[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#seçim

seçim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, seçim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili: Bu seçimleri tanımıyorum Haber

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili: Bu seçimleri tanımıyorum

Gürcistan'da dün gerçekleşen genel seçimleri iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yüzde 53,9 oranında oyla kazanmasının ardından tepkiler sürüyor. Muhalefet partilerinin liderleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşen Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, görüşmenin ardından açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Zurabişvili, "Öncelikle Gürcistan'ın Avrupa geleceğine oy veren tüm seçmenlere büyük bir teşekkür etmek istiyorum. Siz çok fazlaydınız, bu seçimleri kazandınız ve kimsenin Avrupa geleceğimizi elimizden almaya hakkı yoktur. 26 Ekim'de yapılan seçimler tamamen hileliydi. Teknoloji, hileyi gizlemek için kullanıldı. Bu zamana kadar böyle bir şey olmamıştı. Rusya tarzı seçimler yapıldı. Birçok şey araştırılmalı" dedi. Demokratik seçimlerin yapılması hakkından vazgeçmeyeceğiz Halkı başkent Tiflis'in merkezi Rustaveli Caddesi'nde gerçekleşecek mitinge davet eden Zurabişvili, "Sizleri yarın akşam saat 19.00'da Rustaveli Caddesi'ne davet etmek istiyoruz. Dünyanın önünde bu seçimleri tanımadığımızı birlikte ilan edelim. Demokratik seçimlerin yapılması hakkından vazgeçmeyeceğiz. Bu sembolik bir yürüyüş olacak, hepimiz birlikte" şeklinde konuştu. Gürcistan'da dün ilk kez nispi temsil ve elektronik oylama ile düzenlenen seçimleri, Merkezi Seçim Komisyonunun sonuçlarına göre iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 53,93 ile kazandı. Yüzde 5'lik barajı aşarak parlamentoya dört muhalefet partisi daha girmeye hak kazandı. Fakat muhalefet partileri seçim sonuçlarını tanımadıklarını, seçimlerin "sahteleştirildiğini" ve parlamentoya girmeyeceklerini bildirdi.

Edirne ve Tekirdağ’da Bulgaristan seçimleri için çifte vatandaşlar sandık başında Haber

Edirne ve Tekirdağ’da Bulgaristan seçimleri için çifte vatandaşlar sandık başında

Türkiye genelinde, 31’i Trakya’da olmak üzere toplam 168 sandık, seçimler için hazırlandı. Edirne’de ise çifte vatandaşlar oylarını Bulgaristan Başkonsolosluğu, 75. Yıl İlkokulu ve Keşan Lisesi’nde kullandı. Oy kullanma işlemleri sırasında görevliler, vatandaşların kimlik belgelerini kontrol etti. Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, Bulgaristan’daki siyasi istikrarsızlık sebebiyle yeniden seçimlerin düzenlendiğini belirtti. Seçimlerin çifte vatandaşlar ve Bulgaristan'da yaşayan Türklerin hakları için çok önemli olduğunu belirten Güneş, "Bulgaristan parlamentosunda temsiliyet elde etmek için oy kullanmak önem arz ediyor. Demokratik haklar kullanılmalı. Bulgaristan'da 3,5 yıldır sağlam bir hükümet yok, koalisyon hükümetleri kuruluyor. Başarılı olamıyorlar. Vatandaşlar sabırlı bir şekilde davranıp, yılgınlığa kapılmadan oylarını kullanmalı." şeklinde konuştu. Kırklareli ve Tekirdağ oy işlemleri gerçekleşiyor Kırklareli'nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu Lisesi'nde kurulan sandıkta çifte vatandaşlar oy verme işlemini gerçekleştirdi. Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Başkanı Erol Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan’da hükümetin kurulabilmesi amacıyla çifte vatandaşların 7. kez sandık başına gittiklerini ifade etti. Vatandaşların artık yorulduğunu ifade eden Ateş, "Bizim heyecanımız hiçbir zaman bitmeyecek. Her defasında tekrarlıyoruz ama 77 olsun, 87 olsun, bu seçimlere her defasında gideceğiz. Biliyorsunuz demokrasinin gereği bu. Demokratik hakkımızı her defasında kullanacağız." dedi. Tekirdağ'da çifte vatandaşlar, oy verme işlemlerini Süleymanpaşa İlkokulu'nda sürdürüyor. Tekirdağ Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Kemal Öztürk, sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanma işlemlerinin devam ettiğini belirterek, seçimlerin hayırlı olmasını temenni etti.

AK Parti İzmir'de delege seçimleri tamamlandı Haber

AK Parti İzmir'de delege seçimleri tamamlandı

AK Parti'nin İzmir teşkilatında delege seçimleri sona erdi. İl Başkanı Bilal Saygılı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada AK Parti’nin demokrasiyi temel alan yapısına dikkat çekerek, "AK Parti, demokrasi ve hizmetin partisidir. Delege seçimlerimiz, yalnızca bir kongre süreci değil, aynı zamanda partimizin güçlü iradesini ve demokratik değerleri özümsemiş yapısını yansıtan bir süreçtir" dedi. İzmir'deki 30 ilçede gerçekleştirilen delege seçimlerinin tamamlanmasıyla, AK Parti'nin olağan kongre takvimi sorunsuz ilerlemeye devam ediyor. İl Başkanı Saygılı, yaptığı paylaşımda teşkilatın birlik ve beraberlik içinde çalıştığını vurguladı. AK Parti, demokrasi ve hizmet partisidir Saygılı, açıklamasında şunları söyledi: "Bizim kongrelerimiz bayram hüviyetindedir. Bizim kongrelerimizde kavga ve menfaat değil, sevgi ve kardeşlik esastır. 30 ilçemizde gerçekleştireceğimiz 8. olağan ilçe kongrelerimiz için delege seçimlerini birlik, beraberlik ve huzur içerisinde tamamladık. AK Parti, demokrasi ve hizmet partisidir. Delege seçimlerimiz, sadece bir kongre süreci değil; AK Parti’nin güçlü iradesinin ve demokrasiyi içselleştirmiş yapısının bir göstergesidir. Bugün İzmir’de her bir teşkilat mensubumuzla omuz omuza, ortak hedeflere yürüyerek güçlü bir geleceği inşa ediyoruz. Hep birlikte, İzmir’imizi hak ettiği hizmetlerle buluşturacak, Türkiye Yüzyılı’na yaraşır bir şekilde AK Parti’nin güçlü vizyonunu şehrimize taşıyacağız. 8. olağan ilçe kongrelerimiz için gerçekleştirdiğimiz delege seçimlerimizin milletimiz ve AK Partimiz adına hayırlara vesile olmasını diliyor, teşkilatlarımızın her kademesinde görev alan tüm dava ve yol arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum."

Selahattin Köse: Seçimler adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirildi Haber

Selahattin Köse: Seçimler adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirildi

AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Selahattin Köse, 8.Olağan İlçe Delege Seçimleri’nin büyük bir katılım ve coşku içinde tamamlandığını duyurdu. Başkan Köse, açıklamasında şunları söyledi: “Adalet ve Kalkınma Partisi Karşıyaka İlçe Başkanlığı olarak, 8. Olağan İlçe Delege Seçimlerimizi büyük bir katılım ve coşku ile tamamlamış bulunuyoruz. Demokrasiye olan inancımızı pekiştiren bu süreçte, partimizin tüm kademelerinde olduğu gibi mahalle teşkilatlarımızda da birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu bir kez daha kendini göstermiştir. Seçimler, Karşıyakamızın her mahallesinde adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiş, partimize gönül vermiş üyelerimizin demokratik haklarını en iyi şekilde kullanmaları sağlanmıştır. Seçilen delegelerimiz, önümüzdeki dönemde ilçe teşkilatlarımızın güçlenmesine ve partimizin büyüyerek halkımıza hizmet etme yolunda emin adımlarla ilerlemesine önemli katkılar sunacaktır. Bu seçim süreci boyunca özveriyle çalışan ilçe teşkilatlarımız, üyelerimiz ve destek veren tüm partililerimize yürekten teşekkür ediyoruz. Partimizin vizyonuna uygun olarak, yeni delegelerimizin de katılımıyla daha güçlü bir AK Parti Karşıyaka teşkilatıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.Karşıyakada her zaman olduğu gibi güçlü bir birlik ve kardeşlik içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu vesileyle, seçilen delegelerimizi tebrik ediyor, partimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.''

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif oldu. Muhammed Rıza Arif kimdir? Haber

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif oldu. Muhammed Rıza Arif kimdir?

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’den mazbatasını almasının ardından ilk önemli atamasını gerçekleştirdi. Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcılığı görevine, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yardımcısı ve tanınmış reformist isim Muhammed Rıza Arif’i atadı. Pezeşkiyan, atama kararını desteklemek üzere Hamaney’e hitaben yazdığı mektupta, Arif’in bu görev için uygun olduğunu vurguladı ve onayını talep etti. Peki, Muhammed Rıza Arif kimdir? Detaylar haberimizin devamında... Muhammed Rıza Arif Kimdir? Muhammed Rıza Arif, 19 Aralık 1951'de İran'ın Yezd şehrinde doğmuş bir mühendis, akademisyen ve reformcu siyasetçidir. Eğitim hayatına Tahran Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği lisans programıyla başlayan Arif, yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1976 ve 1980 yıllarında Stanford Üniversitesi'nde tamamladı. Doktora tezi, ağların bilgi teorisi üzerine olup, Arif bu alanda deterministik röle ağlarını tanıttı ve analiz etti. Siyasi kariyerine, 1981 yılında bir iletişim şirketinde başkan yardımcısı olarak başlayan Arif, 1983'te şirketin geçici başkanı ve ardından bilim bakan yardımcısı olarak görev yaptı. 1994'te İsfahan Teknoloji Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaparken, Tahran Üniversitesi'nde şansölye olarak atanarak önemli akademik görevlerde bulundu. 1997 yılında teknoloji bakanı olarak atanmasının ardından, bu görevden istifa ederek 2000 yılında Yönetim ve Planlama Örgütü başkanı oldu. Arif, 2001-2005 yılları arasında Muhammed Hatemi döneminde Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak görev yaptı ve Hatemi'nin ilk kabinesinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı olarak da görev üstlendi. 2008 parlamento seçimlerinde reformist cephenin öncüsü olarak aday gösterilse de bazı adayların reddedilmesi nedeniyle bu adaylıktan çekildi. 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday oldu, ancak reformist oyların bölünmemesi için adaylığını geri çekti. 2016 seçimlerinde, Tahran, Rey, Shemiranat ve İslamşehr bölgelerinden İran Parlamentosu'na seçilerek önemli bir başarı elde etti. Şu anda Reformcuların Yüksek Politika Yapma Konseyi'ne başkanlık eden Arif, aynı zamanda Uygunluk Ayırt Etme Konseyi üyesidir. Ayrıca, Arif'in özel hayatında 1976 yılında Hamideh Moravvej Farshi ile evlendiği ve üç oğulları olduğu bilinmektedir. Eğitim ve siyaset alanındaki etkili çalışmaları ve reformist duruşuyla tanınan Arif, 2024'ten itibaren Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian yönetiminde İran'ın sekizinci ve mevcut birinci başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Muhammed Rıza Arif kaç yaşında? 19 Aralık 1951'de İran'ın Yezd şehrinde doğan Muhammed Rıza Arif 73 yaşındadır.

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turu başladı Haber

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turu başladı

Fransa ana karasında yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erecek. Paris, Marsilya gibi büyük kentlerde ise saat 20.00'ye kadar oy kullanma işlemi devam edecek. Yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfuslu ülkede 49,5 milyon Fransız seçmen, ikinci turda 5 yıl boyunca kendilerini Ulusal Mecliste temsil edecek 501 milletvekilini belirlemek için sandığa gidiyor. Mecliste görev alacak diğer 76 milletvekili ilk turda seçilmişti. 1094 adayın yarıştığı seçimin ikinci tur oylamasında en fazla oy alan adaylar, milletvekili seçiliyor. Parti veya ittifakların 577 sandalyeli Mecliste salt çoğunluğu elde etmesi için 289 milletvekili sayısına ulaşması gerekiyor. SEÇİMDE 3 İTTİFAK ÖNE ÇIKIYOR Seçim yarışında merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla ittifak yapan aşırı sağcı Jordan Bardella'nın partisi Ulusal Birlik (RN), aşırı sağcıların seçimde galip gelmesinden endişe eden sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans’ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı öne çıkıyor. Araştırma şirketlerinin sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlaması, resmi sonuçların daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor. Resmi verilere göre, yurt dışında yaşayan Fransızlardan internet üzerinden 2. tur için oy kullananların sayısı 460 bin olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, ülkenin denizaşırı toprakları olarak adlandırılan Guadeloupe, Guyane, Martinique gibi bölgelerinde oy verme işlemleri dün yapıldı. YARIN MECLİS KAPILARINI YENİ MİLLETVEKİLLERİNE AÇACAK Meclis, yarından itibaren yeni milletvekillerini ağırlamak üzere yerel saatle 14.00'te kapılarını açacak. Ulusal Meclisin 577 yeni üyesi ilk Genel Kurul oturumu için 18 Temmuz'da toplanacak ve yerel saatle 15.00'ten itibaren yeni Meclis başkanlarını seçmek için oy kullanmaya başlayacak. Yeni milletvekillerinin aynı gün yerel saatle 18.00'den önce Meclisteki gruplarını oluşturması gerekecek. Fransız Meclisinde bir siyasi grup oluşturmak için en az 15 milletvekilinin bir araya gelmesi ve grup başkanvekillerini belirlemesi gerekiyor. FRANSA'NIN ERKEN SEÇİME GİDİŞİ Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı. Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı. Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik." sözleriyle savunmuş ancak ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatlarının hemen öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılanmıştı. Ülkedeki son genel seçimlerde bir türlü ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı kısa sürede "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında bir araya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı'nda ülkenin önde gelen sol partilerinden Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor. Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu. Seçimin ilk turunda, aşırı sağcı ittifak yüzde 33 civarında oyla sandıktan birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşmişti. Seçimin ilk turunda 76 milletvekili seçilirken, bunların 39'u aşırı sağ, 32'si sol ittifak, 2'si Macron ittifakı ve kalan 3'ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerin adayları olmuştu.

İran'da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme süresi yeniden uzatıldı Haber

İran'da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme süresi yeniden uzatıldı

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İçişleri Bakanlığı Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, oy verme süresine ilişkin açıklamada bulundu. İslami, yerel saatle 08.00'de başlayan ve 18.00'de sona ermesi öngörülen ancak önce saat 20.00'ye daha sonra saat 22.00’ye kadar uzatılan oy verme süresinin ihtiyaca binaen Seçim Kurulu Merkezi'nin kararıyla saat 24.00'e kadar uzatıldığını belirtti. İran seçim kanunlarına göre, oy verme işlemi için sürenin uzatılması gece 24.00'e kadar devam edebilir ancak bu saatten sonra süre yeniden uzatılamaz. İran'da 62 milyon seçmen için 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy verme işlemi devam ediyor. Oy verme süresinin uzatılmasının ardından akşam saatlerinde seçim merkezlerindeki kalabalıklarda artış olduğu gözlemleniyor. Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor. Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, "muhafazakar kanatta birliği sağlamak için" seçime saatler kala adaylıktan çekildi. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak. Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısı yayınlanması ve kesin sonuçların ise yarın öğleden önce açıklanması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.