Ağaçlar yine mi tehlikede? Enerji devinden ormana RES projesi
TENZİLE AŞÇI
Türkiye, Muğla Akbelen’de maden sahasının genişletilmesi için yapılan ağaç katliamını konuşurken Sabancı Holding’e ait, Türkiye’nin enerji devi şirketlerinden Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.’nin 3 ili kapsayan Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinde önemli bir gelişme yaşandı.
Şirketin; Balıkesir ili, Burhaniye, Savaştepe, ilçeleri, Haydar, İkizce, Büyükyenice ve Taşdibi Mahalleleri; İzmir ili, Bergama ilçesi, Oruçlar, Ürkütler, Yukarıada, İneşir, Alhatlı, Durmuşlar, Çamoba ve Kozluca Mahalleleri; Manisa ili, Soma ilçesi, Kiraz Mahallesi Mevkiinde 60 türbin 252,5 MWm/250 MWe RES projesi için 2022 yılında başlattığı ÇED sürecinde ÇED raporuna son şekli verildi. İnceleme değerlendirme sürecine alınan projeyle ilgili 18 Ağustıos tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecek.
PROJE SAHİBİ DEĞİŞTİ
Daha önce Alman enerji devlerinden olan Enercon’a ait EN 1 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş’nin üstlendiği projede, proje sahipliği Enerjisa A.Ş.’ye geçerken konuya ilişkin, “Proje ile ilgili olarak, 09.10.2016 tarih ve 29852 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği” ve 07.11.2018 tarih ve 30588 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Rüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Toplam Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine İlişkin Yarışma İlanı“ kapsamında “YEKA-2 RES Balıkesir Bağlantı Bölgesi” için gerçekleştirilen yarışmayı EN 1 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. kazanmıştır. Yarışmaları sonucunda, EN 1 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ. Balıkesir Bölgesi için toplam 250 MWe bağlantı hakkı kazanmıştır. Bu kapsamda 30.05.2019 tarihinde EN 1 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ. ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında “Balıkesir Bağlantı Bölgesindeki Rüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitesinin Tahsisine İlişkin Sözleşme” imzalanmıştır. Yarışmayı kazanan EN 1 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş, T.C İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün 30.12.2022 tarihli kararı ile Enerjisa Enerji Üretim A.Ş ile birleşmiştir. Bu kapsamda iş bu dosya Enerjisa Enerji Üretim A.Ş adına hazırlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
İZMİR’DE 29 TÜRBİN OLACAK
Proje kapsamında 29’u İzmir ili Bergama ilçesinde olmak üzere toplam 60 adet türbin yer alacak. 25 adet türbin Balıkesir ili, İvrindi ilçesinde 6 adet türbin ise Manisa ili Soma ilçesinde yer alacak.
İzmir-Bergama, Manisa-Soma ve Balıkesir; Burhaniye, İvrindi, Savaştepe ilçelerinin sınırında kalan proje ise 12 bin 500 hektarlık alanı kapsayacak.
ORMANLIK ALANA İSABET EDİYOR
Proje dosyasında en çok dikkat çeken husus ise proje alanının orman ve tarım alanı kullanımında olan bölgelerde yer alması oldu. Rapora göre proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir–Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre; orman alanı, tarım alanı, mera ve ağaçlandırılacak alanlarda kalıyor. Türbinlere en yakın yerleşim yeri 590 metre uzaklıkta yer alıyor.
Proje kapsamında üniteler arası ulaşımı sağlamak için mümkün oldukça mevcut yollar kullanılacaktır. Saha içerisinde bulunan mevcut yolların yetersiz kaldığı durumlarda yeni yol açılacak.
Proje dosyasında ayrıca, proje kapsamında üniteler arası ulaşımı sağlamak için mümkün oldukça mevcut yollar kullanılacağı ancak saha içerisinde bulunan mevcut yolların yetersiz kaldığı durumlarda yeni yol açılacağı belirtildi. Proje kapsamında ayrıca bitkisel toprak sıyırma işleminin yapılacağı ifadesi ağaçların kesilip kesilmeyeceği sorusunu akıllar getirdi.
49 yıllık ekonomik ömrünün olacağı öngörülen projede, 252 MWm gücünde olması hedeflenirken Türkiye’nin en büyük 2. RES projesi olması planlanıyor. 1 milyar kWh elektrik enerjisinin üretilmesinin planlandığı projenin toplam maliyeti ise 630 milyon lira olacak.