Aliağa’da öğrenciler tasarruf tedbirleri kurbanı
KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan tasarruf tedbirleri kapsamında, eğitim yılı başında Türkiye genelinde birçok ilde okul servislerinin kaldırılmasına karar verilmişti. Bu kapsamda İzmir’in Aliağa ilçesinde de birçok mahalle ve köyde giden servisler, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Öğrenciler okullarına şehir içinde faaliyet gösteren dolmuşlarla ulaşım sağlamaya çalışıyor. Fakat dolmuş ücretlerine gelen arka arkaya zamlar hem öğrenciyi hem de velileri zor durumda bırakıyor. Aliağa’nın okullarında yaşanan sorunları meclis oturumlarında sık sık dile getirerek çözüm aramaya çalışan Aliağa Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi, emekli öğretmen Ali Özener, servisten temizliğe Aliağa’nın okullarında yaşanan sorunları aktardı. Özellikle okul servislerinin kaldırılmasıyla öğrenci ve ailelerin mağdur olduğunu belirten Özener, kırsalda yaşayarak geçimini tarım ve hayvancılıkla kıt kanaat sağlamaya çalışan vatandaşların her gün çocuklarını okula göndermek için dolmuşlara ödedikleri yüksek ücretler sebebiyle zor durumda kaldıklarını ifade etti.
EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ
Tasarruf tedbirleri kapsamında kaldırılan okul servislerinden sonra Aliağa’nın şehir içi ulaşımında ESHOT’a bağlı otobüslerin de bulunmaması sebebiyle öğrenci ve velilerin dolmuşlara muhtaç kaldığını belirten Özener, “Yeni eğitim öğretim yılına maalesef eksikliklerle başladık. Servislerden temizliğe, güvenlikten beslenmeye kadar ülke genelinde eğitim sisteminde ciddi sorunlar var. Aliağa’da yaşanan sorunların başında ise servisler geliyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında kaldırılan servisler özellikle kırsaldan gelen öğrenci ve velilerimizi çok mağdur ediyor. Şu anda Helvacı’dan gelen bir öğrencinin dolmuşa ödediği ücret 25 TL, sivil vatandaşın ise 30 TL. Sadece Helvacı’dan değil, Aliağa merkeze ilkokul, ortaokul ve lise için kırsaldan yüzlerce öğrenci geliyor. Maliyet hesabı yaptığımızda öğrencinin diğer giderleri hariç, aylık sadece ödediği ulaşım ücreti bin 300 TL. Buna öğrencinin beslenmesi, giyinmesi ve eğitim ihtiyaçları da eklendiği zaman veliler için ciddi bir maliyet ortaya çıkıyor. Bizim köylerimizde yaşayan insanlar çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştıkları için zaten dar gelirliler. Bu sadece Aliağa için değil, İzmir’in bütün ilçelerinde çözüme kavuşturulması gereken bir sorun. Ben 42 yıllık bir eğitimci olarak, eğitimde ve sağlıkta tasarrufun olamayacağını savunuyorum. Birçok şeyi istediğimizde yapabiliyoruz. Aliağa, sanayisiyle ciddi gelirler elde eden bir ilçe. Burada belediye olarak büyük firmalarla iş birliği yapabiliriz. Dolmuş kooperatifleriyle anlaşarak öğrenci ücretlerini makul seviyelere indirebiliriz. En azından ESHOT ile görüşmeler yapılarak Aliağa-Helvacı arasına tıpkı Şakran’a koydukları gibi bir hat konulabilir. Helvacı’dan kalkan otobüs Bozköy ve Şehitkemal’i de alarak öğrencileri okullara ulaştırabilir” diye konuştu.
TEMİZLİK MALZEMESİ VE PERSONEL YETERSİZ
Servis konusunun yanı sıra okullarda temizlik malzemesinin ve temizliğinin de yetersiz olduğunu ifade eden Özener, “Helvacı’da bazı okulları ziyaret ettim. Öğretmen arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde okul temizliğinin yetersiz olduğu konusunda şikayetler alıyoruz. Aldığım bilgilerde şimdilik iki tane temizlik personeli verildiğini söylediler. Fakat verilen personel de günde sadece 2 saat ve düşük ücretle çalıştırılıyor. Bu da personelin okul temizliğinde yeterli olamayacağı anlamına geliyor. Temizlik malzemesi konusunda ise okullarımızda malzeme stokumuz yetersiz. Ben mecliste de bu konuyu dile getirerek bazı temizlik malzemelerini Petkim’den tedarik edebileceğimizi söylemiştim. Çünkü Petkim’in ürettiği malzemeler kaliteli ve uygun. Belediyenin elemanları belirli aralıklarla okullarda temizlik yapıyor. Yeni dönem başlamadan önce boya badana işlerinde yardımcı oldular. Ben bu konuda kendilerine teşekkür ettim fakat bunun devamlılığı önemli. Bu konuda bir program çıkartılarak haftanın belirli günlerinde okullara temizlik personeli gönderilebilir. Aliağa yatırımı çok olan Tüpraş, Petkim, Star gibi rafinerileri barındıran bir ilçe. Belediyemizin bu firmalardan destek alması gerekiyor. Buralardan okullara personel sağlanabilir. Sağlanmazsa bile onların eğitimle ilgili fonları vardır. Yapılacak olan anlaşmalarla bu fonlar Aliağa’da eğitim için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
HİÇBİR OKULDA GÜVENLİK YOK
Konuşmasının devamında Aliağa’nın okullarında ciddi güvenlik eksikliklerinin olduğunu vurgulayan Özener, “Okullarımız için güvenlik olmazsa olmaz. Çünkü aileler oralara çocuklarını emanet ediyor. Buralara her isteyen elini kolunu sallayarak giremez. Okullarda öğrencinin başına bir şey gelse yöneticiler sorumlu tutuluyor. O yüzden güvenlik konusunda tasarruf uygulanması bence çok yanlış. Şu anda Aliağa’da bulunan hiçbir okulda güvenlik yok. Aliağa’da okullarla yaptığım görüşmelerde en büyük sorunlarının güvenlik olduğunu ve buna çözüm bulmam konusunda benden yardım istediler. Ben belediye ile bu konuda görüşmeler yapıyorum ama çözüm bulabileceklerini düşünmüyorum” dedi.
BELEDİYELER DESTEK OLMAK ZORUNDA
Yeni dönemde iktidarın uygulamaya koyduğu eğitim sistemine de eleştirilerde bulunan Özener, “AK Parti iktidarının eğitim sistemini 22 yılda getirdiği durumdan öğrenciler, veliler, öğretmenler ve yöneticiler yeni sezonu heyecan ve istekle karşılayamadı. Bu yıl 1., 5. ve 9. sınıf öğrenci ve öğretmenlerimiz bir eğitim programı olmaktan öte, çağ dışı eğitim manifestosu niteliği olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başladı. Bu model ihtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma, onaylama süreci şeffaf yürütülmemiş ve tüm uzmanların karşı çıktığı bir sistem. Öğretmen ve öğrencilerimizin vakti ve emeği daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönmeyi umuyoruz. Öte yandan belediyelerin asil görevleri park, bahçe yol yapmanın dışında eğitime destek olması gerektiği konusu da yasada mevcut. Tüm belediyelerimizin çocuklarımızın eğitimine destek vermek zorunda olduğunu düşünüyorum. Aliağa Belediyesi’nin de okullarda yaşanan sorunlara duyarsız kalmayacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.