[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#sanat

sanat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sanat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yıl Sonu Karma Sergisi sanatseverler ile buluştu Haber

Yıl Sonu Karma Sergisi sanatseverler ile buluştu

Ankara Büyükşehir Belediyesi Beceri ve Meslek Edindirme Kurslarında (BELMEK) eğitim gören kursiyerlerin yıl boyunca hazırladıkları el emeği göz nuru eserler “Yıl Sonu Karma Sergisi” ile görücüye çıktı. Sergide; 2023-2024 yılı Eğitim-Öğretim yılında kursiyerler tarafından hazırlanan tablolardan kıyafetlere, aksesuarlardan yatak örtülerine kadar oldukça geniş bir yelpazede hazırlanan ürünler yer alıyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesindeki BELMEK'lerde eğitim alan kursiyerleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın eşi Nursen Yavaş da yalnız bırakmadı. Serginin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Sanat Koordinatörü Ali Bozkurt, şunları kaydetti: “Ankara Büyükşehir Belediyesi kadınlarımızın sosyal hayata daha fazla katılması, hoşça vakit geçirmesi, kültürel bilgi birikimini artırması ve sanata olan yeteneklerinin ortaya çıkartılması noktasında Ankara genelinde 16 ilçede 58 kurs merkezimiz ve 31 branşla kadınlarımıza yönelik hizmetlerine devam etmektedir. Çok yoğun bir katılımla gerçekleşen eğitim döneminin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kurslarımızda bu yıl yaklaşık 26 bin kursiyerimiz 9 aylık bir eğitim sonucunda bu sergimizi oluşturdular. Kendilerine emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” Sergi, Altınpark ANFA-A Sergi Salonu'nda 14 Temmuz 2024 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Manisa'da sergilendi Haber

Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Manisa'da sergilendi

Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.

Mersin’de sanatsal etkinlikler artıyor Haber

Mersin’de sanatsal etkinlikler artıyor

TADEKA’nın öncülüğünde 'Dünya Sanat Günü’ne özel olarak hazırlanan ve birçok sanatçının eserinin yer aldığı 'Sanat Güzelleştirir' adlı karma resim sergisi, Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde açıldı. Açılışa Büyükşehir Belediyesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, TADEKA üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Birçoğu Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel Berdan Konukevinde 2 gün süren resim çalıştayında ortaya çıkan eserden oluşan sergi, 30 Nisan’a kadar açık kalacak. “Sanat yapmayı herkese tavsiye ediyorum” Serginin küratörlüğünü yapan ressam Nurettin Gözen, açılışta yaptığı konuşmada, eserlerin birçoğunun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak gerçekleşen atölye çalışmalarında yapıldığını ifade ederek, “Herkesin eline sağlık. Bundan sonra devam edecek, daha güzel şeyler yapacağız. Sanat iyileştirir, sanat moral verir, sanat insanı güzelleştirir. Sanat yapmayı herkese tavsiye ediyorum” dedi. “Çalışmaların tamamına ful destek olacağız” Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, yapılan çalışmalarla Mersin’in çok daha ilerilere gideceğini kaydederek, “Hep birlikte bu çatı altında sanat çalışmaları yapmak bizim için çok büyük bir fırsat. Özellikle Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesinde olduğumuz için TADEKA çatısı altında kadın çalışmalarının tamamına destek olacağız. Dernekler bazında yeni projelerle geliyoruz” diye konuştu. “Sergilemenin gururunu yaşıyoruz” Sanatçılardan Seda Yıkılmazpehlivan da Büyükşehir Belediyesi tarafından '8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak Berdan Konuk Evinde gerçekleştirilen resim kampına da katıldığını belirterek, “57 ressamın katıldığı çalıştayda 75 küsur resim ortaya çıktı. Onlardan iki tanesi de bana ait. Hem keyifli bir organizasyon içerisinde yer aldık hem anlamlı bir güne, anlamlı resimler üretmeye çalıştık. Biz çok eğlendik. Bu değeri görmekten de mutlu olduk. Bugün de sergilemenin gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Adana'da unutulmaya yüz tutmuş sanat dallarından oluşan eserlere yoğun ilgi Haber

Adana'da unutulmaya yüz tutmuş sanat dallarından oluşan eserlere yoğun ilgi

Sanat Tasarım Atölyesi'nde, usta öğreticiler tarafından el emeğiyle yapılan ürünler büyük beğeni toplarken, çeşitli teknikler kullanılarak oluşturulan eserler de dikkat çekiyor. Bu atölyede resim, rölyef, hat ve tezhip gibi sanat dalları ustaca birleştirilerek çeşitli eserler ortaya çıkarılıyor. "İnsanların büyük ilgisini çekiyor" Sanat Tasarım Atölyesinde usta öğretici Kübra Karataş, kendisinin de enstitüde öğrenci olduğunu ve sınava girerek usta öğretici olduğunu belirterek, "Burada görsel sanatlar usta öğreticisiyiz. Görsel, rölyef, hat ve tezhip sanatlarını icra ediyoruz. Burada tarihi eserleri, yapıları günümüze taşıyoruz. Rölyef çalışmalarımız da mevcut. Unutulmaya yüz tutmuş sanatları günümüze taşımaya çalışıyoruz. Hat ve tezhip zaten geçmişten gelen sanatlar. Rölyef ise daha az bilinen ve yaygın olmayan bir sanat dalı olduğu için insanların ilgisini büyük ölçüde çekiyor" şeklinde konuştu. "Çeşitli sanat dallarını bir araya getiriyoruz" Atölyede yapılan çalışmalardan büyük keyif aldıklarını ve sevdikleri işi yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kübra Karataş, "Örneğin, taş bebeklerimizi boyuyoruz. Ayrıca kombine çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Ahşap oymacıların hazırladığı tabaklara görsel çalışmalar yapıyoruz. Rölyef sanatçımız, kabartma sanatını icra etmek için rölyef dökme işlemi yapıyor. Tuvaller üzerinde yağlı boya ve sulu boya çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ayrıca hat ve tezhip gibi geleneksel sanat dallarını da bir araya getirerek kombine çalışmalar yapıyoruz" dedi.

İstanbul'da “Üç Harem-i Şerif Sergisi” sanatseverlerle buluştu Haber

İstanbul'da “Üç Harem-i Şerif Sergisi” sanatseverlerle buluştu

Esenler Belediyesi, "Harem-i Şerif" olarak bilinen Kabe-i Muazzama'nın bulunduğu Mescid-i Haram, Hz. Muhammed'in (S.A.V) kabrinin yer aldığı Mescid-i Nebi ve ilk kıble olan Mescid-i Aksa'nın alanında çekilmiş fotoğraflardan oluşan "Üç Harem-i Şerif Sergisi"ni meraklılarıyla buluşturdu. Sergi, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti ve Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, eserleri sergilenen fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut ve birçok sanatseverin katılımıyla açıldı. Sergi, Ramazan ayına özel olarak kapılarını açtı ve Durgut'un 20 yılı aşkın süredir objektifine aldığı 85 fotoğrafı içeriyor. “Derdimiz tarihe bir şeyler bırakmak” Uzun yıllardır fotoğraflarıyla tarihe kaynaklık eden Orhan Durgut, “Hicaz bölgesinde 14 yıl kaldım. Özellikle Mekke’nin geçirdiği mimari değişimi fotoğraflayarak arşivledim. Hicaz bölgesinde çalışmaya başladığımda ilk yıl helikopterle uçuş yaptım. Arafat’ta herkesin yaptığı vakfe duasını yukarıdan izleme fırsatım oldu. O kadar çok anım var ki. Bunlarla beraber İslam tarihinde küçük de olsa bir hikâyesi olan pek çok şehrin fotoğraflarını çekiyoruz. 33 ülkenin 105 şehrinde bulunan İslami mekânları fotoğrafladım. 610 yılından 1110 yılına kadar yapılmış camileri de çekiyoruz ve bunları belgeliyoruz. Bir de Peygamber Efendimiz (SAV)’in çevreye gönderdiği mektuplar var. Bunların 9 tanesi dünyanın çeşitli müzelerinde bugün sergileniyor. 4 tanesi de Topkapı Sarayı’nda. Bu mektupların hikayeleriyle bir çalışma yapıyoruz. Mektupları kimin yazdığı, kimin götürdüğü, götüren sahabenin yol hikayesi ve kime teslim ettiği gibi sorulara cevap bularak mekanların fotoğraflarını çekiyoruz. Abdülhamid Han bütün İslam coğrafyasının fotoğraflarını çektirmişti. Hala da o fotoğraflardan kitaplar yapılıyor. Bizim de derdimiz tarihe bir şeyler bırakmak” dedi. “Yıllarca bölgelerde fotoğraf çekmiş” Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, “Geçen yıl Kabe Örtüleri Sergimiz vardı. Bu sergilerin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Şu an Filistin’de yaşananları da düşününce bu tür çalışmaların daha değerli olduğunu düşünüyorum. Orhan hocamız yıllarca bu bölgeleri gezerek fotoğraflar çekmiş. Biz kendisini ilk kez Esenler’de misafir ettik. Sergisini bize açtığı için kendisine ayrıca teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. “Gitmiş kadar olduk” Sergiden çok etkilendiğini söyleyen Azize Kuzu, “İnanın duygulanmamak elde değil. Fotoğrafları görünce gözlerimiz yaşardı. Şu anda aklımız, fikrimiz, ruhumuz hep Kudüs’te. Değişik duygular içerisindeyiz. Buralara gitme imkânımız olmadı. En azından gitmemiş olduğumuz birçok yerin fotoğraflarını görme imkânı bulduk. Rabbim isteyen herkese nasip eder inşallah” dedi. “Sergide Kabe’nin kokusu var” Kerem Ali Fidan ise, “Bu sergide Kabe’nin kokusu var. Manevi duygularımı çok besleyen bir sergi oldu. Bana Allah’ı ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i hatırlattı. İnşallah ileride bana da buralara gitmek nasip olur. Umarım bir gün Mescid-i Aksa özgürlüğüne kavuşur ve biz de orada şükür namazı kılarız” ifadelerini kullandı.

İzmir’den Batmana tarih kokan yolculuk Haber

İzmir’den Batmana tarih kokan yolculuk

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yaşayan Metin Dursun, oğlu Özgür Can ile atölyede ürettikleri hediyelik ürünlerle hem tarihi yapıların tanıtımını yapıyor hem de gelir elde ediyor. Hasankeyfli 50 yaşındaki Metin Dursun, 1996 yılında çalışmaya gittiği İzmir'de heykel sanatına merak sardı. İzmir'de dökme kalıp tekniğiyle çimento, alçı ve polyesterden kabartma tekniği ile heykel yapmayı öğrenen Dursun, bu alanda Adana, Konya ve Kırıkkale'de de çalışmalar yaparak uzmanlaştı. Daha sonra memleketi Hasankeyf'e dönerek atölye açan Dursun, 10 yıldır kendisiyle çalışan oğlu Özgür Can ile magnet, tabak, levha ve heykel gibi hediyelik ürünler üretmeye devam ediyor. İlçedeki İmam Abdullah Türbesi, Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, Er-Rızk Camisi ve Sultan Süleyman Camisi gibi tarihi yapıları simgeleyen ürünler hazırlayan baba oğul mesleklerini tutkuyla sürdürüyor. "İlçemizi tanıttığımız için gururluyum" Metin Dursun, yaptıkları ürünlerle Hasankeyf'i tanıttıklarını söyledi. Özel siparişler aldıklarını ifade eden Dursun, bu ürünleri farklı bölgelere gönderdiklerini aktardı. Dursun, büyük zorluklarla açtığı atölyesini oğluna bırakacağı için mutlu olduğunu anlatarak, "Başlarda 4 modelle çalıştık, şu an yüzlerce modelimiz var. Polyester, beyaz çimento ve ağırlıklı olarak alçıdan ürünler yapıyoruz. Çünkü alçı daha ekonomik. Bu benim mesleğim. Yıllardır üretim yapıyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimize ilçemizi tanıttığımız için gururluyum. Kendimi mutlu hissediyorum, işimi severek yapıyorum." dedi. Bu mesleği yaşatmak istediklerini dile getiren Dursun, oğluyla omuz omuza çalışmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Özgür Can Dursun ise çocukluğundan beri babasının yanında çalıştığını anlattı. Baba mesleğini sürdürmeye çalıştıklarını dile getiren Dursun, "Üretim yaptığımız ilçeye katkıda bulunuyoruz. Babam da yanımda olduğu için daha hevesle ve şevkle bu işe tutunuyorum." ifadelerini kullandı.

Sayna Soleimanpour kimdir? Sayna Soleimanpour ve Uraz Kaygılaroğlu aşk mı yaşıyor? Haber

Sayna Soleimanpour kimdir? Sayna Soleimanpour ve Uraz Kaygılaroğlu aşk mı yaşıyor?

Sanat ile olan ilişkisi tüm paylaşımlarında belli olan ve çektiği fotoğraflar ile dikkatleri üzerine çeken Sayna Soleimanpour kimdir? Sayna Soleimanpour son günlerde ülkemizin sevilen oyuncularından biri olan Uraz Kaygılaroğlu ile aşk yaşadığı iddiaları ile gündeme geliyor. Ünlü oyuncunun hayranları tarafından merak edilen Sayna Soleimanpour’un sosyal medya hesapları hem fan kitlesi hem de magazin basını tarafından titizlikle inceleniyor. Sayna Soleimanpour’un hayatına ilişkin detayları ve Uraz Kaygılaroğlu ile ilişki yaşayıp yaşamadığına dair bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik. Sayna Soleimanpour kimdir? 1996 yılında İran’ın Tebriz isimli şehrinde dünyaya gelen Sayna Soleimanpour, uzun yıllardır Türkiye’de yaşamını sürdüren bir kişidir. Lise eğitimini Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nde alan Sayna Soleimanpour, burada resim bölümünden mezun oldu. Daha sonra üniversite eğitimi almak için Mimar Sinan Üniversitesi’ne başladı. 2014 yılında başladığı Mimar Sinan Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi’ne giden Sayna Soleimanpour, ilk olarak Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’ne gitti. Fakat fönlünde fotoğraf sanatı olan Sayna Soleimanpour, daha sonra aynı üniversitenin Fotoğraf Bölümü’ne geçiş yaptı. Günümüzde fotoğraf lisans eğitimine devam eden Sayna Soleimanpour, çeşitli sergilerde sanat severler ile bir araya geliyor. Sayna Soleimanpour nereli? Sayna Soleimanpour, İranlıdır. Sayna Soleimanpour’un yer aldığı sergiler 2021 – Mamut Art Project The Exposure Photography (Louvre Müzesi) 2022 – x-ist - Kesişme VII Sayna Soleimanpour Uraz Kaygılaroğlu ile aşk mı yaşıyor? Başarılı fotoğraf sanatçısı Sayna Soleimanpour ile ünlü oyuncu Uraz Kaygılaroğlu’nun birlikte olduğu ve aşk yaşadıklarına ilişkin iddialar, magazin gündeminde büyük yankı uyandırdı. Özellikle Uraz Kaygılaroğlu’nun hayranları tarafından mercek altına alınan bu iddia, ortaya çıktığı ilk andan itibaren büyük ses getirdi. İkilinin sosyal medya hesaplarını incelemek altına alan hayranları, paylaşılan fotoğraflar ile bu iddianın güçlendiği kanısına vardı. 2024 yılının başlangıcında gelen fotoğraf ile başlayan bu iddialar, peş peşe paylaşılan yeni fotoğraflarla daha da güçlendi. Henüz ikiliden bu konu ile ilgili bir açıklama gelmemesine rağmen, aşk iddiaları devam ediyor. Sayna Soleimanpour Instagram hesabının adı ne? Sayna Soleimanpour, “saynarte” kullanıcı adı ile Instagram hesabını kullanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.