#Mübadele

Mübadele haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mübadele haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mübadelenin acıları konuşuldu Haber

Mübadelenin acıları konuşuldu

Çağdaş Emekli Kadınlar Derneği (ÇEKAD) tarafından İzmir Kent Konseyi toplantı salonunda, “Mübadelenin Tarihi ve Sosyal Süreci” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya mübadil torunları büyük ilgi gösterdi. Mübadelenin tarihsel sürecini anlatan Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Emel Acar, “Mübadele, Yunanistan ve Türkiye’nin toplum yapısını şekillendirmede büyük rol oynamıştır. Mübadelede Türkiye, nüfusunun yüzde 3,5 oranında mübadil almıştır. Türkiye’de bu süreçte Anadolu’nun Türkleştirilmesi üzerine inşa edilmiş milli bir kimlik yaratmanın baskısıyla mübadele ile ilgili çalışmalar geç başlamıştır. Savaşlardan ve nüfus mübadelesinden etkilen 2 milyon insanın yaşam öyküsü, iki ülkede uygulanan mübadil politikaları belirlemiştir. Son 25 yılda tarihçiler, sosyologlar mübadelenin kültür ve kimliğini anlatan çalışmalar yapmışlardır. Mübadele sürecinde her iki ülkeye gidenler de büyük acılar çekmiştir. Savaşlar olmasın, bu acılar bir daha yaşanmasın, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” şiarıyla politikalar belirlensin istiyoruz” dedi.   ATA VATANI TERK ETMENİN HÜZNÜ Etkinlikte konuşan Bodrum Giritliler Derneği Kurucu Başkanı Zehra Denizaslanı ise, “Atalarımız Bodrum’da balıkçılık yaparak para kazandı, ama her zaman Bodrum’un gavurları oldular. Ağır bedeller ödediler” ifadelerine yer verdi. Denizaslanı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atalarımızın doğduğu yerleri, toprakları terk etmenin hüznünü her zaman içimizde hissediyoruz. Evini, toprağını bırakıp, geldikleri yerlere uyum sağlamak ve geçimlerini sağlamak için çile çeken o insanların torunlarından birisiyim. Göç eden dedelerimiz, ne kadar çok sıkıntı çektiğini anlatmaktadır. Onları anlatanlar büyük göçü yaşayan insanların hepsine “Çile Çiçekleri” demiş. Yunanistan'dan gelen Müslüman-Türkler de Türkiye'den giden Ortodoks-Rumlar da çok sıkıntılar çekmişler. Mübadiller olarak, bir yandan Ata vatanı terk etmenin hüznünü, diğer yandan ana vatana kavuşmanın mutluluğunu yaşamışlar.” Toplantıyı düzenleyen Çağdaş Emekli Kadınlar Derneği’nin (ÇEKAD) Başkanı Emel Denizaslanı da, Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan Türk-Yunan Mübadele Sözleşmesi’nin, iki ülke arasında barışın temelini attığını, ancak yaklaşık iki milyona yakın insanı vatanlarından kopardığına işaret etti.

Eski Rum vatandaşlarının torunları Kayaköy'ü gezdi Haber

Eski Rum vatandaşlarının torunları Kayaköy'ü gezdi

Yunanistan’daki Likya Derneği kurucusu Tassos Koklamanis’in organize ettiği Türkiye turu çerçevesinde ABD, Fransa, Avustralya ve Yunanistan’daki 50 – 60 kişilik Rum grubu, İzmir Çeşme’yi ardından Efes’i ziyaret edip, daha sonra Fethiye’nin Kayaköy Mahallesi’ne gelip burada konakladı. Tassos Koklamanis, “130-140 yıl önce Kayaköy’de Türklerle birlikte yaşamış akrabalarımızın buradaki evlerini ziyaret edip, yaşayan köy halkıyla sohbet edip, eski günleri yad ettik” ifadelerini kullandı. ATALARININ YAŞADIĞI EVLERİ GEZDİLER Kayaköy’den Yunanistan’a mübadele ile giden Rumlar’ın torunları ve yakınları hemen her yıl Fethiye Kayaköy’ü ziyaret ederken, Yunanistan’daki Likya Derneği kurucusu Tassos Koklamanis ve Yunanistan’ın eski bakanlarından Kostas Katsigiannis 50-60 kişilik grupla Fethiye’ye geldi. İzmir Çeşme’den Efes’i gezip, Fethiye Kayaköy’e gelen Yunan grup Kayaköy’de Eski Rumların yaşadığı metruk evleri gezip daha sonra köy kahvesinde Kayaköy mahalle sakinleri ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Kayaköy Mahalle Muhtarı Metin Ekiz, turizmci Kamil Oral, ‘Tarihi Fotoğraflarla Fethiye’ kitabı yazarı ve fotoğrafçı Şükrü Gürel, Yunanistan’daki Likya Derneği kurucusu Tassos Koklamanis ve Yunanistan’ın eski bakanlarından Kostas Katsigiannis, Kayaköy’de doğan Yunan uyruklu vatandaşların torunlarıyla birlikte Kayaköy’ün eski durumlarını konuşup nostalji yaşadı. Atalarının yaşadığı eski Rum evlerini gezen Yunan grup sirtaki grubunun oyunlarını ilgiyle izledi. Kayaköy Muhtarlığı tarafından gözleme ikramlarının yapıldığı Rum grup fotoğrafçı Şükrü Gürel’in ‘Tarihi Fotoğraflarla Fethiye’ kitabını da tek tek izleyip kitapta bulunan Kayaköy fotoğraflarını inceledi. Akşam bir otelde yemek verilen Rum grup Fethiye’nin tarihi ve turistik yörelerini gezdikten sonra Antalya’nın Kaş İlçesine geçip buradan Meis Adası’na geçecek. VİZE SORUNU KALKARSA... Fotoğrafçı Şükrü Gürel, “Yunanistan’dan misafirlerimiz vardı. 50-60 kişilik grup hüzünlü mübadele ile gittikleri atalarının topraklarına dönmeleri bizleri de duygulandırdı. Kayaköy Mahallesi Kuyubaşı Kahve’de sıcak bir ortamda sohbet ettik. 2 ülke arasındaki vize sorunu kalkarsa Yunan dostlarla daha fazla gidip gelme görüşme imkanı bulabiliriz. Eylül – Ekim ayı gibi yine gelmek istediklerini söylediler” dedi. GELECEK YIL KARDEŞ ŞEHİR İLAN EDİLECEK Turizmci Kamil Oral ise; “Bizim 1922 yılında Kayaköy ve Fethiye’den giden Rumların çocuklarını ve torunlarını ağırladık. Gelen hemşehrilerimizin dünyanın dört bir tarafından toplanıp geldiler. ABD, Avustralya, Fransa ve Yunanistan’dan geldiler. Çok güzel bir gün geçirdik. Fethiye’deki yerleşik Sirtaki grubu gelen Rumlarla ortak oyunlar oynadılar. Ve çok mutlu oldular. Her sene Fethiye Kayaköy’de buluşmayı kararlaştırdık. Çünkü onlar bizim hemşerilerimiz. Yunanistan’da seçim dönemi olduğu için orada belediye başkanlığı ve milletvekilliği yapanlar gelemediler. Gelecek yıl geldiklerinde onların kentleriyle Kayaköy’ü kardeş şehir ilan edeceğiz” şeklinde konuştu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.