Kemeraltı Çarşısı eski bayram günlerini özlüyor
KEMAL ÖZKURT- ÖZEL HABER
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği yaşansa da bu durum tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafına yansımıyor. Geçtiğimiz bayramlarda çarşıyı dolduran kalabalıkla birlikte hem tüketicinin hem de esnafın yüzü gülerken bu yıl ise Kemeraltı Çarşısı esnafı, enflasyonun yarattığı pahalılık sebebiyle bayram alışverişi yapamayan vatandaşların fazlalığından dert yanıyor. Kemeraltı esnafının eski bayramları çok aradığını ifade eden Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Eski bayramlarda açığımızı kapatmak için bayram günlerini beklerdik. Fakat şu anda Kemeraltı esnafını çok mutlu eden bir bayram süreci yok maalesef" dedi.
"BİZİM DERDİMİZ ZENGİN OLMAK DEĞİL BORCUMUZU ÖDEMEK"
Eski bayramlara nazaran işlerinin bir hayli düşük olduğunu ifade eden Girgin, "Her zaman aynı şeyi söylüyoruz ama işlerimiz şu anda stabil durumda. İnsanımızın alım gücü halen daha çok düşük. Giderler inanılmaz derecede yüksek. Hal böyle olunca da insanlar bayramlık ihtiyaçlarını sürekli olarak öteliyor. Bayramlar, her geçen gün eski bayramları aradığımız klasik bir söylem ortaya çıkıyor. Biz eski bayramlarda daha çok iş yapardık ve açığımızı kapatırdık. Bizim derdimiz zengin olmak değil borcumuzu ödemekti. Bu yüzden esnaflar olarak bayramı sabırsızlıkla beklerdik. Fakat şu anda Kemeraltı esnafını çok mutlu eden bir bayram süreci yok maalesef " diye konuştu.
AREFE GÜNLERİ BİLE DÜKKAN AÇILMIYOR
Eski bayramlarda yaşanan yoğunluğun bu bayramda çok altında kaldığını dile getirerek artık esnafların bayram günlerine yakın sabahlara kadar dükkânlarını açmadıklarını dile getiren Girgin, "Çok uzun zamandan beridir esnaflarımız bazıları arife günü bile bir yoğunluk yaşanmayacağını bildikleri için dükkânlarını açmıyorlar. Bayram alışverişi haricinde bir nebze olsun düğün sezonunun açılmasıyla birlikte düğüncülerin yaptığı alışverişler bir nebze olsun bizi rahatlatıyor. Onlarda olmasa birçok esnafımız kepenk kapatmaya gidecek" dedi.
İNSANLAR ÇOCUKLARINA BAYRAMLIK ALAMAZ OLDU
Eski bayramlarda alınan yeni kıyafetlerin artık tarih olduğuna dikkat çeken Girgin, "Geçen sene 30- 40 TL bandından olan tişörtler bu sene 150- 200 TL civarında. İnsanlar, kendilerine ve çocuklarına yeni bayramlık alamaz oldu. Bu fiyatları görünce de kendi ellerindeki kıyafetlerin ne kadar değerli olduğunu anladılar. Bayramda yeni bir şey almak yerine, bakmadığımız giymediğimiz kıyafetlerimizi giyer olduk. Fiyatlar bu kadar yüksek olunca da vatandaş değmez diyor daha önemli ödemelerini yapıyor" ifadelerini kullandı.
ESNAFIN BAYRAMDA DA ÇALIŞMASI GEREKİYOR
Bayrama kısa bir süre kala çarşı esnafının beklentilerinden bahseden Girgin, "Biz az da olsa çok da olsa çarşı kimliği olarak iş yapıyoruz. Bu konuda nankörlük yapmayız ama giderler çok, insanların cebinde para yok, bugün geçtiğimiz dönemlere göre daha az satış yapıyorsak bu bizim açığımızı kapatmaz. Bayram günü, çarşı esnafı tatil bile yapamıyor. Bayramın ikinci gün gelin burada tüm esnaf dükkânını açar çünkü ödemesi gereken faturaları kiraları var. Esnaf bayram zamanını yine evinden uzak, tatil yapamadan geçirecek" dedi.