PCT ne demek? PCT yüksekliği ne demek? PCT düşüklüğü nedir?
Prokalsitonin testi olarak bilinen PCT, kandaki prokalsitonin değerini ölçmek için kullanılır. Çoğunlukla kanda bakteriye bağlı enfeksiyon ve sepsis gibi ciddi durumların önemli bir göstergesi olarak bilinir. Hastanın aldığı bakteriyel enfeksiyonun vücuda ne kadar yayılıp yapılmadığını tespit eden değer PCT testidir. PCT testi nasıl yapılır, ne zaman yapılır? PCT değeri kaç olmalıdır? İşte detaylar...
PCT neden düşük olur?
PCT düşüklüğü olumsuz olarak düşünülse de aslında PCT değerinin düşük seviyede olması vücutta enfeksiyon olmadığının ya da az olduğunu gösterir. Ancak dikkat etmek gerekebilir ki, viral enfeksiyonlarda ve inflamtuar hastalıklarda PCT değeri düşebilir. Belirtiler şiddetliyse ama PCT değeri hastada düşükse enfeksiyonun viral kaynaklıdır.
PCT neden yüksek olur?
PCT yüksekliği, enfeksiyonun seviyesini gösterir. Genellikle sepsis, menenjit gibi ciddi bakteriyel enfeksiyonlar, PCT'nin yükselmesinin en büyük nedenidir.
PCT değeri kaç olmalıdır?
PCT değeri, sağlıklı kişilerde 0.1 µg/l’nin altındadır. 0.25 ng/mL seviyesinden daha büyük değerlerde enfeksiyonun varlığından bahsedilebilir.
PCT testi neden yapılır?
PCT testi, vücutta bakterilerin neden olduğu enfeksiyondan şüphelenildiğinde yapılır. Parazit, mantar enfeksiyonları ve bakteriyel sebeplerle ilgili olan PCT değeri, viral enfeksiyon durumlarında ise artmamaktadır. PCT yüksekliği veya PCT düşüklüğü öğrenilmesi için kan tahlilleri yapılır.
Kan tahlilleri ile öğrenilen PCT testi şu sebeplerden dolayı istenir:
Hastalarda bakteriyel enfeksiyon teşhisi
Bakteriyel ve viral menenjitin ayrıcı teşhisi
İnflamasyon ve enfeksiyonu ayırt etmek
Salgın nedeniyle bakteriyel ve viral pnömonin ayrıcı teşhisi
Septik şok teşhisi, riskin belirlenmesi ve izlenmesi
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarında böbreklerin durumunu anlamak
Bakteriyemi ve septisemi (sepsis) durumunu teşhis etmek, enfeksiyon şiddetini tayin etmek
Antibiyotik tedavisinin etkinliğinin izlenmesi
Ameliyat sonrası travmalar, yanıklar ve çoklu organ yetmezliğinde sistemik ikincil enfeksiyon teşhisi.
PCT testi nasıl yapılır?
PCT değeri, kan testi yapılarak ölçülür. Test öncesi herhangi bir hazırlık yapmak gerekmemektedir. Kan testinden önce açlık gerekmez. Bu sebeple istenilen bir zamanda yaptırılabilir. Vücuttaki enfeksiyonun anlaşılabilmesi için CRP de kan tahlillerinde sıklıkla istemi yapılan bir diğer değerdendir.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: MasterChef’te Mehmet Yalçınkaya’dan yıllar sonra gelen itiraf: Kız istedik vermediler