Kış sebzeleri nelerdir ve faydaları nelerdir?
Kış sebzeleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; ıspanak, pacar, balkabığı, havuç, pırasa, brokoli, lahanave karnabahar. İşte kış sofralarının vazgeçilmezi sebzelerin faydaları...
Ispanak
Ispanak; A, C, E ve B grubu vitaminleri, fosfor mineralleri ve magnezyum bakımından zengindir. Bu bakımdan ıspanak gripe karşı koruyuculuk görevini üstlenir. Ispanağın protein miktarı diğer sebzelere göre daha fazladır. İçerisinde yüksek miktarda demir bulunan ıspanak, genellikle pişirilerek tüketilen bir besindir. Ayrıca çiğ tüketildiğinde kabızlık problemine iyi geliyor.
Karnabahar
Kış aylarında sebze tüketimi denildiğinde akla ilk sıralarda gelen karnabahar; bol miktarda C vitamini, manganez ve fosfor içerir. Enfeksiyonu önler. Anti bakteriyel özellikler taşıyan karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyi sebze. Ayrıca ıspanak gripe karşı koruyuculuk görevini üstleniyor. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bu sayede kabızlığı önler.
Lahana
Lahana türk mutfağında sarma ve kapuska yapımında kullanılmasıyla tanınır. İçeriğinde C vitamini barındırdığı için bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca A, B ve E vitaminleri yönünden zengin bir besin kaynağıdır.
Brokoli
Kış ayı denilince akla ilk gelen sebzelerden biri olan brokoli, lif, C vitamini, K vitamini, demir ve potasyum gibi birçok besin değeri açısından zengindir. Tam bir vitamin ve mineral deposudur. Ayrıca kalsiyum açısından zengindir. Kemik erimesi ve kansızlığa iyi gelmesi brokolinin bilinen yararları arasındadır.
Kereviz
Ege Bölgesinde sıklıkla tercih edilen kereviz; iyi bir C vitamini, fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum deposudur. Kerevizin özel kokusu, kandaki stres hormonunun düşmesine yardımcı oluyor. Ayrıca damarların gevşemesini ve kolesterolün düşmesini sağlıyor, karaciğeri koruyor.
Pırasa
Kış aylarının en popüler sebzelerinden biri olan pırasa, Kan basıncını düşürür, felç ve kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca böbrek taşı oluşmasını engeller. Pırasa aynı zamanda iyi huylu kolesterolün yükselmesine, kötü huylu kolesterolün düşmesine katkı sağlar.
Havuç
Kış aylarında yetişen sebzelerin başında gelen havuç A vitamini açısından oldukça zengindir. Cilt ve göz sağlığı için ideal bir besin kaynağıdır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Ayrıca kalp hastalıkları ve damar sertliğine iyi gelir.
Balkabağı
Balkabakları en çok ekim ve kasım aylarında yetişir. A, B, E vitaminleri ve demir, sodyum, potasyum mineralleri açısından oldukça besin kaynağıdır. Kalp ve damar sağlığını korur ve hücreleri yeniler.
Pancar
Kış sofralarında sıklıkla yer alan pancar, özellikle saç dökülmesi, egzama gibi deri rahatsızlıklarına iyi geliyor. Pancar toprak altında yetişir. İçeriğinde yüksek lif, vitamin ve mineral bulunur. Pancarın kalp sağlığına, sindirim sağlığına, cilt sağlığına, karaciğer fonksiyonlarına faydası olduğu bilinir.
Brüksel Lahanası
Besin değeri açısından zengin turpgiller familyasından olan Brüksel lahanası, K vitamini kaynağıdır. İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemik gelişimi için önemli yer tutar. Kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. C vitamini deposu olan Brüksel lahanası bağışıklık sistemi için de dost besinlerden biridir.
Mantar
Birçok çeşidi bulunan mantarda yüksek miktarda magnezyum, fosfor ve potasyum bulunur. Kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahiptir. Ayrıca antibakteriyel ve kortizon benzeri bir etkiye sahiptir. HABER MERKEZİ