olan hastanın bir gastroenteroloji uzmanına görünmesi gerektiğini ifade eden Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, “Çünkü biz ne tedavi yaparsak yapalım altta yatan bir etken varsa tedavide başarılı olma şansı düşüyor.” dedi. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, bruksizm (diş sıkma) sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. Multidisipliner yaklaşmak şart Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, mide rahatsızlığının ciddi bir bruksizm sebebi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Mide rahatsızlığınız olduğunda mide özsuyu ağıza geliyor. Ağıza uykuda gelen mide özsuyunu beyin gıda olarak algılıyor ve çiğnemeye başlıyor. Bu durumda otomatik olarak bruksizm dediğimiz tablo ortaya çıkıyor. Bu aşamada hastanın böyle bir şikayeti varsa bir gastroenteroloji uzmanına görünmesi gerekiyor. Çünkü biz ne tedavi yaparsak yapalım altta yatan bir etken varsa tedavide başarılı olma şansı düşüyor. Dolayısıyla bu multidisipliner yaklaşmak gerekiyor.” Günde en az 2-3 litre su içilmeli Kişinin içtiği su miktarının da bruksizmde etkili olduğunu kaydeden Üçem, “O kadar önemli ki, vücudun oksijenlenmesi için mutlaka belli oranda su içilmesi gerekiyor. Yalnız sıvı tüketimi değil, su içmek gerekiyor. Günde en az 2-3 litre su içilmeli.” dedi. Baş ağrılarının yarıdan fazlası da diş sıkma kaynaklı Teşhis edilemeyen baş ağrılarının veya boyun ağrılarının yüzde 60 civarında bir oranının bruksizmden kaynaklı olduğunu da dile getiren Üçem, şunları kaydetti: “Bütün kaslar aslında birbiriyle bağlantılı. Hilton yasası dediğimiz bir şey var. Bir kasın bittiği yerde bir başka kas başlıyor. Bir kastaki bozukluk, çenemizden belimize kadar yansıyan tüm kasları etkileyebiliyor.” Hastaların çeneleri kitlenebiliyor Hastalığa ‘psikolojik, tedavisi yok’ denildiği için hayatlarını bu şekilde sürdüren insanların sayısının çok fazla olduğunu anlatan Üçem, “Böyle bir şikayet varsa mutlaka hekime gidilmeli. Mutlaka tedavi için bir adım atılmalı. Sonrasında dişler aşınıyor. Dişin aşınması bir kenara eklemle ilgili ciddi rahatsızlıklar yaşanabiliyor. Hastaların çeneleri kitlenebiliyor. İleri aşamada oluşturduğu deformasyon aslında çok çok daha yüksek oluyor.” diye konuştu. Çocuklarda da görülebiliyor Bruksizmin çocuklarda da görülebildiğini ifade eden Üçem, “Çocuklarda da görülebiliyor. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda tedavisi bir an önce yapılmalı.” diyerek sözlerini tamamladı. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Böbreklerim sağlıklı mı? Böbrek sağlığı için neler yapılmalı?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.