Muhabbet kuşları kaç yıl yaşar?
GURBET YAVUKLU
Özellikle çocuk yaşlarda muhabbet kuşu beslemiş ya da bir yakınımızın beslediğine şahit olmuşuzdur. Evde evcil hayvan bakmaya izin vermeyen ebeveynleri bile ikna eden muhabbet kuşları güzel ötüşleriyle evlerimizi şenlendirirken, biraz çabayla konuşmaya bile başlayabiliyorlar. İsminden de anlaşıldığı üzere muhabbetlerine doyum olmayan bu kuşlar, evimizin neşe kaynağı oluyor. Peki çok sevdiğimiz muhabbet kuşları hakkında neler biliyoruz? Kaç yıl yaşarlar, ne yerler, depremi gerçekten hissederler mi? Detaylar haberimizde...
Muhabbet kuşları kaç yıl yaşar?
Birçoğumuz muhabbet kuşlarını sevmek isterken kafesinden kaçmasına neden olmuşuzdur. Bu nedenle muhabbet kuşlarının ne kadar uzun yaşadıklarına tanıklık edememiş olabiliriz.
Muhabbet kuşları 12 aylık oldukları zaman yetişkin olarak sınıflandırılırlar ve sağlıklı bir muhabbet kuşu, doğru ve sürekli bir şekilde bakımı yapıldığı zaman 8 ile 10 yıl arası yaşayabilir. Cinsiyetlerine göre baktığımızda dişi muhabbet kuşları 4 yaşından, erkek muhabbet kuşları ise 6 yaşından itibaren yaşlanmaya başlarlar. Peki muhabbet kuşlarının cinsiyetleri neye göre belirlenir?
Muhabbet kuşlarının cinsiyeti nasıl belli olur?
Muhabbet kuşlarının cinsiyeti, gagalarının üstünün hangi renk olduğuna göre belirlenir. Burun deliklerinin olduğu "cere" isimli kısım mavi renk ise muhabbet kuşu erkek, kahverengi ise muhabbet kuşu dişidir.
Muhabbet kuşları neler yer?
Muhabbet kuşları çoğunlukla onlara özel hazırlanmış olan tahıl yemlerini yerler. Ancak buna alternatif olarak; marul, havuç, semizotu, rendelenmiş yumurta da tercih edilebilir.
Muhabbet kuşları depremi önceden hisseder mi?
Hayvanların insanlara nazaran güçlü sezgilere sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Olası bir deprem anında muhabbet kuşlarının kafeslerinde dört dönmesi tesadüf değildir. Birçok kuş türü ikincil dalgalardan daha hızlı hareket eden birincil dalgaları tespit edebiliyor. Yani insan kulağı tarafından duyulamayan P dalgaları isimli sismik dalgaların ilk turu, muhabbet kuşları tarafından duyulabiliyor. İnsanlar ancak deprem olduktan sonra meydana gelen sismik dalgaların ikinci turu olan S dalgalarını hissedebiliyor.