Ege’de bir karşı kıyı: Selanik
Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olma özelliği gösteren Selanik, sakinliği ve eğlenceyi aynı anda yaşayabileceğiniz muazzam bir yer. Ege Denizi’nin en temiz ve güzel plajlarından bazılarını bünyesinde bulunduran kent, yaz dönemi tatilcilerinin bu nedenle gözdesi oluyor. Ancak sınırları içerisinde yer alan insanlık tarihi açısından son derece kıymetli yapılar, Mustafa Kemal Atatürk’e dair detaylar ve kendine has kültürü ile de sadece yaz dönemi değil, yılın her dönemi dünyanın dört bir tarafından insanın dikkatini çekmeyi başarıyor.
Selanik’e nasıl gidilir?
Türkiye’den Selanik’e gitmek için kullanılan 4 farklı ulaşım yolu bulunuyor. Bunlar özel araç, otobüs, uçak ve feribot olarak karşımıza çıkıyor. Başlangıç noktasına göre özel araçla sarf edilen ulaşım süresi değişmekle birlikte, İstanbul üzerinden Selanik’e varış için gidilmesi gereken yol 596 kilometre olarak kendini gösteriyor. Aynı şekilde İstanbul’dan Selanik’e gitmek için her gün otobüs kalkıyor. Havayolunu tercih eden kişiler ise İstanbul ve İzmir üzerinden uçuşlarını gerçekleştirebiliyor. Feribot kullanımı süre bakımından uzun olması nedeniyle en az tercih edilen seçenek olsa da adalar üzerinden Selanik’e feribotla geçiş yapılabiliyor.
Selanik’te gezilecek yerler
Yunanistan’ın en köklü yerleşim yerlerinden biri olan Selanik tarihi açıdan sahip olduğu önemin dışında; tertemiz havası, lezzetli Ege mutfağı, yöresel oyunları, şarkıları, mimarisi, masmavi denizi ve daha birçok özelliği ile misafirlerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Ülkemiz için Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olması ile de ayrı bir öneme sahip olan Selanik’te gezilecek başlıca yerleri birlikte inceleyelim.
Atatürk Müze Evi
Selanik’in Eski Kent isimli bölgesinin merkezinde konumlanan Atatürk Evi Müzesi, Türk Milleti için son derece bir anlam taşıyor. 1881 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu bu ev; 1937 yılında Selanik Belediyesi tarafından Atatürk’e hediye edildi ve 1953 yılında müze olarak ziyarete açıldı. İçerisinde Atatürk’ün kişisel eşyaları ve hayatına dair bilgiler içeren pek çok kaynak yer alıyor.
Aya Dimitri Kilisesi (Agios Dimitrios Church)
Bölge halkı tarafından Selanik’in en kıymetli kilisesi kabul edilen Aya Dimitri, kentin koruyucusu olarak görülen Aziz Dimitri’ye adanmıştır. M.S. 7. yüzyıla ait Bizans mimarisinin son derece özel örneklerinden birini oluşturan bu yapı, Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan son derce köklü bir tarihi geçmişe sahip. Osmanlı Devleti döneminde camiye dönüştürülen ve Kasimiye ismini alan Aya Dimitri Kilisesi, günümüzde bölgenin en fazla ziyaretçi çeken noktalarından biridir.
Ladadika
Geçmiş dönemlerde yoğun bir şekilde ticari faaliyetlerin yürütüldüğü Ladadika, 1917 yılında çıkan yangının ardından adeta terk edilmiş bir şehir konuma düştü. Süreç içerisinde güvensiz bölge olarak dahi anılmaya başlayan Ladadika, günümüzde bu algıyı tamamen yıkmayı başardı. Bugün Selanik’te gece hayatı denince ilk akla gelen yerlerden biri olarak karşımıza çıkan bölge, bu özelliğine ek olarak tarihi ve kültürel ögeleri ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Heptapyrgion
Selanik’te yer alan şehir surlarının sırt kısmında konumlanan Heptapyrgion, 1431 yılı Osmanlı Dönemi’nde Çavuş Bey tarafından inşa ettirildi. Bizans surları içerisine yapılan Heptapyrgion, Osmanlı zamanında “Zincirli Kule” ismiyle anılıyordu. 10 adet kuleden meydana gelen bu yapıda, kuleleri birbirine bağlayan surlar bulunur.
Vlatadon Manastırı (Vlatadon Monastery)
Selanik tarihi incelendiğinde, Vlatadon Manastırı gibi birçok tarihi yapının olduğu görülür. Ancak günümüzde pek çoğu ayakta kalmamıştır. Vlatadon Manastırı’nın tahmini olarak 1351 yılı civarında inşa edildiği düşünülüyor. Döneminde ekonomik açıdan son derece kuvvetli olan bu manastır; Osmanlı Devleti zamanında kısa bir süre için cami olarak kullanmış, 1446 yılında Katolik manastırı olarak devam etmesine yönelik bir ferman yayınlanmıştır.
Büyük İskender Heykeli
Selanik şehrinin isim hikayesi, M.Ö. 4. yüzyıla dayanır. Büyük İskender’in kız kardeşi ve aynı zamanda Makedonya Kralı’nın karısı olan Selanik, günümüzde Yunanistan’ın en sevilen şehirlerinden birine adına vermiştir. Selanik ile Büyük İskender arasındaki yakınlık ve tarihi önemi, şehirde bugün Büyük İskender’in bir heykeli olmasını sağlayan başlıca faktörlerdir 1973 yılında Heykeltıraş Evangelo Moustakas tarafından yapılan Büyük İskender Heykeli, kentin en modern yapıları arasında bulunur.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bulunduğu ülke ile özdeşleşen 15 sembol yapı