Kartal Dağı’nda tarih ve doğa katliamı sürüyor
TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER
İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santralı ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi kurulmak üzere başlatılan ÇED sürecinde son düzlüğe girildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınan proje dosyasına son şekli verildi.
24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti. Alanda yapılan protestoda bölge halkı, doğal alanda büyük tahribata neden olacak projeye karşı mücadele edeceklerini haykırmışlardı.
Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk projeye ilişkin konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, mücadeleden vazgeçmediklerini ve itirazlarını yenileyeceklerini söyledi.
MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
Projeye yeniden itiraz edeceklerini belirten Aydın, “Bölge halkı olarak İDK döneminde bu projeye karşı olduğumuzu açıklamış ve itiraz dilekçelerimizi vermiştik. Bu süre içinde belediye de projeye karşı itiraz dilekçesi vermişti. Şu anda da itiraz süremiz var. Biz bu süre içerisinde de gerekli yerlere itirazımızı yapacağız. Mücadelemiz devam edecek. İDK sürecinde buradan 105 itiraz dilekçesi vermiştik. Yeni itiraz sürecinde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz Dampınar bölgesindeki vatandaşlar da projeye itiraz edecekler” dedi.
ZEYTİN YASASINA MUHALEFET OLUR
Proje içerisindeki kırma-eleme tesisi konusunda da zeytin yasasına dikkat çeken Aydın, “Proje sürecinde buraya gelen yetkililer taleplerimizi dinlediler ve projede gerekli değişikliklerin yapıldığını söylediler. Ancak ne kadar değiştirildi bilemiyoruz. Mesela projede kırma eleme tesisi de vardı. Bu tesisi kaldırdıklarını söylediler ama denilen yapıldı mı bize net bir bilgi verilmedi. Bu süreç içerisinde net bilgilendirilmedik. Kaldı ki kırma eleme tesisi kaldırılmadıysa bile bölgedeki zeytin ağaçlarının varlığıyla birlikte zeytin yasasına muhalefet oluyor” diye konuştu.
KIZILÇAMLARIN YÜZDE 10’U GİDECEK
Projenin hayata geçirilmesi durumunda hem tarih hem de doğa açısından geri dönülemez tahribatlar yaşanacağının altını çizen Aydın, “Projenin yapılacağı Kartal Dağı, arkeolojik kalıntılar açısından zengin bir bölge. Zaten Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Tarafından da bazı alanlar tescillendi. Projenin olduğu alanda bir tarihi manastır kalıntısı olduğu söyleniyor. Ancak ormandaki ağaç dokusu o kadar sık ki ortaya çıkması kolay olmuyor. Bu projeye onay verilirse ormanlarda yeni yollar açılacak ve bölgedeki hareketlilik artacak. Bunun için hem alandaki kızılçam ormanlarının yüzde 10’u gidecek hem de tarihi doku zarar görmüş olacak. Önceden devlet ormanlarını vatandaştan korurdu şimdi vatandaşlar devletten korumaya çalışıyor. Biz vazgeçmedik, mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.