İzmir'in 55 yıllık pul koleksiyoncusu
KEMAL ÖZKURT - ÖZEL HABER
İzmir Konak Filatelistler Derneği Genel Sekreteri Engin Çakmak, 65 yıllık hayatının yaklaşık 55 yılını amatör ve profesyonel olarak pul koleksiyonculuğuna adadı. Koleksiyonculuğun amacının sadece materyal toplamak olmadığını, kendilerinin aynı zamanda arşivci olduklarını dile getiren Çakmak, "Biz topladığımız mektuplarla tarihsel olayların görünmeyen hikayelerini yansıtıyoruz. Pullar sayesinde insanları geçmişe götürerek o anları hissetmelerini sağlıyoruz" dedi.
"BİZİM GÖREVİMİZ ASLINDA O ZARFIN HİKAYESİNİ İNSANLARA AKTARMAKTIR"
Engin Çakmak, asker bir babanın oğlu olarak 1958 yılında Ordu'da dünyaya geldi. Babasının mesleğinden dolayı bir çok ilde bulunan Çakmak'ın pul toplama merakı henüz 11 yaşında başladı. Askere kadar amatör olarak pul toplamaya devam eden Çakmak, 1985 yılında başladığı maliye mesleğiyle merakı yeniden canlandı ve profesyonel olarak pul koleksiyonculuğu yapmaya başladı. Bilinçsiz olarak toplanan pulların sadece zaman kaybı olduğunu ifade eden Çakmak, "İlk etapta 1967 yılında Bursa'da tebrik pulları toplayarak başladım. O zamanlarda pulları zarflardan kopartırdı ama keşke zarflarıyla birlikte saklasaydım. Çünkü o zarfın bir hikayesi var ve bizim görevimiz aslında o zarfın hikayesini insanlara aktarmaktır. Bunu zaman içerisinde acı bir şekilde öğrendim. 2008'den sonra belli başlı konular belirleyerek daha profesyonel olarak çalışmaya başladım. Şu anda elimde 10 adet konu var. Bunlardan 4 tanesi hazır. Daha fazlasını yapmaya çalışıyorum. Gerçekten severek yaptığım bir iş olduğu için zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum ve yorulmuyorum" diye konuştu.
"ESERLERİ MİRAS BIRAKACAĞIMIZ KİMSE YOK"
İnsanların sevdikleri işlerle uğraştıkları zaman günlük stresten uzak kaldıklarını söyleyen Çakmak, "Bu bir sevgi, gönül meselesi. Bu işten maddi kazanç sağlamaya çalışmak bence çok mantıksız. Aldığınız pulu hiçbir zaman yüksek fiyattan satamazsınız. Size sadece gördükleriniz ve duyduklarınız anı olarak kalır. Derneğimizde bulunan üyelerin çoğu 60 yaş üstü. Biz bu gün varız yarın yokuz. Topladığımız eserleri miras bırakacağımız kimse yok. Bu yüzden eserimi bırakacak kimseyi bulamazsam ilgili kurumlara müzelerde sergilenmek üzerek bağışlarım. Katıldığım yarışmalarda aldığım ödüllerin hiçbir anlamı yok. Geriye bakınca ismimin kalması, edindiğim dostlar ve biriktirdiğim anılar bana yetiyor" ifadelerini kullandı.
"DERNEKLER AİDİYET DUYGUSU HİSSETİREN YERLERDİR"
Pul koleksiyonculuğuyla ilgilenirken sitem ettiği tek şeyin zamanında ailesine çok fazla vakit ayıramadığını dile getiren Çakmak, bu işe merak salan yeni koleksiyonculara nasihatlerde bulundu. Koleksiyonculuğu bilinçsiz şekilde yaparlarsa büyük hayal kırıklığına uğrayacaklarını söyleyen Çakmak, "Dernekler olarak bu işe yeni başlayanları bilinçlendirmek yol göstermek için bizler buradayız. Dernekler aidiyet duygusu hissetiren yerlerdir. Genç koleksyoncuların sergilere katılarak isim bırakmalarını ve tarihe ışık olmalarını isteriz" dedi.
TARİHE IŞIK TUTAN KOLEKSİYON
Bir çok sergide yer alan 'Prevezeden Çanakkale'ye Deniz Savaşları' temalı, ödüllü koleksiyonu hakkında bilgi veren Çakmak, bu konuyu seçmesindeki nedenin oğlunun çalıştığı yerden hediye gelen bir ajanda sayesinde ortaya çıktığını söyledi. Kanuni Sultan Süleyman, Piri Resi ve Atatürk adına basılmış birden çok eserin bulunduğu koleksiyon, pul, zarf, harita, tele kart, flam, kitap ve resimlerden oluşuyor. Bu eseri toplamaya 2015 yılında başladığını ve halen eksiklerinin bulunduğunu belirten Çakmak, "İlk olarak 2016 yılında sergilediğimde koleksiynumun henüz yüzde 40'nı tamamlamıştım. Çanakkaleyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin bastığı pullar sınırlıydı. Ben de Çanakkale savaşının asıl sebeplerini araştırdım. Aynı zamanda İngiliz, Fransız ve Çanakkale savaşında bulunmuş diğer ülkelerin Çanakkale'yi konu aldıkları materyalleri koleksiyona ekledim. Bu çalışmam, 2017 Ankara, 2018 Trabzon, ve 2022' de Kütahya'da sergilendi. 2023 yılı içinde yeni konular hakkında çalışmalarımız mevcut.
O GÜNLERİ HİSSETİREN ESER
Topladığı bu eserle adeta tarihe yeni bir boyut kazandıran Çakmak'ın bu çalışması, Osmanlı döneminden Çanakkale'ye kadar olan süreç hakkında önemli bilgiler barındırıyor. Eserde, İzmir limanında bulunan savaş gemilerinin pulları ve kartları, tarihte bilinen postadan geçmiş tek harita, Anzak askerlerinin Gelibolu yarım adasına çıkarma planıyla ilgili belgeler, Avusturalyalı askerlerin askere çağırılmasıyla ilgili pullar, İngilizlerin savaş geliri adı altına bastığı pullar, askerlerin kendi aralarında paylaştığı şifreli mesajlar ve o günlere ithafen hazırlanmış Osmanlı,Türkiye ve savaşta bulunan ülkelerce hazırlanmış çeşitli materyaller mevcut.