[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#parmak

parmak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, parmak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Parmaklarda soğukluk hissi parmak kaybettiren Reyno sendromu habercisi olabilir Haber

Parmaklarda soğukluk hissi parmak kaybettiren Reyno sendromu habercisi olabilir

Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Uzman Doktor Müslim Gül, halk arasında çok bilinmeyen ve kansızlıkla karıştırılan Reyno sendromu hakkında açıklamalar yaptı. Rahatsızlığın parmaklarda soğukluk hissiyle meydana geldiğini ifade eden Gül, “Parmaklarda soğukluk hissi, uyuşma genelde kansızlık zannediliyor. Bu hastalık romatolojik hastalıklara seyreden cilt altı dokularını tutan özel romatizmal hastalıklarla birlikteliği olan bir hastalık. Sigara içimi de bunu tetikleyen faktörlerin başında yer alıyor. Soğuk havalarda özellikle parmakları besleyen küçük kılcal damarların, atardamarların soğuğa maruz kalması sonucunda parmaklara kan getirememesine bağlı önce solukluk sonra morarma daha sonra ise kızarıklık şeklinde görülüyor. Bu hastalık küçük artellerin kasılıp, büzülme ve gevşemesinde olan bir sorundan kaynaklanıyor. Kansızlıkla karıştırılmaması lazım. Parmak uçları genelde vücudun en az kanlanan bölgeleridir. Kalbe en uzak noktalar el ve ayak parmaklarıdır bu nedenle de genelde soğukturlar. Maalesef ki Sivas gibi soğuk memlekette yaşamamıza rağmen eldiven veya kalın çorap giyme alışkanlıklarımız yoksa zaten soğuk olan parmak uçlarına daha az geliyor ve semptomlar başlıyor. Çok daha ağır vakalarda burun ucu ve kulak kepçeleri de etkileniyor” diye konuştu. Parmaklarımızı elimizi kaybetmeye kadar yol açar Kalp ve Damar Cerrahı Uzman Doktor Müslim Gül, Reyno sendromunun parmak kayıplarına neden olabileceği gibi bir çok tehlikeli hastalığında belirtisi olabileceğine vurgu yaparak, “Kesinlikle hafife alınacak bir hastalık değil. Reyno sendromu başka hastalıkların bulgusu da olabilir. Örneğin kişide kanser olabilir, kullandığı ilaçlara bağlı olabilir. Cüzzam hastalığı, romatizma, ağır hastalık gruplarının bir yan etkisi olabilir. Reyno hastalığı ikiye ayrılıyor. Eğer böyle hastalıkların sonucunda parmaklara yansıyan bir etkiyse sekonder reyno, atardamarların kasılıp büzülmesine bağlıysa primer reyno diyoruz. Bu nedenle kişinin öncelikle araştırılması lazım. Eğer primer reyno tespit edilirse buna yönelik bir tedavi vermek gerekir. Eğer olmazsa parmak uçları ileride kangren seviyesine gelir ve parmaklarımızı elimizi kaybetmeye kadar yol açar” dedi. Tedavisi bulunmuyor Gül, Reyno sendromunun bir meslek hastalığı olarak kabul edilebileceğini ifade edip tedavisinin ise olmadığına dikkat çekerek, “Bu hastalık aynı zamanda meslek hastalığına da girer. Bu hastalığın dünyada herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Sadece semptomlarını iyileştirebiliyoruz. Net bir ilacı ve tedavisinin olduğunu söyleyebileceğimiz bir hastalık gurubunda değil. Egzama hastalığı gibi düşünülebilir. Belli dönemde alevlenen ve çeşitli ilaçlarla söndürülen fakat yine tekrarlayan bir hastalık grubu. Bu nedenle kişi kendini olabildiğince soğuktan korumalı ve sigara içmemeli” dedi.

Parmak ve tırnaklardaki değişiklilere dikkat! Haber

Parmak ve tırnaklardaki değişiklilere dikkat!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, parmak ve tırnaklarda yaşanan değişikliklerin birçok hastalığın habercisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Altay, hekimlerin fiziki muayeneyle pek çok hastalığa ön tanı koyabildiğini ifade etti. Bazı hastalıkların ileri düzey tetkik ve görüntüleme testlerine gerek kalmadan fark edilebildiğini vurgulayan Altay, "Bir ele, parmaklara ve tırnaklara bakarak bazı hastalıklardan şüphelenebiliriz. Elinde, parmaklarında ve tırnaklarında değişim görenlere uzmana başvurmalı." dedi. Altay, bireylere parmak ve tırnaklarındaki değişimleri iyi gözlemlemesi tavsiyesinde bulundu. Toplumda yaygın görülen pek çok hastalığın özellikle parmak ve tırnaklardaki değişikliklerle kendini gösterdiğini anlatan Altay, şunları kaydetti: "Tırnak çok beyazsa karaciğer sirozu gibi bir hastalığın belirtisi, parmak ve tırnakta aşınmalar varsa kansızlığın bulgusu, parmakta noktalanma varsa sedef hastalığı gibi romatizmal hastalıkların belirtisi olabiliyor. Eğer parmak mor renge dönüşmüşse kan hastalıkları ve kalp yetersizliği akıllara gelmeli. Çomak şeklindeki bir parmak kalp hastalıkları, KOAH gibi hastalıkların belirtisi oluyor. Tırnakta çizgilenme görülürse romatizmal hastalıklar aklımıza geliyor. Dolayısıyla sadece tırnağa ve parmağa bakarak hastalıkları görebiliriz." Altay, parmak ve tırnaktaki değişikliklerin önemine vurgu yaparak, "Kişinin parmağı ve tırnağında bir anomali varsa muhakkak romatizmal hastalıklar, kalp yetersizlikleri, akciğer ve hematolojik hastalıkları araştırmak gerekiyor. Parmaklar ve tırnaklar vücudun aynası. Onlara bakarak birçok hastalığı görebiliyoruz." dedi. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hekimler, aşı karşıtlarına karşı direniyor!

Mesleği uğruna parmaklarından oldu ama vazgeçmedi Haber

Mesleği uğruna parmaklarından oldu ama vazgeçmedi

Karpuzlu ilçesinin kırsal Koğuk Mahallesi'nde 55 yıldır marangozluk yapan 73 yaşındaki usta Muhammet Erten, yarım asır önce açtığı atölyesinde yıllardır üretmeye devam ediyor. Önceleri Ege Bölgesi'nin sahil kesimlerine işler yapan asırlık usta Erten şimdiler de ise arı kovanı imalathanesine dönüştürdüğü iş yerinde gece gündüz demeden çalışmayı sürdürüyor. Uğruna sol elinin 4 parmağını kaybettiği mesleğine aşık olduğunu ifade eden Erten, mesleği ölene dek sürdürmekte kararlı. Marangoz ustası Erten üretmeyi ve çalışmayı çok sevdiğini belirterek, "Çalışmazsam hasta olurum. Üretkenliğimi çalışmaya borçluyum" dedi. ''BU İŞ RESMEN BİR HASTALIK'' Bugüne kadar pek çok usta yetiştirdiğini kaydeden marangoz ustası Muhammet Erten, "55 senedir bu işi yapıyorum. Önceleri marangozluk yapıyordum ama son yıllarda artık sadece arı kovanı üretiyorum. Marangozluk yaptığım dönemde hep sahil kesimlerine işler yaptım. Bu kovanlar da kendi Ege Bölgemiz başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına dağılıyor. Burada benim gibi marangozluk yada arı kovanı yapan birçok esnaf var. Hepsi de benim yanımda çalışan çıraklar, kalfalar. Benim yanımdan ayrılmadılar. Bu iş resmen bir hastalık. Bende çalışma hastalığı var, çalışmazsam kendimi rahatsız hissediyorum. Yıllık dört beş bin adet kovan üretiyoruz. 10 kamyon malı pırasa doğrar gibi doğruyorum, hepsi de elimden geçiyor. Çok şükür işlerimiz de iyi" dedi. ''ÖLENE DEK ÇALIŞMAYA DEVAM'' Ölene dek mesleğini sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekleyen Erten, "Artık eve üstüm başım tozlu gidince hanım kızıyor ama ne yapalım bu işten vazgeçemiyorum. Yıllardır hastalıkta, sağlıkta bu işi yapmışım dolayısıyla da bırakamıyorum. Zamanında iş yaparken parmaklarımızı da makineye kaptırdık, zor zamanlardan geçtik. Bu durum marangozların kaçınılmazı gibi bir şey. Çok şükür parmaklarımın olmaması mesleğimi yapmama engel değil. Sağlığım elverdiğince, gözüm gördüğünce, elden ayaktan düşene dek daha doğrusu ölene dek bu işi sürdürmeye kararlıyım. Hanımımın sevgisi bir yana, mesleğime olan sevgim de öbür yana" diye konuştu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.