#Protez

Protez haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Protez haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Son jenerasyon osseointegrasyon protezi ile hayata tutundu Haber

Son jenerasyon osseointegrasyon protezi ile hayata tutundu

Libya’da asker olarak görev yapan Mundır Ali Mustafa Alweheshi’nin 2018 yılında katıldığı bir operasyonda bomba patlaması neticesinde sol bacağı kırıldı, sağ bacağı ise diz üstünden koptu. Alweheshii daha sonra tedavi için Türkiye’ye geldi ve ilk önce kemiği 10 santim uzatıldı, sonra ise klasik soket protez takıldı. Günde sadece 5 dakika ayakta durabilen, ağrıları giderek artan Alweheshii, yeniden Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Türkiye’de ilk defa uygulanan yöntemle osseointegrasyon protez operasyonu gerçekleşti. Alweheshii, operasyon sonrasında ayağa kalkıp desteksiz olarak yürüyebildi. 5 dakikalık yürüme mesafesini geçemiyordu Operasyonun ayrıntılarını aktaran Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kara, “Hastamız daha öncesinde soket protezi denedi. Bu protezle yürüme süresi kısıtlıydı. Protezin cilde temas ettiği yerde de yaralar oluşuyordu. Protezi sürekli çıkarmak durumunda kalıyordu. Kullandığı zamanlarda ise 5 dakikalık yürüme mesafesini geçemiyordu. Başarılı bir operasyonla osseointegrasyon protezi ameliyatımızı yaptık” şeklinde konuştu. İyi sonuçlar alındıkça hastalar da bunu yaptırmak isteyecektir Doç. Kara, “Her hastamıza bu işlemi yapamıyoruz. Özellikle yara yerinde iyileşme sorunu olmayan hastalarımızda uygulayabiliriz. Cerrahi olarak çok zor sayılmasa da hasta takibi yönünden oldukça zordur. Hastayı bundan sonra ömür boyu takip edeceğiz. Osseointegrasyon protezi ülkemizde yeni jenerasyon olarak uygulanan ilk operasyon oldu. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Tabii bu ilerleyen süreçlerde yayılarak devam edecektir. Sonuçları görüldükçe, iyi sonuçlar alındıkça hastalar da bunu yaptırmak isteyecektir” dedi. “Tempolu ve ağrısız bir şekilde uzun mesafeler yürüyebiliyor” Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Hastamız sağ bacak diz üstü ampütasyon hastasıydı. Hastamızı uzun süre klasik olarak bildiğimiz protez bacak kullanıyordu. Hastamıza yeterli rehabilitasyon programı yapmamıza rağmen fonksiyonel olarak rahat hareket edemediği için kemik içi protez uygulandı. Operasyon sonrası hastamız yavaş yavaş kademeli olarak ayağa kalkmaya ve yürümeye başladı. Ortopedi, fizyoterapi ve fizik tedavi ile birlikte uzun bir süreç oldu. Önce belli ağırlıklarda baskı uyguladı. Kendi kilosunu kaldıracak ağırlığa ulaştıktan sonra önce ayakta durmaya ardından destekli yürümeye başladı. Şimdi ise tempolu ve ağrısız bir şekilde uzun mesafeler yürüyebiliyor. Hastamız bundan sonraki sürecini kimseye bağlı olmadan rahatlıkla yapabilecek” dedi. “Eskisine göre çok fark var” Alweheshi, “İki ayağımdan yaralandım. Sol bacağımı yapılan tedaviyle kurtardık. Ancak sağ ayağım kesilerek ampüte edildi. 1,5 yıl boyunca Adnan hoca ile sık sık görüşme yaptık. Operasyon sonrası hayatım tamamen değişti. Eskisine göre çok fark var. Eskiden çok zorluk çekiyordum. Yeni takılan protezde hiçbir zorluk yaşamıyorum. Çıkarıp takması çok kolay. Yeni protezimi kendi ayağım gibi hissediyorum. Sosyal hayatıma devam ediyorum” diye konuştu.

Kolundaki platin ve bacağındaki proteze rağmen cami temizliğini aksatmıyor Haber

Kolundaki platin ve bacağındaki proteze rağmen cami temizliğini aksatmıyor

Konya şehir merkezinde memur olarak görev yaptığı kurumdan emekli olduğu yıllarda Çumra ilçesine taşınan 86 yaşındaki Mehmet Mert, ilçe merkezinde bulunan Bardakçı Camiindeki inşaat temizliğine yardım etmeye gitti. Babasının yıllarca bahçesini temizlediği camide bir süre temizlik yapan 86 yaşındaki Mert, daha sonra babasından kalan mirası gönüllü olarak devam ettirmek için kolları sıvadı. Temizliğe başladığı yıllarda düşüp kalça kemiğini kırması sonucu protez takılan, daha sonra farklı bir zamanda tekrar düşen Mehmet Mert bu sefer kolunun kırılması sonucu platin takıldı. Geçirdiği kazalardan sonra da cami temizliğine devam eden 86 yaşındaki Mert, büyük bir azimle her gün sabah camiye gelerek akşam saatlerine kadar temizlik yapıyor. "Çok şükür baba mirasında 26. senedeyim" Babasından kalan temizlik mirasına 26 yıldır sahip çıkan 86 yaşındaki Mehmet Mert, "Benim günüm buranın temizliğiyle geçer. Yani isteksiz değilim, içimden geliyor benim. Onun için ben hiç acınmıyorum çok da hoşuma gidiyor. Buraya adadım kendimi. Babam rahmetli buralarda kavak vardı ve o kavakları sulardı, otlarını alırdı. Ondan da bana miras kaldı. İlk başlangıcım; caminin önündeki bölme sonradan yapıldı, oraya kereste falan getirdiler, o dilimleri taşımayla başladık. Bacaktan sakatım zaten, aldım elime süpürgeyi dün bugün gibi ben de yılın nasıl geçtiğini bilemedim. Baba mirasında 26. seneyi devralıyorum çok şükür. Çok rüzgar olsa dahi bu çamların dikenleri döküldüğü müddetçe o rüzgarda temizlerim. Ben de hiç üşengeçlik yok severek yaparım" dedi. "Hiç zor olmuyor Allah’a şükürler olsun" Cami temizliğine ömrü yettiği kadar devam edeceğini anlatan Mehmet Mert, "O senelerde çarşıdan gelirken gece saat 12 gibiydi, kış günü olunca buzluydu ortalık ayağım kaydı düştüm. Kalça kemiği kırıldı ve protez taktılar. Kolum da başka bir zaman düştüm kırılınca ona da platin taktılar. Hiç zor olmuyor Allah’a şükürler olsun. Cenabı Allah kolaylığını veriyor. Ömrüm yettiği kadar Cenab-ı Allah ömür verdiği sürece devam edeceğim. Ben kendimi buraya adadım. Yani ben cami temizliğini bakıyorum, şunu, bunu yapacağım diyemem. Ben kendimi buraya adadım başka yok. Benim son çıkışım burası. Hatta bana çocuklarım bırak artık diyorlar ama ben de dedim ki ben bu dünyayla ilişkiyi kestim. Bana karışmayın dedim. Benim şimdi bir torunum var Batuhan isminde. Bana dedi ki dede ’Allah geçinden versin sen ölürsen senin yerine ben devam ederim’ dedi. Allah razı olsun torunumdan, Allah’a şükür diyorum" diye konuştu.

Ortez-Protez Uygulama Merkezi depremzedelerin umudu oldu Haber

Ortez-Protez Uygulama Merkezi depremzedelerin umudu oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nde üretilen medikal ürünler, depremzedelerin, kazazedelerin ve engellilerin yaşam kalitelerini yükseltiyor. 2021 yılında hizmet vermeye başlayan merkezde, çeşitli nedenlerle uzuv kaybı olan engellilere, kayıp organının işlevini yerine getirecek kişiye özel protez üretiminin yanı sıra kas ve iskelet sistemi bozuk olan hastaların da günlük yaşamına dokunacak anatomik ve fizyolojik yapılarına uygun yardımcı cihazlar yapılıyor. Gelen talepler doğrultusunda kişilerin ihtiyaç duyduğu protezler, 1 ay içerisinde kullanıma hazır hale getirilirken, ürün yapımında el işçiliği büyük rol oynuyor. Merkezde fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitimleri de veriliyor. Pahalı yöntemlerden biri olan protezler için malzemeler yurt dışından temin ediliyor. Protezlerin maliyetleri 100 bin liradan başlayıp milyon liralara kadar çıkabiliyor. Gaziantep’teki merkezde ise bu hizmeti insan hayatına faydası nedeniyle ücretsiz hizmet veriyor. Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşların faydalandığı merkez, hayata yeniden tutunmak isteyenler için tek adres oldu. Depremlerde ve kazalarda uzuv kaybı yaşayan mağdurların yarasına merhem olan merkezde şu ana kadar yüzlerce kişiye hizmet verildi. Asrın felaketi 6 Şubat depremleri sonrasında 565 engelli afetzedeye ücretsiz olarak ortez, protez ve medikal malzeme desteği verildi. Deprem öncesi 265 kişinin faydalandığı merkezde 300 depremzede mağdura protez uygulaması yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan binlerce kişinin uzuvlarını kaybettiğine dikkat çekti. Depremlerde enkaz altında kalarak uzuvlarını kaybeden depremzedelere hizmet vermek için 2021 yılında hizmet vermeye başlayan merkezin depremzede vatandaşlara da hizmet vermeye başladığını ifade eden Çelebi, büyük depremlerin etkilediği 11 ilde uzvunu kaybeden 300 depremzedeye ücretsiz protez imkanı sağladıklarını belirtti. Çelebi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla açtıkları merkezde başta 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan ve uzuvlarını kaybeden afetzedeler ile kaza sonucu uzuvlarını yitiren kazazedelere umut olduklarını ifade etti. Merkezin ücretsiz hizmet verdiğini de belirten Çelebi, depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nin hayata yeniden tutunmak için bölgedeki tek adres olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl geçirdiği kaza sonucu sol ayağını kaybettiğini belirten Mehmet Bal, Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nde ayağına ücretsiz protez takıldığını ifade etti. Protez ayak sayesinde hayata tutunduğunu anlatan Bal, kaza sonrası hayata ilk adımlarını merkez sayesinde attığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Protez ameliyatlarında yeni dönem: Robotik cerrahi Haber

Protez ameliyatlarında yeni dönem: Robotik cerrahi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, diz eklemindeki hasarlı veya yıpranmış bölgeyi yapay bir protez ile değiştirme işlemi olan robotik diz protezi ameliyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan işlemin robotik cerrahi teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği ve işlemin birçok avantajının bulunduğunu anlattı. Hastanın diz eklemine göre protezi yerleştirdiklerini belirten Op. Dr. Tatar, “Robotik diz protezi, diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayan hastalar için uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Geleneksel diz protezi ameliyatlarına göre daha hassas ve doğru bir şekilde uygulanan robotik diz protezi, hastalara daha iyi bir iyileşme süreci ve daha uzun süreli protez ömrü sunar. Robotik diz protezi ameliyatı, hastanın diz ekleminin 3 boyutlu bir modelinin oluşturulmasıyla başlar. Bu model, hastanın diz ekleminin yapısı ve ölçülerini belirlemek için kullanılır. Ardından, robotik cerrahi cihazı, bu modele göre hastanın diz eklemine uygun protezi yerleştirir” dedi. “Robotik diz protezi ameliyatı, geleneksel diz protezi ameliyatına göre daha karmaşık ve pahalı bir işlemdir” Robotik avantajlarından bahseden Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Robotik diz protezi ameliyatının avantajları arasında daha hassas ve doğru bir ameliyat, daha az kan kaybı, az ağrı, hızlı iyileşme, iyi hareket ve uzun protez ömrü bulunuyor. Robotik diz protezi ameliyatı, geleneksel diz protezi ameliyatına göre daha karmaşık ve pahalı bir işlemdir. Ancak, sağladığı avantajlar nedeniyle, birçok hasta için en iyi tedavi seçeneğidir” ifadelerini kullandı. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Miyalji nedir? Kas romatizmasının belirtileri nelerdir?

Yardımsever iş adamından 20 depremzedeye ücretsiz protez Haber

Yardımsever iş adamından 20 depremzedeye ücretsiz protez

Kırşehirli iş adamı Mustafa Düger, 6 Şubat merkezli depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan depremzedelere yardım etmek amacıyla harekete geçti. Depremden sonra genç yaşlı fark etmeksizin 20 depremzedeye ücretsiz kol ve bacak protezi temin eden Düger, bu sayının yakında 30’a çıkacağını ifade etti. Ayrıca Düger, diğer iş adamlarına depremzedelere yardımda bulunmaları için destek çağrısında bulundu. İhtiyacı olan hastaların sosyal hayata entegrasyonunu kolaylaştırmak için 19 yıldır Ankara’da protez üretimi yapan iş adamı Düger, yardım fikrinin nasıl ortaya çıktığına dair İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. “Elimizden geldiğince onların protezlerine destek olalım istedik” Düger, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden dolayı çok etkilendiğini ve üzüldüğünü ifade ederek, “Hepimizi çok derinden yaraladı. İlk başlarda acil ihtiyaçları karşılamak gerekiyordu, depremzede arkadaşlarımıza yardım etmek gerekiyordu. O dönemde bizler, çevremizdeki arkadaşlarımızla beraber el birliğiyle çaba sarf ettik. Burada yardımlar topladık, bu yardımların oraya ulaşmasını sağladık. Bazı vakıflar aracılığıyla bu işleri yaptık. Depremin ardından ortaya çıkan tabloda birçok hasar ortaya çıktı. Bunlardan en önemlisi de vatandaşlarımızın uzuvlarını kaybetmeleriydi. Çok ciddi sayıda vatandaşımız uzvunu kaybetti. Bu uzuvların da belli bir süre iyileşme süreci var. Ampütasyon süreci ve ampütasyondan sonra iyileşme süreci. İyileşme sürecinden sonra da protezlerin yapılma süreci var. Biz de duyarlı vatandaş olarak buradaki vatandaşlarımıza yardım etmek adına elimizden geldiğince onların protezlerine destek olalım istedik” diye konuştu. “20 depremzedeye ücretsiz protez temini sağladık” Şu ana kadar 20 depremzedeye ücretsiz protez sağladıklarını ve yakın zamanda da bu sayının 30’a çıkacağını söyleyen Düger, “Depremzedelerini protezlerini yaptık, günlük yaşama tekrar entegre oldular. Annesini, babasını kaybeden arkadaşlarımız, evlatlarımız vardı. Eşini kaybeden evlatlarımız vardı. Psikolojik durumları da sıkıntılıydı. Hızlı bir şekilde protezlerini temin edip tekrar hayatın içerisine entegre olmalarını sağlayarak bir anlamda da böyle bir katkımız oldu. Yapmış olduğumuz yardımdan dolayı ağlayanlar, bize sarılanlar oldu. Bu hepimizin yapması gereken bir vatandaşlık göreviydi. Biz de üzerimize düşeni yaptık. Hatta küçük çocuklarımız vardı. Yürüyemiyordu ama biz onları koşturduk. Onların gözlerindeki heyecan ve pırıltı, bizler için gerçekten heyecan verici durumdu” ifadelerini kullandı. “Biz hep beraber birlikte olursak sorunların üzerinden geleceğiz” Mustafa Düger, diğer iş adamlarına da seslenerek, şu sözleri kaydetti: “Devlet her zaman vatandaşın yanında, vatandaşın yanında olmaya devam edecek ve olmaya da devam ediyor. Devlete destek olmak amacıyla bizler de iş insanı olarak bu faaliyetleri yürütmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Diğer iş insanlarına da seslenmek istiyorum; imkanınız varsa sizlerde depremzede vatandaşlarımıza imkanlarınız dahilinde lütfen yardım edin çünkü onların gerçekten yardıma ihtiyacı var, desteğe ihtiyacı var. Biz hep beraber birlikte olursak sorunların üzerinden geleceğiz.” BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Okul döneminde beslenme

4 ay sonra ilk adımını attı, gözyaşlarını tutamadı Haber

4 ay sonra ilk adımını attı, gözyaşlarını tutamadı

İzmir'in Menemen ilçesinde yaşayan 58 yaşındaki Zennure Yılmazlar, uzun yıllardır diyabet hastalığıyla mücadele ediyordu. 4 ay önce rahatsızlığı nedeniyle bir bacağı diz altından kesilen Yılmazlar, maddi durumu el vermediği için tekerlekli sandalye bile satın alamadı. Babasından kalan emekli maaşıyla geçinmeye çalışan bir çocuk ve bir torun sahibi Yılmazlar, sosyal medyadan yardım talebinde bulundu. İzmir'de uyuşturucu ile mücadele konusunda önemli çalışmalara imza atan sivil toplum kuruluşlarından olan İzmir TUMED (İzmir Toplumsal Uyuşturucu ile Mücadele ve Eğitim Derneği), Yılmazlar'ın çağrısına kulak vererek harekete geçti.  PARA KISA SÜREDE TOPLANDI Derneğin sosyal medya hesaplarında yaptığı çağrının ardından hayırseverler Zennure Yılmazlar'a protez bacak alabilmek için para topladı. Videonun yayınlanmasından bir hafta sonra protez bacak ücreti toplanırken, yaklaşık 4 aydır yürüyemeyen Zennure Yılmazlar yeni ayağına kavuştu. 4 AY SONRA İLK ADIM 4 ay önce bacağı diz altından kesilen ve bu süreçte temel ihtiyaçlarını bile gideremeyen Yılmazlar, yapılan ölçüm işlemlerinin ardından yeni protez bacağına kavuştu. Protezleri takılan Yılmazlar, 4 ay sonra attığı ilk adımların ardından sevinç gözyaşları döktü.  TUMED YARDIMINA KOŞTU Yeniden yürümesine vesile oldukları için emeği geçen hayırseverlere teşekkür eden Zennure Yılmazlar, "Tüm hayırseverlerden, evlatlarımdan Allah razı olsun. Kendimi çok şanslı hissediyorum, çok teşekkür ederim" açıklamasında bulundu. İzmir TUMED Başkanı Bedri Yalçın ise, "2 ay önce bacağı kesilen Zennure ablamız, İzmir TUMED ailesi olarak bize ulaşmıştı. Kendisine, Haluk Elvan ve onun dostları sayesinde önce elektrikli sandalye götürdük. Protez bacağa ihtiyacı olan Zennure ablamıza şükür ki bugün protez bacak takıldı. Hayırsever vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi. İHA

Uzvunu kaybeden depremzedeler için acı mesai: Üretimleri arttırdık! Haber

Uzvunu kaybeden depremzedeler için acı mesai: Üretimleri arttırdık!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce insan hayatını kaybederken, yüz binlercesi de yaralandı. Yaralılar arasında çok sayıda kişi maalesef çeşitli uzvunu kaybetti, sakat kaldı. Uzuvlarını kaybeden depremzedeler bundan sonraki yaşamları boyunca protezlere bağlı olacak. Biz de gazete olarak depremde uzuvlarını kaybetmiş hastaların protezleri hangi dönemde ve nasıl kullanacağı ile ilgili Op.Dr. Fatih Sürenkök, Türkiye’de protez üretimi ve ithalatıyla ilgili ise Ortomer Ortez Protez Yapım Merkezi Sahibi Ayşe Kırca ile görüştük. “KAÇ KİŞİ AMPUTE OLDU NET BİLMİYORUZ” Depremde kaç vatandaşın ampute olduğu konusunda net bir bilginin olmadığının altını çizen Op.Dr. Fatih Sürenkök, “Yaşanan deprem sonrası şu anda Sağlık Bakanlığı’nın veya uzmanlık derneklerinin elinde ne kadar ampute edilmiş kişi var bilmiyoruz. Yani Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerinden bu kayıplar çıkarabilir. Çünkü bu ampütasyonlar çoğunlukla Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ya da üniversite hastanelerinde yapıldı. Ama şu anda Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir envanteri ya da çalışması var mı? Bilmiyorum. Onun dışında da özel hastanelerde yapılanlar var. Ama dediğim gibi şu an elimizde ne kadar ampütasyon var, bunu net bilmiyoruz” dedi. “HASTALAR MİNNET ETMEK ZORUNDA DEĞİL” Uzuvlarını kaybetmiş depremzedelerin ihtiyaç duyduğu protezlere erişim sağlaması için Sağlık Bakanlığı ve sağlık derneklerinin aktif olması gerektiğini ifade eden Sürenkök, “Genellikle hasta ampütasyon olduktan yaklaşık üç ay sonra protez işlemi yapılıyor. Şu an henüz üç ay dolmadı. O yüzden protezle ilgili yeni yeni ihtiyaçlar oluyor ve bu ihtiyaçların karşılanıp-karşılanmadığı ortaya çıkacak. Bu nedenle ‘henüz protezler karşılanmadı’ diye bir durum söz konusu değil. Avrupa menşeli bir sürü organizasyon var, bu organizasyonlar sosyal medya üzerinden duyurular yaparak, protez temini için bize başvurun diyor. Ama bu dediğim gibi beni bir hekim olarak çok da mutlu etmiyor. Bu konuda SGK’nın devrede olması lazım. Şu anda tarikatlar ve yabancı organizasyonlar bu işi yürütüyor sahada. Yani Türkiye’deki tarikat ve vakıflar ile yurt dışındaki tarikat ve vakıflar hastaya protez takıyor. Bu vakıf ve dernekler neye bağlı, kim tarafından yönetiliyor? Sonu, ucu nereye gidiyor? Bu protezlerin kontrolü nasıl olacak? Protezleri hastalar tekrar nasıl alacak? Bu belli olmayan süreçler. Bu nedenle protez işlemi bahsettiğim gibi uzmanlık dernekleri, Sağlık Bakanlığı ve SGK bir koordinasyonla ve ücretsiz bir şekilde yapmalı. Yani kişi bir vakıfa ya da birilerine minnet etmek zorunda değil” diye konuştu. HASTAYA UYGUN PROTEZ Yerli protez ve ithal protez arasındaki kalite farkı ile ilgili de konuşan Sürenkök, önemli olan noktanın doğru protezin doğru hastaya uygulanması olduğunu belirterek “Avrupa’dan ithal edilen protezle, yerli protez arasında mutlaka bir kalite farkı var. Bunu yerli otomotiv ve yabancı otomotiv gibi düşünelim. Zaten yerli protezlerin de önemli parçaları yurt dışından ithal ediliyor. Bu nedenle çok büyük bir kalite farkı yok. Yeter ki hangi hastaya hangi protezin uygulanması noktasında bilimsel ve doğru karar verilsin. Onun için burada uzmanların hastayı görmesi ve uzmanların bunu değerlendirmesi lazım. Az önce söylemek istediğim şey buydu. Alanında uzman ortopedi ve travmatoloji gibi derneklerin olması bu yüzden değerli” ifadelerine yer verdi. FARK ALMADAN PROTEZ TEMİNİ Uzuvlarını kaybetmiş depremzedelerden protez için SGK’nın belirlemiş olduğu fiyat dışında herhangi bir ücret almadıklarını belirten İzmir firması olan Ortomer Ortez Protez Yapım Merkezi Sahibi Ayşe Kırca ise “Deprem bölgesinde ciddi anlamda uzuv kaybı var. Bu uzuv kayıplarının yanında bölgede hali hazırda protez kullanan ve bu protezlerini göçük altında bırakan insanların da proteze ihtiyacı var. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 yılda bir temin edilir şeklinde bir teminatı var. SGK, deprem bölgesinde daha önceden uzvunu kaybedip protez kullanıp da süresi dolmayanlar için bir düzenleme yaptı. Yapılan düzenlemede “Süreye bakılmaksızın depremin vurduğu kentlerde yeni protezler temin edilebilir” denildi. Daha sonra SGK, protez fiyatlarının belirlendiği listede bir güncelleme yaparak fiyatları bir noktada arttırdı. Biz de firma olarak gerek sosyal medyada gerekse İzmir’in 30 kaymakamlığına bir yazı gönderdik. Fiyatları bir nebze artırmasında rağmen SGK’nın ödemiş olduğu rakamlarda Türkiye’de protez üreten firma yok, çünkü üretim maliyetleri çok yüksek. Firma olarak ‘Depremde uzvunu kaybetmiş veya daha önceki protezini kaybetmiş hastalar için herhangi bir fark almadan SGK’nın ödediği rakamlardan protez yaparız’ diye 30 kaymakamlığa yazımızı gönderdik. Gerek İl Sağlık Müdürlüğü gerek SGK gibi kurumlara da bu yönde bilgi verdik” dedi. “ÜRETİM MALİYETLERİMİZ YÜKSEK” Yerli firmaların protez üretiminde maliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyen Kırca, “Olağanüstü durumlar dışında Türkiye’de önceden belirlenen yıllık protez üretim kapasitesi var. Her yıl üretip-satacağımız rakamlar belirlenir. Yaşadığımız deprem olağanüstü bir durumdu ve bu yüzden biz de üretimlerimizi arttırdık. Tahminlerimize göre 30 ila 40 bin arasında hasta; çeşitli uzuvlarını kaybetmiş olabilir. Sadece kendi adımıza şunu net söyleyebilirim ki yıllık 5 bin adet protezi çok rahatlıkla üretebiliriz. Elbette yerli üretimin yanında ithal ürünler de var. İthal ürün deyince şöyle bir durum ortaya çıkıyor; biz vatandaştan 5 kuruş fark almadan bu protezleri yapıyoruz. Ama ithal protezlerde SGK’nın ödediği rakamın dışında depremzedemizin cebinden çıkacak rakam şu an ki döviz fiyatlarıyla yaklaşık 50 -60 bin TL’yi buluyor. Çünkü ithal ürünlerin fiyatları çok yüksek. Bizim de yerli üretim olarak üretim maliyetlerimiz yük” değerlendirmesinde bulundu. “İTHAL MAĞDURİYET YARATABİLİYOR” İthal protezlerin bazı noktalarda mağduriyetler oluşturabileceğini de dile getiren Kırca, “Bizim yerli firma olarak şu an yaptığımız sözleşmeyle depremzedenin cebinden 5 kuruş çıkmıyor. Ama depremzede mesela ‘Alman markası protez istiyorum’ derse üzülerek oradan fark çıkartmak zorunda kalıyoruz. Garanti sürelerinde ithal ürünlerin değişiminde genelde mağduriyetler oluyor. Diğer taraftan bu ürünlerin SGK tarafından değişmesi gereken dizlikleri, silikonları var. Bu noktada da yedek parça olarak ithal ürünler çok pahalı. Protezlerin periyodik zamanlarda değişmesi gereken parçaları var. Ancak yerli üretimde 5 yılda bir protezin tekrardan yenilenmesi gibi SGK’nın tanımış olduğu bazı haklar var. Bunlardan da faydalandırılması noktasında şu anki şartlar dahilinde depremzedeler herhangi bir fark ödemiyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.