[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#sanayi kuruluşu

sanayi kuruluşu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sanayi kuruluşu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ege Bölgesi'nin 100 büyük sanayi kuruluşu açıklandı Haber

Ege Bölgesi'nin 100 büyük sanayi kuruluşu açıklandı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından "2023 yılı üretimden satışlar" kriterine göre yapılan Ege'nin 100 büyük sanayi kuruluşu araştırmasının sonuçları, İzQ İnovasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla açıklandı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, listede bir önceki yıla göre ilk 10'da değişiklik olmadığını, ilk 3'te yer alan Star Rafineri, Tüpraş İzmir Rafinerisi ve Petkim Petrokimya'yı, İzmir Demir Çelik, Philip Morris Tütün, Abalıoğlu Lezita Gıda, JTI Tütün, Abalıoğlu Yağ, Ravago Petrokimya ve Kardemir Çelik'in izlediğini söyledi. 100 firmadan 82'sinin kar beyan ettiğini belirten Yorgancılar, enflasyondan arındırılmış verilere göre, üretimden satışlar ve karların gerilediğini ifade etti. Yorgancılar, şöyle konuştu: "100 büyük firmanın üretim ve ihracat performansı, ülke ortalamasının üzerinde kalmıştır. Yüksek enflasyon, yüksek maliyetler ve kurun baskılanmasının etkileri verilere de yansımış, reel olarak ise üretimden satışlar azalmıştır. Enflasyon düzeltmesi etkisi ile mali kırılganlık göstergelerinde iyileşme gözlenmiş, öz kaynakların aktifler içindeki payı artmıştır. En ihracatçı sektörler, aynı zamanda en büyük ithalatçı olmaya devam etmektedir. Faiz oranlarının yüksek kalması, finansman giderlerine olumsuz yansımıştır. Önümüzdeki dönemde de finansal koşullar, sanayi sektörünü daha fazla zorlayacak gibi görünmektedir." "Türkiye'nin önü çok açık" Kredi faizlerinin yüzde 50-60 seviyesinde bulunduğu bir ortamın yatırım yapmak için uygun olmadığını, yüzde 10-15'ler seviyesine düşmesi gerektiğini dile getiren Yorgancılar, enflasyon düştükçe kredi faizlerinin de gerileyeceğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcının güvendiği bir isim olduğunu, uygulanan ekonomi politikalarını bir şans olarak gördüklerini söyleyen Yorgancılar, "Açıklamış olduğu ekonomi politikalarına sonuna kadar destek olduğumuzu bir kez daha söylüyorum. Enflasyonu indirmek için çaba sarf ediyor. Tabii bir dokunuşta enflasyon inmez, bir programla, sistemle iner. Enflasyonu yeneceğiz, bundan hiç şüphem yok. Yeter ki birlik, beraberlik, istişare içinde olalım, programa güven duymaya devam edelim. Türkiye'nin önü çok açık, ben hiç karamsar olmadım. Her zaman önümüze bir dağ çıkar. O dağı çıkarken biraz yorulacaksınız ama inerken karşılığını alacaksınız. Böyle iniş çıkışlar olacak." dedi. Yorgancılar, Türkiye ekonomisine ilişkin yıl sonu büyüme beklentilerinin yüzde 3-3,5 seviyesinde olduğunu, kendisinin ise yüzde 3,75 ile 4 arası bir seviye beklediğini dile getirdi, faizlerdeki düşüş eğiliminin süreceğini, enflasyonda da asıl rahatlamanın 2026'dan itibaren görüleceğini söyledi. Enflasyon düzeltmesinin olması gerektiğini ama firmalara bununla ilgili ilave vergi yükümlülüğü getirilmemesi gerektiğini savunan Yorgancılar, "Düzeltilmiş bilançolardaki değer artışlarıyla ortaya çıkan suni bir karın vergisini ödemek için sanayicinin yüzde 50-55 faizle kredi kullanması adalet değildir." ifadesini kullandı.

Terbay Makina, 69 yılı geride bıraktı Haber

Terbay Makina, 69 yılı geride bıraktı

İzmir'in köklü sanayi kuruluşlarından Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, 1954 yılında Ahmet Kemal Baysak, Cemal Tercan, Salih Şükrü Baysak ve Şükrü Baysak tarafından kuruldu. Türkiye’nin sanayi ve ekonomik büyümesine paralel olarak faaliyet alanlarını genişleten kuruluş, 1972‘de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Özel Makina İmalatı Grubu'na kaydedildi. 1975 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası’na üye olan Terbay Makina, EBSO, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) üyesi.  2002 yılından başlayarak yurtdışı fuarlara katılmak suretiyle ihracata yönelen Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, üretim faaliyetlerini 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 50 bin metrekarelik alanda sürdürüyor. Terbay'ın üretim hollerinde lazer ve oksijen kesim, büküm ve form verme, yüzey şekillendirme, talaşlı imalat, jigs ve aparatlarla kaynak işlemi, yüzey hazırlama, boyama ve ambalajlama işlemleri yapılıyor. Yılda 10 bin ton metal malzeme işleme gücüne sahip Terbay, entegre tesisiyle seri siparişler için kaynaklı, işlenmiş ve boyalı sac metal parçaların tedariğini sağlayan orijinal ekipman üreticisi konumunda. İş makinaları, maden makinaları, zirai araçlar ve ticari araçlar sektörlerine hizmet veren Terbay, dünyaca ünlü markalara ürün sağlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle Terbay Makina bünyesinde kurulan ve "çıraklık okulu" olarak tanımlanan İzmir Mesleki Eğitim Merkezi 1985 yılında eğitim ve öğretime başladı. Merkezde bugüne kadar 2 binden fazla öğrenciye talaşlı imalat ve kaynakçılık konularında eğitim verilerek gençlerin gelişimine katkıda bulunuluyor. Terbay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, ihracat oranını arttırarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek şu görüşleri dile getirdi: "Kurucularımızdan devraldığımız bayrağı daha yukarılara taşımaya çalışıyoruz. Üretim alanlarımızda müşterilerimizle birlikte büyümeyi, Türkiye’de ve dünyada tercih edilen firma olmayı amaçlıyoruz. Teknik, teknolojik ve insan kaynağına yaptığımız yatırımlarla ürün ve hizmet kalitesini geliştiriyoruz. Rekabetçiliğini korumak, müşteri taleplerini en iyi şekilde karşılamak ve tüm paydaşlarına katma değer sağlayarak büyümeyi sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz." HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.